A murit scriitorul Daniel Vighi, fondator al Societății Timișoara/ Participant la protestele care au declanșat Revoluția din 1989, scriitorul avea 66 de ani și primise titlul de cetățean de onoare al orașului în urmă cu două zile
Scriitorul Daniel Vighi, fondator al Societăţii Timişoara şi al Alianţei Civice, a murit sâmbătă, la spital, la vârsta de 66 de ani. În urmă cu două zile, acestuia i-a fost decernat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Timişoara, transmite Agerpres.ro.
Primarul Dominic Fritz a declarat, sâmbătă, că Daniel Vighi a marcat viaţa Timişoarei atât de profund şi iremediabil, cum doar cei care simt o mare dragoste pentru oraşul lor o pot face.
„Implicarea lui în scrierea Proclamaţiei de la Timişoara, activismul civic şi credinţa în valorile democraţiei, profundul respect faţă de Timişoara europeană, speranţele semănate în Societatea Timişoara, încăpăţânarea de a apăra patrimoniul oraşului, talentul şi farmecul cu care scotea la lumină şi făcea să strălucească fiecare nouă poveste a istoriei noastre locale – au schimbat definitiv oraşul şi pe noi. Joi am decernat titlul de Cetăţean de onoare al Timişoarei pentru Daniel Vighi. Un om care m-a marcat de la prima întâlnire şi care mi-a făcut onoarea de a-mi fi prieten. A fost o ceremonie cu prieteni de-o viaţă ai scriitorului, cu colaboratori, foşti studenţi, oameni care îl apreciază şi cu familia. O ceremonie care a răscolit amintiri şi istoria Timişoarei din ultimele decenii: cu rezistenţa prin cultură, curaj, speranţă şi multă luptă. Dar niciodată abandon. Astăzi, după o cruntă suferinţă, Daniel Vighi s-a stins. A rămas valoroasa moştenire civică şi literară pe care ne-a lăsat-o. Odihneşte-te în pace, Daniel Vighi! Timişoara nu te va uita”, este mesajul transmis de primarul Dominic Fritz.
Daniel Vighi s-a născut în 9 octombrie 1956, la Lipova. A fost prozator, eseist şi publicist şi a făcut parte din pleiada de prozatori postmoderni ai generaţiei optzeciste. Majoritatea acestora au debutat în cenaclul „Junimea” condus de Ovid S. Crohmălniceanu. A absolvit în 1980 Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara. A debutat în anul 1985 cu volumul de proză scurtă „Povestiri cu strada Depozitului”.
În decembrie 1989, a participat la mişcările de protest de la Timişoara care au declanşat Revoluţia anticomunistă. Ulterior, a fost conferenţiar la Catedra de literatură română şi comparată a Facultăţii de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara.
Daniel Vighi a avut şi o activitate literară şi de film, remarcându-se prin documentarul artistic „Boema de Timişoara” (producţie TVR Timişoara), care a câştigat un premiu de film documentar în Slovenia şi a fost nominalizat la un festival la Paris. A beneficiat de o bursă internaţională de cercetare şi creaţie 2002-2003 (Akademie Schloss Solitude – Stuttgart) cu lecturi şi prelegeri în Stuttgart, Frankfurt, Esslingen.
sursa: Agerpres.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii