G4Media.ro

A început Festivalul Internaţional de Film Bucureşti. Filme de artă, drame și…

Cienam Victoria FOTO Facebook/Ceau, Cinema

A început Festivalul Internaţional de Film Bucureşti. Filme de artă, drame și comedii premiate în lume pot fi văzute până pe 29 septembrie

Filmul „Anul nou care n-a fost”, regizat de Bogdan Mureşanu, premiat la Veneţia, a deschis, joi seară, la Cinema Muzeul Ţăranului, cea de a XX-a ediţie, aniversară, a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF).

Producţia, care surprinde momentele dramatice şi tensionate din preajma Revoluţiei din 1989, explorând teme precum libertatea, iubirea şi speranţa într-o societate dominată de frică şi incertitudine, este o tragicomedie emoţionantă, care se bucură de recunoaştere internaţională, după ce a câştigat două premii importante la Bienala de la Veneţia: Cel mai bun film din secţiunea Orizzonti şi Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din secţiunea Orizzonti şi secţiunile paralele, scrie Agerpres.

De asemenea, scenaristul şi regizorul Bogdan Mureşanu a fost recompensat cu Premiul Bisato d’Oro 2024 pentru cel mai bun scenariu din partea criticilor independenţi. În plus, imaginea filmului, semnată de directoarea de imagine Boróka Biró, a primit o menţiune specială în cadrul Authors under 40 Award „Valentina Pedicini”.

Dana Dimitriu-Chelba, directoarea BIFF, care a deschis gala, a afirmat că această ediţie include „filme pe gustul întregului public”.

„M-am străduit, împreună cu colegul meu Jose Cabrera (curatorul secţiunii Competiţie BIFF 2024 – n.r.) să alegem pentru această a XX-a ediţie cât mai multe filme din lumea largă, dar filmele să fie pe gustul întregului public – filme mai uşoare, filme mai complicate, filme cu un subiect poate uşor lacrimogen, alte filme care sunt drame sau comedii”, a spus Dana Dimitriu-Chelba.

Producătorul de film Dan Drăghicescu, producător asociat BIFF 2024, a anunţat că la ediţia aniversară a adus în Secţiunea istorică de la BIFF două proiecte mari: ”Tovarăşu: Facerea, gloria şi desfacerea unui dictator”, în regia lui Trevor Poots, care va fi proiectat duminică, 22 septembrie, la 19,30, la Cinema Muzeul Ţăranului, şi seria „Enigmele istoriei” (Episodul 1: Jaful de la Muzeul Bruckenthal; Episodul 2: Minunea de la Maglavit; Episodul 3: Moartea lui Mihai Eminescu; Episodul 4: Misterul Yachtului Ostara), în regia lui Marin Dinescu, serie ce va fi proiectată vineri, 27 septembrie, de la 19,30, la Grădina cu Filme – Cinema & More.

Actorul Marcel Iureş şi regizorul Stere Gulea au primit din partea organizatorilor BIFF câte un premiu de excelenţă pentru întreaga activitate.

Bucharest Internaţional Film Festival (BIFF) se desfăşoară între 19 şi 29 septembrie şi aduce în faţa publicului din Capitală, în premieră naţională, filme premiate la festivaluri internaţionale de prestigiu alături de o serie de evenimente şi de proiecţii organizate special pentru această ediţie.

Ediţia din acest an aduce câteva noutăţi importante precum: mărirea duratei festivalului, introducerea competiţiei de scurtmetraje internaţionale, precum şi un premiu pentru distribuitorul în România al filmului câştigător BIFF.

Filmele care vor purta amprenta BIFF 2024 vor rula anul acesta în patru locaţii: Cinema Muzeul Ţăranului Român, Cinema Union, CREART – Grădina cu filme şi Cinema Eforie.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...