A început a doua fază de deversare a apelor reziduale de la Fukushima
Cea de-a doua fază a deversării în mare a apei tratate de la centrala nucleară japoneză Fukushima a început în dimineața zilei de joi, 5 octombrie, a anunțat operatorul acesteia. Deversarea a început la ora 10:18, ora Japoniei (01:18 GMT), a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al operatorului Tepco, potrivit Le Figaro.
În 24 august, Japonia a început să deverseze în Oceanul Pacific apa folosită pentru răcirea miezurilor celor trei reactoare ale centralei Fukushima Daiichi (nord-estul Japoniei) care s-au topit după tsunamiul din 2011. Această apă, care provine de asemenea din apele subterane și din ploaie, a fost stocată timp îndelungat în rezervoare uriașe pe amplasamentul centralei și tratată pentru a o debarasa de substanțele radioactive, cu excepția tritiului, care nu este periculos decât în doze concentrate foarte mari, potrivit experților.
Acesta este motivul pentru care Tepco a diluat aceste ape reziduale în mod extensiv cu apă de mare înainte de a le deversa în ocean, astfel încât nivelul său de radioactivitate să nu depășească limita țintă de 1.500 Bq/L. Această limită este de 40 de ori mai mică decât standardul japonez pentru acest tip de deversare în mare și este, de asemenea, de aproape șapte ori mai mică decât limita stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru apa potabilă (10.000 Bq/L).
Criză diplomatică între Japonia și China
Deversarea în mare a fost validată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Dar lansarea procesului a declanșat o criză diplomatică între Japonia și China, care a suspendat toate importurile de produse marine japoneze la sfârșitul lunii august.
Rusia, ale cărei relații cu Japonia au fost, de asemenea, tensionate de sancțiunile impuse de Tokyo împotriva Moscovei de la începutul războiului din Ucraina, se pare că ia în considerare posibilitatea de a face același lucru. „Ca și în cazul primei eliberări, vom continua să monitorizăm nivelurile de tritiu. Vom continua să informăm publicul într-un mod clar și ușor de înțeles, pe baza dovezilor științifice”, a declarat presei săptămâna trecută un oficial Tepco.
Un total de aproximativ 7.800 m3 de apă cu tritiu a fost evacuat în timpul primei faze de 17 zile. Tepco a planificat alte trei operațiuni similare până la sfârșitul lunii martie 2024. În total, Japonia intenționează să evacueze peste 1,3 milioane de m3 de apă de la Fukushima în Oceanul Pacific – echivalentul a 540 de bazine olimpice de înot -, dar extrem de treptat, până la începutul anilor 2050, conform calendarului actual.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu