UPDATE Legea pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptată de Parlament / Șoșoacă a fluierat și a sunat dintr-un clopoțel pe toată durata dezbaterii și votului
Articol actualizat: Legea pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost votată, luni, de plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului cu 382 de voturi pentru și trei abțineri. Legea poate fi contestată la Curtea Constituțională. Deputata ex-AUR Diana Șoșoacă a întrerupt lucrările Parlamentului, a fluierat, a sunat dintr-un clopoțel și a strigat: ”Pensiile speciale sunt o minciună. Legea este neconstituțională!”.
Amendamentul parlamentarului neafiliat Andrei Lupu, care cerea ca eliminarea pensiilor speciale să se rezume doar la indemnizațiile viitoare a fost respins cu 282 de voturi împotrivă, 41 de voturi pentru și 48 de abțineri.
Şedinţa a fost condusă de preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis.
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat luni că Parlamentul va fi foarte probabil convocat în sesiune extraordinară la începutul lunii viitoare pentru a vota o serie de legi restante, care blochează eliberarea fondurilor PNRR de către Bruxelles.
Cea mai importantă restanță este cea legată de reforma sistemului de pensii – care se poate realiza în principal prin eliminarea pensiilor speciale și eliminarea cumulului pensie-salariu la stat. În lipsa acestei reforme nu se poate trimite la Bruxelles a treia cerere de plată PNRR.
Potrivit cursdeguvernare.ro, un prim pas pe calea acestei reforme s-a petrecut luni, când Parlamentul, convocat în plen comun, a votat eliminarea pensiilor speciale acordate parlamentarilor. PNL susține că astfel Parlamentul va căpăta autoritate morală pentru a face reforma pensiilor speciale.
Şedinţa a fost deschisă cu intonarea imnului naţional, cu ocazia Zilei Drapelului.
Context
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat luni după şedinţa conducerii partidului că parlamentarii PNL care nu votează legea de eliminare a pensiilor parlamentarilor vor fi daţi afară din partid.
Ciucă a mai spus că în BPN a fost luată decizie în BPN ca toţi parlamentarii PNL să voteze pachetul de legi care cuprinde eliminarea pensiilor speciale şi a pensiilor parlamentarilor precum şi legea care interzice cumulul pensie-salariu, până miercuri, la închiderea sesiunii parlamentare şi a precizat că este posibilă o sesiune extraordinară, dacă vreuna va fi atacată la CCR.
Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat luni, după şedinţa conducerii partidului, că în PSD nu există o decizie privind excluderea din partid a celor care nu votează eliminarea pensiilor parlamentarilor şi că speră că şi la PNL faptul că apartenenţa la partid înseamnă şi disciplină de partid să fie suficient de important pentru a nu se ajunge la astfel de sancţiuni.
”Nu s-a discutat despre sancţiuni. Cel puţin, în ceea ce ne priveşte, am dovedit că avem o abordare firească de grup şi ne subsumăm intereselor generale ale societăţii”, a spus Lucian Romaşcanu.
El a precizat că în PSD nu s-a discutat despre niciun fel de sancţiune, pe votul privind eliminarea pensiilor parlamentarilor.
”Sper că şi la Partidul Naţional Liberal faptul că apartenenţa la partid înseamnă şi disciplină de partid să fie suficient de important încât să nu fie nevoie de sancţiuni”, a mai spus Romaşcanu.
Pe ordinea de zi a şedinţei comune a Parlamentului de luni se află şi solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea participării Armatei României la Operaţiunea Interflex a Marii Britanii cu până la 30 de militari, instructori şi personal de stat major.
De asemenea, agenda şedinţei mai cuprinde informările şefului statului cu privire la aprobarea intrării, staţionării şi operării detaşamentului din Macedonia de Nord pe teritoriul României, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO, cu privire la aprobarea participării Ministerului Afacerilor Interne la Misiunea Uniunii Europene în Armenia, pe parcursul anului 2023, aprobarea participării Armatei României la Misiunea Uniunii Europene de parteneriat militar în Niger (EUMPM NE), precum şi cu privire la aprobarea creşterii participării Armatei României la operaţia EUFOR Althea, în teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina, începând cu luna octombrie.
Totodată, pe ordinea de zi se află şi modificări în componenţa unor grupuri parlamentare de prietenie şi comisii permanente comune.
Surse: Agerpres/ News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii