A început cel mai mare exercițiu NATO de după cel de-al doilea război mondial / FAZ: Locul ales pentru manevre constituie și un semnal adresat Rusiei
Statele membre NATO şi partenerii lor vor participa la manevre în zona Balcanilor de Vest şi a Mării Negre. Locul ales pentru manevre constituie de asemenea şi un semnal adresat Rusiei, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, citată de Rador.
Forţele militare americane şi aliaţii lor au demarat marţi exerciţiul „Defender-Europe 21”. Până la mijlocul lunii iunie 28.000 de soldaţi din 26 de state vor exersa pe flancul estic apărarea Alianţei.
Anul acesta accentul principal se pune pe Europa de Sud-Est. Generalul Tod Wolters, comandantul şef al forţelor armate americane şi a trupelor NATO din Europa, a descris scenariul exerciţiului ca un „joint forcible entry”, o pătrundere de forţă a tuturor armelor într-o zonă dominată de forţe inamice.
Preludiul exerciţiului l-a constituit un exerciţiu de aterizare logistică în Albania, în opinia sa fără precedent de la al doilea război mondial.
În timp ce trupele americane aterizau de fiecare dată în mari porturi de peste mări, de data aceasta exerciţiul s-a desfăşurat pe un teren inamic şi fără existenţa unui port sigur.
Peste 1.000 de vehicule urmau să fie aduse de transportatorul maritim Bob Hope şi mutate pe vase mai mici în portul de la Durres, în apropiere de capitala Albaniei.
Acest lucru nu a mai fost practicat din anii ’40, a precizat Wolters, referindu-se la invaziile aliaţilor din Sicilia şi Normandia. Atunci era vorba despre trupe mult mai multe, anul acesta va fi adusă în Europa din America doar o singură brigadă de luptă cu 3.000 militari. Anul trecut americanii vroiau să strămute 20.000 de soldaţi, dar au trebuit să renunţe dn cauza pandemiei de coronavirus.
La exerciţiul acesta americanii, împreună cu aliaţii lor europeni, se vor antrena pe 30 de terenuri din 12 ţări membre. De data aceasta punctul central nu îl constituie zona de Nord-Est, ci Zona de Sud-Est, Balcanii de Vest şi Marea Neagră.
La manevre participă şi Kosovo, Republica Moldova şi Ucraina, ţări care nu sunt membri NATO. În aprilie Rusia a concentrat 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, motivând această acţiune prin existenţa unei ameninţări din partea NATO. Însă şi-a retras trupele încă înaintea debutului manevrei „Defender-Europe 21”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului american al apărării a evidenţiat luni că este vorba despre un exerciţiu de apărare: „În timp ce exerciţiul are un caracter defensiv având intenţia să contramandeze un atac, trupele noastre se vor pregăti pentru a reacţiona la o criză şi, în caz de nevoie, pentru a putea executa şi misiuni de luptă.” Spre deosebire de Moscova fiecare fază a exerciţiului va fi comunicată în mod transparent.
Primul ministru albanez Edi Rama a confirmat în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul debutului exerciţiului apartenenţa ţării sale la NATO încă din 2009. După cum a precizat politicianul născut în 1964, adresându-se Americii, el însuşi aparţine unei generaţii „marcate de propaganda regimului anterior, potrivit căreia America ar constitui pentru Albania şi pentru lumea întreagă cel mai mare rău posibil”.
La rândul său ministrul apărării, Niko Peleshi, a afirmat că exerciţiul „transmite un mesaj clar adresat popoarelor din Balcani, anume că viitorul lor se află în integrarea în structurile euroatlantice”.
Sursa: FAZ/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii