A început votarea în alegerile primare democrate pentru Casa Albă. Cine sunt candidații preferați
Alegătorii au început să voteze vineri în cadrul alegerilor primare democrate pentru scrutinul prezidențial din 2020, primele voturi fiind exprimate în statul Minnesota din regiunea Midwestern a Uniunii. Votanții urmează să decidă care dintre competitorii democrați va fi candidatul formațiunii care îl va înfrunta pe actualul lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump, în cursa, ce se anunță pe viață și pe moarte, pentru fotoliul de președinte la Statelor Unite la alegerile din luna noiembrie a acestui an.
Primul stat care va anunța rezultatul alegerilor primare democrate va fi Iowa, la începutul lunii februarie. Bernie Sanders, Joe Biden sau Elizabeth Warren se numără printre candidații preferați de alegătorii democrați, cu șanse mari să fie nominalizați în cursa pentru Casa Albă. Fiecare partid își va anunța candidatul prezidențial în această vară (Trump e aproape cert opțiunea republicanilor), iar cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite urmează să fie desemnat în urma alegerilor de la 3 noiembrie.
Alegerile din Iowa (numite caucus sau scrutin preelectoral) din 3 februarie vor fi primele care vor anunța candidatul democrat care va beneficia de suportul celor 49 de delegați din stat. Deși scrutinul din acest stat este considerat cel mai important la începutul sezonului electoral, iar candidații la prezidențiale depun eforturi considerabile pentru a câstiga voturile alegătorilor de aici, votarea anticipată a început vineri în Minnesota. Mii de buletine de vot timpurii au fost deja trimise de alegătorii înregistrati pe listele Partidului Democrat din stat. Confrom celor declarate de un oficial local pentru BBC, circa 6.000 de voturi fuseseră deja trimise prin poștă de alegători.
Televiziunile americane au relatat că sute de alegători din Minneapolis, cel mai mare oraș din stat și principala localitate din districtul Hennepin, au asteptat la rând să voteze la ora deschiderii secțiilor de votare, deși temperaturile au fost de aproape -20 de grade Celsius.
Senatoarea Amy Klobuchar, care reprezintă chiar statul Minnesota și care candidează pentru președintia SUA, a participat la evenimente electorale pe parcursul întregii zile de vineri în statul ei de origine. De asemenea, Ilhan Omar, care reprezintă Minnesota în Camera Reprezentanților de la Washington, a făcut campanie în stat vineri în numele lui Bernie Sanders, lucru care, în opinia comentatorilor americani, indică importanța statului în contextul electoral mai amplu.
Treizeci și opt de state americane și Districtul Columbia permit alegătorilor să voteze înainte de ziua alegerilor, fie personal, fie prin poștă. Aceste buletine, numite absentee, sunt adesea folosite de soldați, funcționari americani aflați la posturi în străinătate sau cei care nu pot ajunge la secția de votare în ziua alegerilor.
Deși unele jurisdicții au început deja să accepte buletinele de vot trimise prin poștă, Minnesota este primul stat american care a deschis secțiile de votare unde alegătorii pot vota în persoană. Alegătorii din acest stat au la dispoziție 46 de zile pentru a vota înainte de ziua alegerilor primare, care este 3 martie, când peste o duzină de alte state și teritorii vor susține, de asemenea, alegerile primare în așa-numită Super Tuesday, o zi care are o importantă uriașă în desemnarea candidatului partidului pentru Casa Albă.
Sâmbata, statele Vermont, Virginia și Dakota de Nord și-au deschis și ele secțiile de votare pentru alegători.
Analiștii de peste ocean susțin că votarea anticipată a devenit tot mai populară printre alegătorii americani, deși majoritatea votanților încă așteaptă până în ziua alegerilor pentru a-și exprima opțiunile electorale. În 2000, 16% dintre alegători au votat anticipat la alegerile generale din Statele Unite, comparativ cu aproape 40% în 2016.
Candidații preferați
Cele mai multe dintre sondajele de opinie indică faptul că Joe Biden, fostul vicepreședinte de la Casa Albă, și Bernie Sanders, senatorul de Vermont, se situează pe primele locuri în preferințele alegătorilor democrați.
Potrivit unul sondaj Reuters/Ipsos publicat zilele trecute, senatorul Sanders a urcat constant în ultima perioada în preferințele alegătorilor democrați înregistrati și se află acum la același nivel cu vicepreședinte Biden în cursa pentru nominalizarea prezidențială a Partidului Democrat.
Decizia cu privire la cine este desemnat este luată în cadrul convenției partidului, unde delegații din fiecare stat și teritoriu se reunesc pentru a-și da votul pe baza modului în care au votat alegătorii din districtul lor. Fiecare stat are un număr de delegați în funcție de populația lor, dar metodele de a decide aceste rezultate variază, de la alegeri primare închise, deschise sau semi-deschise ori caucuses, care pot fi ele deschise sau închise (Minnesota organizeaza alegeri primare închise, ceea ce face ca doar democratii înregistrati pot vota).
Sondajul online dat publicității joi arată că 20% dintre democrații și independenții înregistrați au spus că îl vor sprijini pe Sanders în fața altor 11 candidați pentru a candida la alegerile generale împotriva președintelui Trump, o creștere de 2 puncte procentuale față de un sondaj similar care a avut loc cu o săptămâna înainte.
Alți 19% dintre respondenții democrați au indicat că îl susțin pe Biden, 12% au declarat că vor vota pentru senatoarea Elizabeth Warren, 9% l-au ales pe fostul primar al orașului New York, Michael Bloomberg, și 6% au declarat că îl vor susține pe Pete Buttigieg, primarul din South Bend (Indiana).
Sanders și Bloomberg și-au crescut nivelul de sprijin al alegătorilor democrați în fiecare din ultimele trei sondaje Reuters / Ipsos începând cu jumătatea lunii decembrie, în timp ce sprijinul pentru Biden, Warren și Buttigieg a rămas aproximativ același.
Sondajul a aratăt, de asemenea, că aproximativ unul din cinci potențiali alegători democrați rămâne nehotărât. Iar dintre cei care au ales un candidat, aproape doi din trei au afirmat că s-ar putea răzgândi pâna la alegeri.
Comentând rezultatele anchetei de opinie, agenția Reuters a subliniat că senatorul Sanders, care e un independent ce s-a autodeclarat socialist democratic și și-a construit o rețea națională de susținători devotați în timp ce a candidat pentru nominalizarea partidului în 2016, s-a clasat constant printre cei mai populari candidați de la intrarea în actuala cursă electorală. Multe voci au afirmat că, în urmă cu patru ani, doar intrigile puse la cale de anumiți lideri ai Partidului Democrat au făcut ca senatorul de Vermont să piardă competiția internă din interiorul formațiunii în fața lui Hillary Clinton. Așa cum se știe, în cele din urmă, Clinton a pierdut alegerile pentru Casa Albă în față republicanului Donald Trump.
Sondajul Reuters a indicat că poziția lui Bernie Sanders nu pare să fi fost afectată de confruntarea sa cu Warren, din timpul celei mai recente dezbateri publice a candidaților democrați, privind opiniile lui Sanders despre femei și politică, confruntare care a fost dezbătută intens la televiziunile americane.
Warren, care are propuneri politice similare cu cele ale lui Sanders pe o varietate de subiecte, l-a acuzat pe senatorul de Vermont că i-a spus în 2018 că o femeie nu poate fi aleasă președinta Statelor Unite. Sanders a contestat aceste afirmațîi și cei doi au fost surprinși de camerele de televiziune contrându-se după dezbaterea prezidențială. Mulți analiști sunt de părere că disputa dintre Sanders și Warren are potențialul de a reconfigura cursa electorala a democraților, care a stagnat luni de zile, fără ca niciun candidat să apară ca fiind detasat în preferințele alegătorilor.
Situația este cu atât mai delicată cu cât, potrivit sondajelor Reuters/Ipsos realizate din decembrie până în ianuarie, femeile sunt cel mai mare grup de alegători swing din partid, care nu preferă un candidat specific și pot oricând să îsi modifice opinia. Conform rezultatelor, femeile sunt în proporție de două ori mai mare decât alegătorii bărbați să spună că sunt nehotărâte cu privire la ce candidat să susțină. Printre femeile care au ales un candidat, aproape două din trei au afirmat că sunt deschise să se răzgândească pâna la ziua alegerilor.
Până în prezent, sprijinul pentru Sanders și Warren rămâne neschimbat în rândul femeilor, aproximativ 15% susținându-l pe Sanders și 11% anuntând că o preferă pe senatoarea Warren.
O cursa strânsă între Sanders și Biden, urmați de Buttigieg și Warren este indicată și de FiveThirtyEight, un site specializat în sondaje de opinie politice, economice și sportive.
Reamintim că 29 de candidați majori și-au lansat campanii electorale pentru a obține nominalizarea Partidului Democrat la alegerile pentru Casă Albă din această toamna, competiția reunind astfel cel mai mare număr de candidați pentru orice partid politic din perioada post-reformă a politicii americane.
Desemnarea candidaturii este, așa cum se întâmpla de fiecare dată, un proces lung și imprevizibil. În timp ce primele alegeri primare își vor anunța rezultatele în februarie, iar cele finale în iunie, unii dintre candidații democrați sunt în campanie deja de mai bine de un an. Mulți dintre cei înscrisi în cursa au și renunțat deja, așa cum a fost cazul unora considerati favoriti, precum Kamala Harris, Cory Brooker, Julian Castro, Marianne Williamson sau Beto O’Rourke.
În acest moment, în cursa democraților au mai rămas, în afară de Sanders, Biden, Warren, Bloomberg și Buttigieg, următorii candidați: senatorul Michael Bennet, fostul congresman John Delaney, reprezentanta statului Hawaii în Congres, Tulsi Gabbard, senatoarea Amy Klobuchar, fostul guvernator de Massachusetts, Deval Patrick, miliardarul Tom Steyer și fondatorul Venture for America, Andrew Yang. Democratul care îl va confrunta pe Trump pentru Casa Albă va fi decis la Convenția partidului ce va avea loc între 13 și 16 iulie în Milwaukee (Wisconsin).
Surse: BBC, Reuters, ABC News, FiveThirtyEight
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu