G4Media.ro

A murit scriitoarea Ileana Vulpescu. „Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă…

Sursa Foto: Facebook/Dosare Secrete

A murit scriitoarea Ileana Vulpescu. „Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă şi s-ar fi cerut decretarea doliului naţional”, scrie dramaturgul Radu F. Alexandru

Scriitoarea Ileana Vulpescu s-a stins din viață miercuri. Aceasta ar fi împlinit luna aceasta, în 21 mai, 89 de ani.

Dramaturgul Radu F. Alexandru a scris cu tristețe pe pagina sa de Facebook faptul că presa nu a remarcat moartea unei mari scriitoare:

„A plecat dintre noi ilustra romancieră (…) care a fost Ileana Vulpescu. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârşit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă şi s-ar fi cerut decretarea doliului naţional. România!…”, a scris Radu F. Alexandru.

Şi-a început activitatea profesională ca documentaristă, apoi ca cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, Sectorul lexicografie şi lexicologie (1959-1975), colaborând la redactarea lucrărilor ”Dicţionarul limbii române” şi ”Dicţionarul explicativ al limbii române”, consemnează Agerpres.

Ileana Vulpescu era cunoscută nu doar ca prozator și dramaturg, ci și ca traducător. Ea a tradus mai multe romane ale unor autori cunoscuți din literaturile engleză, franceză și spaniolă.

Printre cele mai cunoscute romane ale Ilenei Vulpescu: 

  • Rămas-bun (roman); București, Editura Cartea Românească, 1975;
  • Arta conversației; București, Editura Cartea Românească, 1980; reedit. București, Editura Arta Grafică, 1992,1994; București, Editura Logos, 1993; București, Editura Tempus, 1998;
  • Candidații la fericire (proze); București, Cartea Românească, 1983; reed. Ploiești, Editura Tempus, 2002;
  • Sărută pământul acesta (roman); București, Editura Cartea Românească, 1987; reedit. București, Editura Tempus, 2000;
  • Rămas-bun casei părintești (roman); București, Editura Arta Grafică, 1990; 1991; reedit. București, Editura Tempus, 1998;
  • Arta compromisului (roman); București, Editura Tempus, 2002;
  • De-amor, de-amar, de inimă albastră; Ploiești, Editura Tempus, 2005;
  • Pe apa sâmbetei (roman); Ploiești, Editura Tempus; 2009;
  • Preludiu (roman), Ploiești, Editura Tempus, 2017;
  • Notă informativă bătută la mașină (roman), Ploiești, Editura Tempus; 2011;
  • Noi, doamna doctor, când o să murim? (roman), București, Editura Tempus, 2012;
  • Prefață la romanul Un oltean dă piept cu lumea (Cărăus între două secole) Deci…la pensie!, Vol. IV de Alexandru Oprănescu-Vella, Craiova, Editura Contrafort, 2010;

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. Din pacate aici am ajuns si cred ca nu am atins cel mai jos nivel. Mai este loc suficient pana cand analfabetii functionali vor reprezenta majoritatea.

    • Vi se pare că analfabeții funcțional nu sunt majoritari?! Cum explicați audiențele haznalelor, procentul AUR și PSD în alegeri?

    • Greșit Alex, analfabeții funcționali sunt la Guvernare, se ceartă pe funcții de jumatate de an în timp ce țara se duce de râpă. Analfabeții functionali nu sunt în stare să facă un amărât de PNRR dar își pun cur-ve-le în fruntea apelor Române și la Televiziune, iar animalele politice fac ravagii prin țară. Așa că lasă-i pe cei de la PSD si AUR că din opozitie nu afectează pe nimeni. Știu că ești un postac împuțit, dar treci peste. Nu AUR și PSD scot oamenii din spitale ca pe niște legume, noaptea ca hoții. Nu ei duc euro la 5 lei și nu ei ne scumpesc utilitățile si mâncarea.

    • Cine nu votează cum vrei tu e analfabet funcțional?

    • alex1, traiesti intr-o bula de prostie. esti spalat pe creier sau esti un imputit de pnlist care face comert cu tabla. mda, nu mai avem nicio speranta, barna fura, alexe fura, mucusor fura, dar e infundat vanghelie ca cica ar fi primit mita 20 milioane de euro. dar idi hoti precum alex1 cred tot ce li se vomita in farfurie! renunta o vreme sa mai te uiti labe1, umdigi24 , irealitatea…

    • Sunt de aceeasi parere. Tupeul si forma fara fond e ca pecinigine in societatea de azi.

    • Scriitorii au ajuns sub popularitatea starurilor tv vorbitoare de prin 1998, când l-au demitizat pe Eminescu. Uniunea a pierdut apoi şi Sediul istoric şi Muzeul Literaturii, bucureştenii privind cu nepăsare, neobservând că nu au un Palat al Artelor ca la Iaşi, Varşovia sau Ciudad de Mexico. Recent s-a demolat sediul Adevărul, al celebrului ziar din România Regală.

  2. Asta’i puterea poporului român..

  3. Ăsta e poporul, dle Alexandru. Asta e naţia.

  4. Sa se odihnească in pace! Nici când a murit soțul ei, poetul și traducătorul Romulus Vulpescu, nu s-a scris prea mult in presă.
    Într-adevăr, media romanească nu e interesată de oameni care au tablouri cu Baudelaire in casă. Când am murit interlopul Caiac duduiau presa centrală si locală. Asta e România!

    • Exact așa! Dumnezeu S- o ierte și S- o odihnească!

    • Dati pe Youtube / Explore (sau cautati „youtube trending romania”) si minunati-va. Cifrele nu mint. Da, asta-i neamul iar spurcatii din media alearga cu limba scoasa sa-i serveasca pe ei cu balegar pentru audientele pe care le flutura sub nas celor care furnizeaza publicitate. Va mai trece timp pana ce sistemul actual (PROST gandit) va functiona pentru cei decenti si normali la cap.

  5. ete io nu ceream!
    Romania – 1!

  6. Doamna ii era coreligionara? ca prea se da cu fundul de pamant Domnu Nimeni.

  7. Un gand pios si o strangere de inima le simt acum. Ne tot mor valorile acestui neam.. pacat! De acum inainte Ileana Vulpescu va conversa maiastru doar cu ingerii.. Somn lin Stimata Romanciera si iti multumesc ca mi-ai infrumusetat anii tineretii!

  8. 1- 0 menele huo alta tara (India)

  9. Educație cu forta

  10. Tzanca Uraganu, Minune ,Guta astea sunt „valorile” la moda, cand mai mult de jumatate din romani asculta manele cu „dujmanii mei” si pun pe primul loc in topuri Loredana ce pretentii sa avem
    Dumnezeu sa o ierte!

  11. Dumnezeu s-o odihneasca in pace…

  12. Dumnezeu să îl odihnească Dumnezeu sufletul în pace!!!!!😔😔
    A fost o încântatare și o delectare să citesc ‘Arta conversației’….
    RIP….

  13. Dumnezeu să o odihnească în pace.

    • Păi este logic, nu vindea, nu făcea” reiting”!
      Presa ne oferă povești și personaje cu care ne identificăm, ceea ce suntem că națiune se vede foarte clar în ce am ales în ultimii 30 de ani:
      3-mandate, Iliescu comunistul suprem și cam atât…
      2- mandate+ 2 referendumuri Băsescu alcoolicul de mahala și cam atât…
      2 mandate Iohannis arogantul suprem și cam atât…
      Adică suntem în marea noastră majoritate un popor de ” comuniști alcoolici și aroganți”
      Educația și cultura nu prea fac casă bună cu aceste nobile trăsături de personalitate care ne caracterizează!!

  14. Despre decedata a vorbit o prezentatore blonda de la A3, adaugand ca se cunosteau din familie, mama prezentatoarei si decedata fiind prietene.
    Ca restul presei nu a mentionat nimic, e probabil pentru ca sotul ei a fost un tip foarte antipatic si arogant.

  15. jos maneaua , interzis emisiunile de barfa , scandal , etc . si nu acest tip de democrație pe care o traim de 31 ani . Analfabetii prospera in aceasta tarisoara . Societatea trebuie un pic mai mult controlată . Avem nevoie de vreo 4 milioane de evrei pe meleagurile acestea . Traiasca Israel !

  16. Hai sa zicem ca dispare o personalitate culturala intr-o tara care a trecut lin peste secolul XX, adica fara trauma unor revolutii, schimbari brutale intre straturile sociale, dictatura, o tara care a crescut ”natural” intru democratie. Imediat apare anuntul la televiziunea de stat, radio. La urmatoarele stiri, se face o trecere prin realizarile persoanei, care poate fi scriitor, actor, artist plastic, ziarist, dar poate fi si sportiv, cantaret, politician. Cateva zile dupa, se difuzeaza o emisiune mai ampla, cu invitati, poate pe canalul 2. In acelasi timp se redifuzeaza un film, un interviu, un reportaj. Mai scriu si ziarele in paginile lor de cultura, se mai republica o carte. Deci cam asta ar fi ce se intampla, cam asta ar fi rolul TV de stat, al radioului. De exemplu si apropo discutia in jurul televiziunii de stat undeva pe acest site. Un pic de umanitate, de respect, de lipsa de cearta, de normalitate, nu poti face multe, nu poti creste audienta cu adtfel de stiriy, poti educa, poti aduce aminte celor ce au citit, atunci in comunism. (G4, puteai sa ai stirea nu introdusa indirect prin citarea comentariului de pe FB. Asta pt ca tot sper ca esti si un site care este mai normal decat altele. Oricum, multumesc. In rest, poate Dilema Veche o sa aiba ceva mai mult. ) Odihneste-te in pace, Ileana Vulpescu!

  17. Rămas bun, stimată Doamnă, vă mulțumesc pentru faptul că viața mea din adolescență până la maturitatea deplină a fost mai frumoasă datorită faptului că ați existat și creat aceste minunate opere. Regrete eterne, pentru că v-am pierdut! Acum veți crea pentru îngeri! Odihniti-vă în pace! A fost o onoare să fiu contemporană cu dumneavoastră!

  18. Rămas bun, stimată Doamnă, vă mulțumesc pentru faptul că viața mea din adolescență până la maturitatea deplină a fost mai frumoasă datorită faptului că ați existat și creat aceste minunate opere. Regrete eterne, pentru că v-am pierdut! Acum veți crea pentru îngeri! Odihniti-vă în pace! A fost o onoare să fiu contemporană cu dumneavoastră!

  19. R.I.P. Cititorii recunoscatori !

  20. Cititi-i cartile in ordinea aparitiei … din lista de carti prezentate in articol lipseste cartea cu perioada primului Razboi mondial ” C ARNETUL DIN PORT HARD”

  21. Depinde unde v-ati uitat. La Antena 3, Mihai Gâdea a vorbit destul de mult, a dat chiar si un interviu facut de Adrian Ursu… Dar continuati-va prosteala pentru cei la care tine…

  22. Țurcan că ar fi luat în vedere serviciile sociale pentru părintele cu un singur copil, din mediul urban. Donșoara, dar mamele sau tați singuri, nu?