A murit Ion Mihai Pacepa, unul dintre cei mai importanți spioni din blocul comunist care a defectat pe timpul lui Ceaușescu/ Un apropiat susține că a murit de COVID – 19 / Tismăneanu: După ruptura cu dictatura pe care o servise, a devenit un adversar ireconciliabil al comunismului
A murit Ion Mihai Pacepa, unul dintre cei mai importanți spioni din blocul comunist care a defectat pe timpul lui Ceaușescu, scrie The Epoch Times.
”Aflu ca a murit Ion Mihai Pacepa. Oricum l-am privi si judeca, cartea sa “Orizonturi rosii” a contribuit la demascarea Marii Minciuni. Dupa ruptura cu dictatura pe care o servise, a devenit un adversar ireconciliabil al comunismului. Securistii il urau de moarte, l-au considerat tradator. In realitate, ei tradau suveranitatea poporului. Nu ne-am intalnit niciodata fata in fata. Am vorbit zeci de ore la telefon. Avea o admirabila liniste interioara. Era impacat cu sine. Stia ca pacatuise, se caise. Sincer si necrutator cu sine. Asa va ramane in amintirea mea.”, scrie Vladimir Tismăneanu pe pagina sa de Facebook.
Unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Pacepa susține că decesul a fost cauzat de COVID-19. Într-o declarație pentru Adevărul.ro, Ronald J. Rychlak, profesor emerit de Drept la Universitatea din Mississippi, unde predă din 1987, spune că a primit vestea de la soția lui Pacepa.
”Duminică, 14 februarie, am primit un telefon de la soţia sa. Mi-a spus că Ion Mihai Pacepa a murit. Vorbisem constant cu el în ultima perioadă şi ştiam că este în spital de mai multe zile după ce fusese infectat cu virusul SARS-CoV-2, iar starea sa se înrăutăţise”, a declarat profesorul Ronald J. Rychlak pentru Adevărul, adăugând că soţia lui Pacepa trăieşte sub identitate protejată de mulţi ani.
Potrivit Adevărul, Rychlak spune că Ion Mihai Pacepa avea probleme cu inima de peste un an, însă în ciuda afecţiunilor cardiace cei doi lucrau la o nouă ediţie a cărţii „Dezinformare”, scrisă împreună acum câţiva ani şi care se bucurase de succes în America şi Europa.
Profesorul Ronald J. Rychlak se ştia cu Ion Mihai Pacepa din 2009, de când au început să corespondeze. S-au întâlnit faţă în faţă prima oară în 2013. „Ne-am întâlnit după ce a scris un articol despre campania Kremlinului de a îl denigra pe Papa Pius al XII-lea ca Papă al lui Hitler. Scrisesem pe această temă şi mă documentasem în acest sens legat de această problemă ca fiind o dezinformare sovietică. Chiar am scris un capital despre asta în a doua ediţie a cărţii mele, „Hitler, Războiul şi Papa”. Înainte să trimit cartea la tipografie, i-am dat capitolul respectiv lui Mihai ca să îl revizuiască. Iar de atunci colaborarea şi prietenia noastră au devenit foarte puternice”, povesteşte profesorul Rychlak.
Ronald J. Rychlak şi Ion Mihai Pacepa vorbeau la telefon de câteva ori pe săptămână, iar ultima oară s-au văzut în 2019. Îşi propuseseră să se vadă împreună în vara lui 2020 într-o vacanţă, însă pandemia le-a zădărnicit planurile. (Integral pe Adevărul)
Cine a fost Pacepa
Ion Mihai Pacepa (n. 28 octombrie 1928, București, România – d. 14 februarie 2021,Statele Unite ale Americii) a fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj) a României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu, potrivit Wikipedia. În anul 1978 el a cerut azil politic în Statele Unite, unde a lucrat pentru comunitatea de informații a SUA în diferite operații împotriva fostului bloc sovietic. Guvernul american a descris activitatea lui Pacepa ca „o importantă și unică contribuție adusă Statelor Unite”. Pacepa a devenit ulterior cetățean american, trăindu-și restul vieții în SUA.
Concluzia raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (pagina 628), aprobat de Președintele României și publicat la 18 decembrie 2006, subliniază “rolul excepțional jucat în demascarea naturii criminale a regimului și a Securității” de generalul Pacepa.
Potrivit acestui raport, el „a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceaușescu”. Informațiile oferite de Pacepa au fost de asemenea un important revelator al caracterului criminal al dictaturii în influente cercuri politice și de media din Vest. Securitatea și moștenitorii săi nu i-au iertat vreodată lui I. M. Pacepa acest act de trădare”.
Potrivit Adevărul.ro, în septembrie 1978, regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu i-a dat doua condamnări la moarte, în contumacie, pentru crimă de înaltă trădare şi a pus un premiu de două milioane de dolari pe capul său. Yasser Arafat şi Muamar al-Gaddafi au pus, de asemenea, câte un premiu de un milion de dolari pentru asasinarea generalului în SUA.
În anii 1980, Securitatea a oferit teroristului Ilici Ramirez Sanchez, zis Carlos Şacalul, un milion de dolari pentru a-l omorî pe general în SUA. Şacalul nu l-a putut însă identifica pe Pacepa, dar la 21 februarie 1981 el a aruncat în aer o parte a sediului postului de radio Europa Liberă din München, ce transmitea dezvăluirile lui Pacepa.
În 1987, Ion Mihai Pacepa a publicat „Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief“, prima carte occidentală care a dezvăluit viaţa deşănţată de la curtea unui dictator comunist.
„Red Horizons“ a fost tradusă în româneşte ca „Orizonturi roşii: Cronicile unui spion comunist“ şi a fost publicată în SUA de unde a fost trimisă ilegal în România. Cartea a fost, de asemenea, tradusă în limba maghiară, şi în 1988 ea a fost publicată clandestin la Budapesta într-o ediţie de buzunar. După 1990, „Red Horizons“ a lui Pacepa a fost republicată în 27 de ţări.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
59 comentarii