A murit scriitorul Dinu Săraru / Înainte de Revoluție, a fost membru al CC al PCR
Omul de cultură Dinu Săraru a murit sâmbătă, a anunţat scriitorul Ştefan Mitroi pe pagina sa de Facebook, transmite agenția Agerpres.
„A murit Dinu Săraru! În spatele acestei ferestre (casa omului de cultură – n.r.) am ascultat mii de poveşti. Dinu Săraru, cel care mi le spunea, a murit acum un sfert de oră!”, a scris Ştefan Mitroi.
A fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. După Revoluție, Vladimir Tismăneanu a vorbit despre “mizeriile scrise de Dinu Săraru împotriva Monicai Lovinescu și a lui Virgil Ierunca” în paginile revistei Flacăra.
Radu F. Alexandru l-a acuzat pe Dinu Săraru că a fost un “delator” al fostei Securități, într-un articol publicat pe Contributors.
“Dinu Săraru, directorul teatrului, îl convoacă pe mr. de Securitate Măierean Vasile și îl informează despre intenția dramaturgului Radu F. Alexandru (Feldman) să trimită în străinătate textul unei piese, în situația în care nu i se aprobă de către Consiliul Culturii și Educației Socialiste punerea în scenă în România.
Dinu Săraru îl informează, de asemenea, pe ofițerul de Securitate că Radu F. Alexandru a luat legătura telefonic cu poetul dizident Dorin Tudoran, față de care are o mare admirație, și i-a spus acestuia că este alături de el”, a scris Radu F. Alexandru. Articolul poate fi citit aici.
Maria Ţoghină, om de radio şi o apropiată a familiei Săraru a spus că „ne-a părăsit un titan al culturii naţionale”.
„Ne-a părăsit un titan al culturii naţionale! Am pierdut un om special, pe care l-am preţuit şi a cărui prietenie m-a onorat! Rămâneţi în sufletul meu, maestre”, a scris Maria Ţoghină pe Facebook.
Dinu Săraru, scenarist, scriitor, publicist, om de teatru, s-a născut la 30 ianuarie 1932, la Râmnicu Vâlcea.
A debutat în presă la numai 18 ani, ca reporter la Radiodifuziunea Română şi a condus numeroase ziare şi reviste.
Între anii 1977 şi 1990, a condus Teatrul Mic, fiind şi creator al Teatrului Foarte Mic, iar în perioada 2001-2004 a fost director al Teatrului Naţional ”I. L. Caragiale” din Bucureşti.
A fost membru al Uniunii Scriitorilor din 1961 şi membru fondator al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, în 2001.
A scris numeroase romane, printre care ”Nişte ţărani”, ”Clipa”, trilogia ”Dragostea şi revoluţia”, ”Un fluture alb cu sânge pe aripi”, ”Iarba vântului”, ”Trilogia ţărănească”, ”Crimă pentru pământ”, ”Ciocoii noi cu bodyguard”, iar unele dintre cărţile sale au fost ecranizate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii