G4Media.ro

A murit scriitorul Ismail Kadare

A murit scriitorul Ismail Kadare

Apreciatul romancier albanez Ismail Kadare a murit luni în urma unui atac de cord la vârsta de 88 de ani, au declarat pentru AFP editorul său şi un spital din Tirana, transmite News.ro.

Medicii au încercat să îl resusciteze pe scriitor când a fost adus la spitalul din Tirana fără „semne vitale”, dar a fost declarat mort la ora locală 8:40 (09.40 ora României), a declarat spitalul.

Redactorul şi editorul Bujar Hudhri a confirmat decesul.

Ismail Kadare a fost unul dintre puţinii autori albanezi cunoscuţi şi traduşi în întreaga lume.

Primul său roman, Generalul armatei moarte, publicat în Albania în 1963, i-a adus celebritatea, devenind imediat unul dintre puţinii scriitori albanezi cunoscuţi pe plan internaţional. Astăzi este tradus în peste 45 de limbi şi este laureat al celor mai prestigioase premii literare (Man Booker, Prince of Asturias, Jerusalem Prize).

S-a născut la 28 ianuarie 1936 la Gjirokastër, un oraş situat la 200 de kilometri de Tirana, în sudul muntos al Albaniei. Aflat în patrimoniul mondial UNESCO – era cunoscut în Imperiul Bizantin sub numele de Argyropolis, „oraşul de argint” – acest oraş istoric joacă un rol important în opera sa. Kadaré îl descrie în Cronica în piatră. Vremea nebuniei şi în magnifica sa povestire autobiografică Păpuşa.

În viaţa sa şi în povestirile sale, Kadaré s-a întors mereu la Gjirokastër, „cel mai înclinat oraş din Europa”, singurul în care îţi puteai „agăţa pălăria pe vârful unui minaret”.

Dar Gjirokastër este şi locul de naştere al dictatorului albanez Enver Hoxha (1908-1985). Desigur, a fost o întâmplare, dar Kadaré a simţit că se întoarce prea des la acest loc – la Hoxha, la dictatură, la istoria politică a ţării sale. I s-a cerut să explice cum a putut să păcălească sau să se împace cu regimul – un comunism care a cunoscut aproape toate versiunile, rusească, chineză şi apoi complet autarhică. Când a fost intervievat de Le Monde în 2001, el nu a ascuns faptul că se săturase să se lupte cu eterna suspiciune că este ambiguu când este întrebat despre Albania. „Nu-mi place deloc să risipesc atâta energie vorbind despre asta. Practic, ceea ce mă întreabă oamenii este de ce am ieşit viu din sistem?”

Literatura lui Kadare a adus o contribuţie valoroasă la crearea limbii şi literaturii naţionale. El şi-a început cariera mai întâi ca poet şi apoi ca dramaturg şi romancier.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.