G4Media.ro

A murit cel mai în vârstă condamnat pentru complicitate la crimele de…

Foto: Wikipedia

A murit cel mai în vârstă condamnat pentru complicitate la crimele de război naziste, fost gardian al lagărului Sachsenhausen, în vârstă de 102 ani

Un bărbat în vârstă de 102 ani, care a fost condamnat anul trecut la peste 3.500 de capete de acuzare pentru complicitate la crimă pentru că a fost gardian într-un lagăr de concentrare nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a murit, a anunțat agenția germană de presă DPA, citată de Times of Israel.

Josef Schuetz a fost condamnat la cinci ani de închisoare în iunie anul trecut, dar a rămas în libertate în așteptarea apelului.

El a negat că a lucrat ca paznic SS în lagărul Sachsenhausen. Dar tribunalul din Neuruppin a concluzionat că documentele cu numele, data și locul nașterii sale arată că a fost de fapt un membru înrolat al aripii paramilitare a Partidului Nazist staționat în lagărul de la periferia de nord a Berlinului între 1942 și 1945.

Zeci de mii de deținuți – inclusiv evrei, prizonieri politici și soldați sovietici capturați – au murit în lagărul Sachsenhausen din cauza foametei, a bolilor, a muncii forțate și a altor cauze, precum și în urma experimentelor medicale și a execuțiilor sistematice efectuate de SS.

Pronunțând verdictul instanței, judecătorul președinte Udo Lechtermann a declarat că acuzatul a ajutat sistemul criminal instituit de naziști. Potrivit unui precedent juridic stabilit în 2015, oricine a ajutat la funcționarea unui lagăr nazist poate fi urmărit penal în Germania pentru complicitate la crimele comise acolo.

„Ați sprijinit de bunăvoie această exterminare în masă prin activitatea dumneavoastră”, a declarat Lechtermann la acea vreme. „Ați privit cum oamenii deportați erau torturați și uciși cu cruzime acolo în fiecare zi, timp de trei ani.”

Verdictul l-a făcut pe Schuetz cea mai în vârstă persoană condamnată pentru complicitate la crime comise în timpul Holocaustului, dar încarcerarea sa a părut puțin probabilă, deoarece el a rămas liber în așteptarea rezultatului unui apel.

Schuetz nu și-a exprimat niciun regret în timpul procesului său și s-a declarat nevinovat, spunând că nu a făcut „absolut nimic”. După război, Schuetz a fost transferat într-un lagăr de prizonieri din Rusia, înainte de a se întoarce în Germania, unde a lucrat la o fermă și ca lăcătuș.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...