G4Media.ro

A murit Mihai Caraman, spionul comunist care a penetrat NATO / Informațiile…

Foto: Adevărul

A murit Mihai Caraman, spionul comunist care a penetrat NATO / Informațiile erau furnizate și KGB / A fost primul șef al SIE după 1990

Mihai Caraman (95 de ani), spionul român care a penetrat NATO în anii 50-60 ai secolului trecut, a murit, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Caraman a stârnit un scandal internațional când a reușit să racoleze mai mulți angajați NATO, cu ajutorul cărora a obținut informații și documente secrete ale Alianței Nord-Atlantice.

Informațiile obținute atunci de Caraman pentru Securitate (poliția politică a regimului comunist) era date mai departe serviciului secret rus, temutul KGB, potrivit unui material biografic publicat pe site-ul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

După ce breșa de securitate NATO a fost descoperită, Caraman a fost expulzat de autoritățile franceze și și-a continuat cariera în Securitatea internă.

El a revenit în prim-plan în 1990, imediat după Revoluția anticomunistă, când a fost reactivat cu acelaşi grad şi numit în funcţia de ministru-adjunct al Apărării şi şef al Serviciului Român de Informaţii Externe (20 ian. – 20 aug. 1990), apoi director al Serviciului Român de Informaţii Externe (20 aug. 1990 – 9 apr. 1992); consilier al directorului Serviciului Român de Informaţii Externe (apr. – sept. 1992). A fost înlăturat din funcţia de şef al SIE în urma presiunilor făcute de secretarul general al NATO, Manfred Worner, care nu a acceptat dialogul cu spionul care penetrase NATO.

Informația a fost publicată inițial de Evz.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Asta a spionat Vest-ul ca nu cumva Romania sa se molipseasca de democratie.

  2. mentorul lui geoana?

  3. Primul șef sie după revoluție. Asta spune tot

  4. Ce-aveți măi băieți, păi Mihail Neamțu, fost șef SIE e pro-rus convins! And he’s still alive! Despre ce vorbim? Colcăie România de conserve sovietice…

  5. Îl așteptăm pe Ilici…