A murit Constantin Bălăceanu Stolnici la vârsta de 100 de ani / A fost unul dintre cei mai prolifici turnători ai Securității – poliția secretă a regimului comunist
A murit academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, anunță pe Facebook Universitatea Ecologică. Stolnici avea 100 de ani. Academia Română l-a omagiat joi, 7 iulie, pe Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru al Academiei și unul dintre cei mai prolifici turnători ai Securității – poliția secretă a regimului comunist.
Postarea Universității Ecologice:
”La 20 august a.c. a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB).
Descendent al unei vechi familii boierești a urmat cursurile facultății de medicină din capitală devenind medic neurolog și doctor în științe medicale. După 1989 a sprijinit dezvoltarea învățământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie și neurologie.
Plin de înțelepciune, optimist incurabil, generos și spirit ales, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici ne împărtășea tuturor încredere, sprijin moral și bucuria de a trăi.”
Context
Constantin Bălăceanu Stolnici a fost colaborator al Securității, după cum arată o decizie din 2007 a Consiliului Naționale pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), decizie care nu a fost contestată, potrivit site-ului instituției.
CNSAS arată că Bălăceanu Stolnici a fost recrutat de Securitate în 1965 și a turnat activ până la căderea regimului comunist.
El a turnat sub numele de cod ”Laurențiu” și a primit bani, dar și alte avantaje, precum vize de ieșire din țară sau promovare profesională, după cum arată CNSAS.
Unul dintre obiectivele vizate de turnătorul Bălăceanu Stolnici a fost postul de radio Europa Liberă, el furnizând Securității o schiță a apartamentului în care locuia Vlad Georgescu, directorul postului, potrivit jurnalistului Neculai Constantin Munteanu.
În ciuda faptului că CNSAS l-a declarat colaborator al Securității, Academia Română nu l-a exclus pe Bălăceanu Stolnici.
Mai mult, Academia a lansat un volum omagial numit „Constantin Bălăceanu-Stolnici la 100 de ani”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii