G4Media.ro

A început prohibiția generală a pescuitului în România, valabilă până pe 8…

sursa foto: Faceboook

A început prohibiția generală a pescuitului în România, valabilă până pe 8 iunie

Prohibiţia generală a pescuitului în România a început, vineri, în habitatele naturale, activitatea de pescuit urmând să fie interzisă şi în apele care constituie frontieră din data de 24 aprilie, se arată în Ordinul de prohibiţie emis de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii, transmite Agerpres.

Actul normativ prevede şi excepţiile privind prohibiţia, iar printre ele se află pescuitul pe râul Prut, frontieră cu Republica Moldova, zonă în care pescuitul va fi interzis din data de 24 aprilie.

Indiferent de zonă, prohibiţia se va încheia pe 8 iunie, atunci când toţi pescarii îşi vor putea relua activitatea, conform ordinului celor două ministere.

„Există voci care susţin că acest ordin va afecta turismul în Deltă, din cauza prevederilor referitoare la catch and release la somn, crap, ştiucă şi şalău. Pescarii sportivi vin cu respect deosebit faţă de resursa vie şi merg oricum pe acest tip de pescuit, fără a avea nevoie de o reglementare, aşa că turistul cu acest profil nu va fi afectat”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac.

În opinia lui, singurii care sunt afectaţi sunt cei care nu cheltuiau în zonele în care-şi petreceau vacanţa.

„Sunt afectaţi cei care campează pe malurile Dunării, în zone care nu sunt destinate turismului, cei care nu cheltuie bani în destinaţie. Sunt cei care de multe ori plecau cu saci de peşte puşi la sare sau la uscat”, a mai spus Ţibuleac.

El a criticat faptul că prevederea referitoare la interzicerea reţinerii capturilor din cele patru specii de către pescarii sportivi nu a fost pusă în dezbatere publică şi a precizat că ordinul de prohibiţie nu va afecta decât într-o foarte mică măsură fenomenul turismului în Deltă.

Prohibiţia generală a pescuitului se desfăşoară în funcţie de specie, dar şi de perioada de reproducere şi are drept scop protejarea resursei.

La şalău şi biban, pescuitul a fost interzis de luna trecută, iar la scrumbie, prohibiţia a început în această săptămână şi se va desfăşura pe sectoare de Dunăre.

sursa foto: Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Buna ziua, vreau sa pun și eu o întrebare in scop informativ. Știuca a fost in prohibiție de la 01feb -15martie, dar în in monitorul oficial în cap.2 ,prohibiția pe speci,spune că nu face scopul atingeri art.1 ,adică pohibitiei generale. Ce să înțelegem se poate pescui la știuca sau nu …??????

  2. Am și eu o întrebare, pescuiesc vreo 20 ori pe an Dunăre, în tot acest timp nu am văzut nici o autoritate să îi controleze pe ăștia cu plasele (și ac/dc), există așa ceva? Adica nu știu gen șalupe poliție etc sau nu au bani de șalupe

    • Pe aia cu plasele e simplu de controlat,după nr ambarcatiunii,pe cei cu energia electrică este dificil de controlat ,app de cate ori ati plecat după malul apei cu mai mult de 5kg de peste?

    • Politia de frontiera, jandarmii si politia nationala ii controleaza pe pescarii sportivi, care oricum au permise gratuite, ii sicaneaza, le masoara si cantareste capturile, dar pe cei cu plase monofilament sau aparate electrice se fac ca nu-i vad. Motiveaza ca sunt cu masina si nu-i pot prinde. Desi aceasta activitate ar trebui desfasurata in general pe apa, cu salupe. Nu se pot plange ca nu au in dotare, pentru ca stim foarte bine ca au asa ceva. Ba, mai mult, incaseaza si sporuri de inbarcare fara sa utilizeze o data pe luna ambarcatiunea.

  3. „Țara arde și baba se piaptănă „sau „Faceti-va că munciți” .Primele persoane care au secat apele României de peste au fost exact Concesionării, care au aplicat proverbul ” După noi potopul”. Aceste lucruri s-au întâmplat cu știința și posibil cu acoperirea mai marilor din Ministerului Apelor și Pădurilor (fostul Minister al Silviculturii). Sa le fie rușine. După ce au permis SECARELa apelor de peste acum MIMEAZA grija fata de mediu că sa dea bine in ochii poporului

  4. Ordinul de prohibiție pe 2021 este un proiect..nu a fost publicat în Monitorul Oficial…despre ce prohibiție vorbim?

  5. Dupa cum stim doar 1sau 2% din icre eclozeaza natural treba buna sar face ca cei care colecteaza pestele da faca cumva sa recuperze materialul de reproducere si sa se faca fecundarea artificial a specilor bune de reproductie iar pescari sa fie recompensati sa nu mai omoare exemplarele valoroase. Efectul echivaleaza cu prohibitia pe 90ani cred ca este o varianta multumesc

  6. Nimic mai fals! Prohibiția generală ține până pe 7 Iunie. Iar pe râul Prut a început deja prohibiția de pe 9 Aprilie.