G4Media.ro

A murit Vangelis, compozitorul grec al coloanelor sonore ale filmelor Chariots of…

Foto: Facebook / Vangelis

A murit Vangelis, compozitorul grec al coloanelor sonore ale filmelor Chariots of Fire și Blade Runner. VIDEO ARHIVĂ

Vangelis, muzician grec care a compus coloanele sonore pentru multe filme de la Hollywood, a murit joi la vârsta de 79 de ani, transmite Le Figaro. Evángelos Odysséas Papathanassíou, cunoscut universal cu numele de scenă Vangelis, a câștigat mai multe premii internaționale pentru partiturile sale de film.

El a fost unul dintre pionierii mondiali ai muzicii electronice, alături de Jean-Michel Jarre, Kraftwerk și Klaus Schulze.

În 1981, a fost distins la Premiile Oscar pentru partitura filmului „Chariots of Fire”, regizat de regizorul britanic Hugh Hudson. Tema sa amplă și maiestuoasă avea să fie folosită de mai multe ori, în special în reclame pentru un lanț american de fast-food, un producător de automobile și Crucea Roșie. Douăzeci de ani mai târziu, el avea să scrie tema pentru Cupa Mondială de fotbal, care a avut loc în Coreea de Sud și Japonia.

Născut la 29 martie 1943 la Volos, în regiunea Tesalia, a început să cânte la pian de la 4 ani. La începutul anilor 1960, s-a alăturat unei formații de jazz de succes, The Firminx. Însă la Paris, în urma evenimentelor din mai 1968, a compus primul său hit, Rain & Tears, cu grupul Aphrodite’s Child, alături de cântărețul Demis Roussos, care a urmat o carieră de succes în Franța. Versurile cântecului au fost scrise de Boris Bergman. Trupa s-a despărțit în 1972, iar Vangelis a terminat singur conceperea albumului 666, un disc de referință pentru ceea ce pe atunci se numea rock progresiv.

Foarte repede, muzica de film a devenit principala sa activitate, tot la Paris. Primul film pentru care a compus în 1970 a fost Sex Power. În anul următor, a lucrat îndeaproape cu regizorul de documentare Frédéric Rossif. În 1972 a lansat primul său album solo, Fais en sorte que ton rêve soit plus long que la nuit. Doi ani mai târziu, trupa britanică Yes l-a rugat să îl înlocuiască pe pianistul virtuoz Rick Wakeman, care a devenit solist. Vangelis a refuzat oferta, preferând să își dezvolte propriile proiecte. Acest lucru nu l-a împiedicat să se stabilească la Londra, unde a compus materialul pentru patru albume solo produse sub numele de Vangelis.

Câștigarea premiului Oscar din 1982 i-a deschis larg porțile Hollywood-ului. A devenit colaboratorul preferat al lui Ridley Scott, care i-a oferit în același an partitura filmului Blade Runner. Zece ani mai târziu, cei doi bărbați au lucrat la ”1492”, povestea descoperirii Americii de către Cristofor Columb. A compus coloana sonoră a filmului Lune de Fiel al lui Roman Polanski în 1993, înainte de a se retrage din muzica de film.

A revenit la muzica de film alături de americanul Oliver Stone în 2004, cu filmul premiat Alexander. A fost membru al juriului Festivalului de Film de la Cannes din 1991, sub președinția lui Roman Polanski, anul în care filmul Barton Fink al fraților Coen a câștigat Palme d’Or. (Foto: Facebook / Vangelis)

Ascultați câteva dintre melodiile care l-au făcut celebru pe Vangelis:

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Pacat ca tinara generatie, consumatoare de manele, nu cunoaste muzica marelui compozitor.
    Cu multi ani in urma, inainte de revolutie, ascultam muzica lui Vangelis la radio Europa Libera.
    La posturile din tara nu se transmitea asa ceva.
    Era o adevarata delectare sa o asculti, desi pe unde scurte postul mai „fugea”.
    Acum chiar ca totul e istorie
    R.I.P

  2. Nici nu au trecut 3 saptamani de cand Klaus Schulze a murit. E incredibil de trist ca se duc titanii la un asa interval de scurt de timp.

  3. Îmi pare sincer rău. Muzica lui mi-a înseninat multe zile şi mi-a luminat multe nopţi. Păcat..

    Odihnească-se în pace!

  4. SFTU. Mi-aduc aminte, soarec fiind, cum ascultam cu nesat albumele lui cu Jon Anderson de pe casete inregistrate de la Soparla. Ce vremuri..

  5. Unul dintre muzicienii pe care-l ascultam zi si noapte!! Un fior de tristete ma cuprinde. Nu, nu compunea pentru plebe; pentru spiritele rafinate ! Vad aici ca si K. Schulze! Nu stiam . Ei s-au sfarsit , dar muzica lor ramane si ne apara de sluta muzica a zilelor de acum. Ascultati Vangelis sa ascultati intradevar muzica!!

  6. Unul dintre muzicienii pe care-l ascultam zi si noapte!! Un fior de tristete ma cuprinde. Nu, nu compunea pentru plebe; pentru spiritele rafinate ! Vad aici ca si K. Schulze! Nu stiam . Ei s-au sfarsit , dar muzica lor ramane si ne apara de sluta muzica a zilelor de acum. Ascultati Vangelis sa ascultati intradevar muzica!!

  7. Da Ovidiu, a murit si Klaus, pe 26 aprilie.

  8. Unul dintre marii artisti ai muzicii adevarate. Unul dintre uriasii nuzicii. Melodiile lui vor fi mereu ascultate si iubite, detin toate albumurile lui. Muzica, nu zgomot.

  9. Nu pot sa nu observ unanimitatea din comentarii! Muzica uneste, cu adevarat.

  10. Sa nu uitam ca a compus muzica din filmul lui Depardieu, Conquest of Paradise, adica pentru un celavec putinist!

    HO CA GLUMESC! E o trista pierdere..

    • O gluma proasta in contextul asta…
      Omul Vangelis a fost si ramane un monument in istoria muzicii.
      Atat har si un nume predestinat, care a adus numai „vesti bune” in muzica universala, va ramane in eternitate.
      Gustati o muzica intensa care va ajunge in inima.

  11. condoleante.condolences.Συλλυπητήρια.syllypitiria