G4Media.ro

A patra numire controversată la spitalul-penitenciar Săpoca / Acuzații la adresa noului…

Sursa foto: hsapoca.ro

A patra numire controversată la spitalul-penitenciar Săpoca / Acuzații la adresa noului director: Bolnavii erau ținuți în frig, medicamentele erau reduse drastic, medicii nevoiți să cumpere din banii proprii medicamente pentru bolnavi

Trei dintre ultimii patru manageri de la spitalul-penitenciar destinat bolnavilor fără responsabilitate mintală de la Săpoca, județul Buzău, au fost persoane care au încălcat sau sunt supecte că au încălcat legea.

După ce fostul procuror anticorupție Emilian Eva a a fost înlocuit în luna martie de la conducerea Spitalului Săpoc, în locul acestuia a fost făcută cea de-a patra numire: tot persoană controversată.

Sindicatul din cel mai mare spital închisoare din România cere Ministerul Sănătății să o înlocuiască pe Cristina Păun, noul manager interimar, pentru că ar fi adus în trecut prejudicii chiar unității pe care acum o conduce.

Sindicatul Sanitas de la Săpoca o acuză, în memorii trimise la Ministerul Sănătății, că, împreună cu fostul director Dumitru Popescu, a înfometat bolnavii.

  • La Săpoca sunt trimiși la tratament forțat infractorii care nu au răspundere mintală pentru faptele pe care le comit, unitatea fiind cea mai mare de acest gen din țară.
  • Unitatea spitalicească se află în subordinea Ministerului Sănătății. Reprezentanții ministerului ne-au precizat că în perioada următoare se va analiza situația de la spital pentru a se numi un nou manager.
  • Am încercat timp de mai multe zile să luăm legătura cu noul manager, dar aceasta nu ne-a răspuns, nici măcar la numerele de fix de la spital. Un coleg de la spitalul din Săpoca ne-a transmis că aceasta nu vrea să comunice cu presa.

Numirile controversate de la Săpoca

În 2010 era numit Dumitru Popescu în fruntea spitalului de psihiatrie și măsuri de siguranță de la Săpoca. El a fost condamnat definitiv, în 2003, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 22 de luni de închisoare pentru luare de mită.

Sentința a fost cu suspendare. Faptele comise au fost de luare de mită și fals, adică pentru că a luat șpagă de două milioane de lei vechi pentru a truca o achiziție a spitalului. Până în 2017 nu l-a deranjat nimeni, până când Florian Bodog a decis, în februarie 2017, să nu-i mai prelungească mandatul.

În locul său a fost numită Viorica Mihalașcu. Mandatul său s-a terminat în august 2019 când unul dintre pacienți a fost ucis de alți colegi de-ai săi. Aceasta a demisionat din funcție. A rămas interimar până în luna martie 2020.

Pe 19 martie, controversatul fost procuror DNA Emilian Eva a fost numit manager la Săpoca. Pentru doar 48 de ore, după care a fost înlocuit cu Cristina Păun după ce presa a scris despre această stranie numire.

Reamintim că printre numeroase cazuri suspecte, fostul procuror Emilian Eva are la activ și o condamnare, în octombrie 2017.

El a fost condamnat atunci de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani și unsprezece luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și acte de comerț incompatibile cu funcția, dar și la plata unei amenzi în valoare de 12.000 de lei pentru fals în declarații.

În momentul în care a fost trimis în judecată de DNA, Eva a fost suspendat de CSM din funcția de procuror.

În locul lui Emilian Eva, în martie a fost numită manager interimar Cristina Păun. 150 de angajați ai Spitalului Săpoca, printre care 17 medici, cer într-un memoriu Ministerul Sănătății s-o schimbe pe Cristina Păun, actualul manager, din funcția de conducere pentru că, susțin ei, este pusă ca lupul paznic la oi.

”Ne aflăm în situația paradoxală în care Cristina Păun are atât calitatea de manager interimar al spitalului, cât și calitatea de contestator/apelant/pârât în dosarele penale civile și penale aflate pe rolul instanțelor de judecată. Apărările pe care trebuie să le formuleze spitalul împotriva pârâtei/ contestatoarei Cristina Păun vor fi semnate de către managerul Cristina Păun”, se precizează în memoriul Sindicatului Sanitas Săpoca, sindicat condus de Mariana Spoială.

”Cristina Păun este persoana care a condus, alături de fostul manager Popescu Dumitru, Spitalul Săpoca, perioadă în care bolnavii erau ținuți în frig, medicamentele erau reduse drastic, medicii fiind nevoiți să cumpere din banii proprii medicamente pentru bolnavi. Mai mult decât atât, în această perioadă, din dispoziția celor doi se făceau “economii” la alimentele destinate bolnavilor, practic bolnavii erau înfometați. Șirul neregulilor săvârșite de către cei doi poate continua, însă așa cum am precizat în scrisoarea pe care v-am adresat-o faptele de natură penală săvârșite de cei doi au fost constatate atât de Curtea de Conturi, cât și de Corpul de control al ministerului pe care îl conduceți”, se mai precizează în memoriul trimis de angajații spitalului la Ministerul Sănătății.

Numire la recomandarea direcției județene de sănătate

Până în acest moment nu am primit de la Ministerul Sănătății un răspuns oficial legate de numirea și menținerea Cristinei Păun în funcția de manager al spitalului din Săpoca.

Un oficial din minister ne-a transmis că aceasta a fost numită la propunerile venite din teritoriu. ”După scandalul cu Emilian Eva, s-a luat decizia înlocuirii acestuia. S-a cerut direcției județene să ne propună câteva nume și din ce cunosc eu a fost propusă doamna care este acum manager interimar. Nu cred că a știut nimeni din minister că doamna care este propusă este implicată și ea în mai multe dispute cu spitalul pe care acum îl conduce. Persoana numită trebuie să fie din zonă pentru a prelua rapid conducerea și pentru a cunoaște situația unității”, ne-a explicat reprezentantul ministerului.

Acesta ne-a ma precizat că deși atenția ministerului este fixată le acțiunile de stopare a Covid-19 în această lună se va încerca să se rezolve și problema de la Săpoca.

Acuzațiile la adresa actualului manager

Într-un alt memoriu trimis de angajații spitalului Venerei Acsinte, reprezentantul Ministerului Sănătății în consiliul de administrație al unității spitalicește, se precizează mai multe situații în care actualul manager a fost implicat:

  • prin raportul Camerei de Conturi Buzău, în urma controlului de audit efectuat în spital în perioada martie-aprilie 2017 s-a stabilit un prejudiciu de 2,3 milioane de lei, persoanele responsabile de crearea prejudiciului au fost Dumitru Popescu și Cristina Păun, care la acel moment deținea funcția de șef serviciu financiar. Dat fiind acest prejudiciu și implicațiile penale, conducerea spitalului a formulat plângere penală împotriva celor trei menționași, plângere în curs de soluționare la DNA Pitești
  • în luna iulie 2017, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a stabilit în urma unui control la spital un prejudiciu de 5,7 milioane de lei, una dintre persoanele responsabile a fost stabilită ca fiind Cristina Păun. Corpul de Control a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe rolul căruia se află un dosar penal de cercetare
  • în luna martie 2019 a fost concediată din spital pentru că între decembrie 2018 și martie 2019 nu și-a exercitat atribuțiile de serviciu. Practic, aceasta s-a prezentat la serviciu a încasat salarii în cuantum de 28.000 de lei, fără a exercita o sarcină de serviciu. Cristina Păun a făcut contestație. În prezent, pe rolul Curții de Apel se judecă apelul acestuia, după ce instanța de fond i-a respins apelul. Următorul termen este pe 28 aprilie.

Spitalele de psihiatrie și măsuri speciale. Sunt patru astfel de unități în România, toate în subordinea Ministerului Sănătății.  La Jebel – Timiș, Ștei – Bihor, Pădureni – Iași și Săpoca – Buzău sunt situate cele patru spitale-închisoare. Practic aici sunt trimiși pedofili, criminali și orice tip de infractori considerați de instanțe fără discernământ.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Unde naiba ii gasesc PNLeii pe toti ciudatii astia, schimbati unul dupa altul…PNL se intrece cu PSD la numiri care de care mai controversate!!!
    Vai, vai, vai…cat zicea Orban ca are PNL in sondaje?!
    40%?!
    Printre PNListi!!

  2. Nu mai exista oameni competenti pentru asa ceva. S-au dus, au plecat, au iesit la pensie, sau au murit. Au ramas numai ticalosii.

  3. Trierea pacienților condamnați pentru omor și altele are loc prin spitalele „normale” de psihiatrie.

  4. domnu redactor…nu exista spital penitenciar in romania…aceste patru spitale se numesc „spitale de masuri de siguranta” unde sunt internati aoameni care nu au discernamant fata de o fapta comisa ce pica sub incidenta codului penal…daca ai sange in instalatie, fa matalutza un reporataj legat de lipsa de personal din aceste spitale, de faptul ca saptamanal cel putin un angajat este lovit de catre un pacient…in aceste spitale nu exista paza ca intr-un penitenciar, noaptea sunt supravegheati cate 30-40 de pacienti periculosi de catre o infirmiera mica si amarata, care la sfarsitul lunii baga in buzunar aprox 3500 de lei…daca are vechime mare, iar la pensie iese normal…63 de ani. saraca duamna pintea a taiat sporurile de periclitate ale angajatilor din aceste spitale de la 70% la 30%…noroc cu ludovikul care a mai pus inca 20%…
    si cand te gandesti ca sunt multi angajati in parlamentul romaniei care incaseaza lunar un spor de periclitate de 3000 de lei…
    aaaa, o sa-mi spuneti ca le-au marit peste masura leafa medicilor…lefa mare au cei cu sporuri de conducere..manager, sefii de sectii…ceilalti medici daca iau in mana, cu 4 garzi de 24h , in care iti vin cate 3-4 salvari simultan cu pacienti agitati, cu catuse la maini, 6000 de lei…
    politia vine, ti-l lasa la usa si a plecat..iar tu ca medic te descuri impreuna cu o infirmiera si o femei de serviciu sa-l imobilizezi, sa-l contentionezi si sa-l injectezi
    deci nu pensii speciale, nu pensionari la 45 de ani, nici un fel de mijloc de autoaparare
    va convine sa mergeti sa lucrati intr-o astfel de institutie?

  5. Ba bugetarilor, daca nu va convine sa stati pe mii de lei cine va opreste sa plecati? Stati pe banii privatilor, nesimtitilor, ca voi nu produceti nimic, stati si frecati menta si va vaietati.

  6. ce uita sa precizeze autorul este ca toate numirile au iz politic si trebuie musai sa demonstreze ca au luat spaga asta i conditia esentiala;in rest are si un pavilion pt ingrijiri paliative si recuperari dar e ceva de evul mediu vara nu poti sta in saloane de mirosuri

  7. romanica (PSDraknea) normala (PNLiohanis)