A început dansul Orban – Iohannis?
Premierul Ludovic Orban a debutat în forță în noul an, anunțând că formează o comisie pentru a demara negocierile cu partidele pe tema declanșării alegerilor anticipate. Liderul PNL a precizat, totuși, că este un proces dificil, deoarece PSD și Pro România nu-și doresc alegeri înainte de termen.
Nu este clar dacă însuși Orban și le dorește cu adevărat. A evitat să răspundă, luni, la întrebarea dacă e dispus să demisioneze pentru a forța anticipatele. Toate informațiile obținute de G4Media.ro indică faptul că premierul se teme că președintele Iohannis nu-l va mai numi premier, cu toate că șeful statului declara spre sfârșit de an, la o întâlnire informală cu ziariștii, că-l vede pe liderul PNL în funcția de prim-ministru și în următorul guvern.
Orban nu are însă nicio garanție, oricâte asigurări verbale primește, că rămâne într-adevăr la Palatul Victoria. Nimeni nu i-o poate oferi. În consecință, s-ar putea ca liderul PNL să mimeze negocierile cu celelalte partide pe tema anticipatelor, pentru a nu intra în coliziune frontală cu șeful statului pe o temă majoră. Klaus Iohannis își dorește anticipate, deoarece știe bine că fără o nouă majoritate puternică și legitimată prin vot nu va putea realiza marile reforme absolut necesare pentru a dinamiza economia.
Fără un nou Parlament, guvernul Orban va conduce țara mereu cu ochii pe sondaje până la alegerile din toamnă.
Cel mai bun exemplu este răspunsul oferit de premier celor de la Financial Times, la sfârșitul anului. Ziariștii britanici l-au întrebat de ce aplică măsurile populiste luate de fostul guvern, cum ar fi creșterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie, din moment ce guvernul său se declară pro business.
Orban le-a răspuns dezarmant de sincer: ”Dacă nu le implementăm, pierdem alegerile”. Potrivit Financial Times, premierul a explicat că, din cele 19 milioane de cetățeni, 5 milioane sunt pensionari, ”iar aceștia merg la vot”. Inclusiv din acest răspuns rezultă că premierul guvernează mai degrabă cu gândul la alegerile din toamnă, nicidecum la anticipate.
Până la toamnă însă, PNL riscă să piardă semnificativ din scorul mare, de 45%, afișat acum în sondaje. Vor interveni inevitabil uzura guvernării, erorile, problemele din economie, la care se adaugă opoziția dură făcută de PSD și USR/ PLUS. Valul de entuziasm se va fi topit demult.
Neclar în acest moment cum se raportează premierul Orban la anticipate, mai degrabă pare să nu și le dorească. Dar este destul de clar că încearcă să-și asigure o majoritate parlamentară cât mai stabilă, oferind generos funcții în guvern, sinecuri în companii de stat și acces la resurse partidelor care l-au ajutat să înlăture PSD de la putere.
Nimic nu pare prea mult pentru a-și securiza poziția. Orban a racolat cinci parlamentari – traseiști încălcându-și toate promisiunile și principiile clamate pe când era în opoziție, când tuna și fulgera împotriva traseismului, descris atunci drept un pericol pentru democrație, și promitea interzicerea lui prin lege. (Detalii aici)
N-ar fi recurs, probabil, la astfel de mutări politice riscante dacă nu și-ar fi dorit mult să-și consolideze poziția în Parlament.
Klaus Iohannis are două variante de răspus la strategia de supraviețuire a lui Ludovic Orban. Fie abandonează complet proiectul anticipatelor, pe care el însuși îl credita la sfâșitul anului trecut cu doar 50% șanse de realizare, conștient că, dacă Orban nu vrea, va fi mai complicat de extras de la Palatul Victoria.
Fie încearcă o extragere în forță, dar aici lucrurile se complică teribil. Ar trebui ca USR să voteze eventuala moțiune de cenzură depusă de PSD împotriva guvernului Orban. Cum ar arăta așa ceva? Mai sunt și alte variante, dintr-un război președinte-premier, ultimul are destul de puține șanse de supraviețuire.
Dacă se va ajunge, totuși la un conflict între palate, acesta nu se va vedea prea curând, pe față. Președintele Iohannis și premierul Orban vor încerca să păstreze aparențele și să mimeze buna înțelegere până în ultimul moment, mai ales că este an cu două șiruri de alegeri. Niciuna dintre părți n-are vreun interes să escladeze un conflict de care ar beneficia din plin PSD. La fel s-a întâmplat și în cazul precedentelor tensiuni între Iliescu – Năstase sau Băsescu – Boc.
În tot cazul, dacă se va declanșa, va fi meciul anului. De succesul sau eșecul organizării alegerilor anticipate depinde modernizarea României sau încă o perioadă de băltire, într-un soi de guvernare de tip pesedist mai puțin agresivă cu justiția, cu statul de drept, și doar declarativ pro-business, în realitate la fel de atentă cu pomenile electorale ca predecesorii lor.
România are nevoie de o majoritate constituțională ( adică două treimi din parlament) pentru a declanșa reforme esențiale, cum ar fi modificarea Constituției sau reforma administrativă. Șansele obținerii unei majorități calificate (de 66%) sunt net superioare acum și scad pe măsură ce trece timpul.
Citește mai multe despre miză în textul
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
49 comentarii