G4Media.ro

A renunțat la o carieră de 13 ani în multinaționale pentru a…

Sursa foto Facebook / Doda Natural

A renunțat la o carieră de 13 ani în multinaționale pentru a face săpun de casă, la țară: ”Luxul pe care eu îl am este timpul” / ”Am plecat de la a închiria o casă și de a vedea dacă sunt capabilă să trăiesc, să mă susțin”

După ce a lucrat 13 ani în mai multe multinaționale, Oana Frențiu a luat decizia de a se retrage într-un sat izolat, în care oamenii nu vorbesc toți românește, pentru a se întreține din vânzarea de produse cosmetice produse de ea.

Acesta a fost și proiectul de carieră al Oanei Frențiu, un proiect de succes, până la un moment dat, relatează Agenția de presă Rador.

“Am lucrat aproape 13 ani în multinaționale și în timpul liber îmi doream foarte tare sau reușeam cu greu să să petrec timp în natură. Am plecat din corporații pentru că lucram foarte mult. La un moment dat ajungeam la lucru pe noapte și plecampe noapte, să nu mai știu în ce anotimp suntem. Și, da, aveam bani, dar la nivel personal simțeam o o ruptură incredibilă”, povestește Oana Frențiu.

A urmat restartul, care a dus la o schimbare fundamentală a modului de viață. A schimbat practic timpul petrecut în biroul de sticlă și beton, cu timpul petrecut în natură. S-a mutat la țară, la Carașova, acolo unde Carașul iese din chei, și a început să facă produse cosmetice. Așa a apărut Doda natural și totul a început cu un săpun.

Sursa foto Facebook / Doda Natural

“Am pornit cu ideea mai, hai să vedem cum se poate face un săpun, cum făceau bunicile un săpun. Și au început să studiez și am început să fac săpunuri, dar nu la modul în care făceau bunicile noastre, prin fierberea oaselor sau a grăsimilor animale. Am încercat să folosesc unturi și uleiuri vegetale pentru a crea un prim săpun. Cam așa am început. Am găsit posibilitatea de a începe atelierul acesta mic de cosmetice naturale într-o casă închiriată, pentru că să te muți, femeie singură, după 15 ani de corporație, începând ceva total nou într-un sat pe care nu-l cunoști, în care oamenii nu vorbesc românește, nu e chiar așa ușor. Și atunci am plecat de la a închiria o casă și de a vedea dacă sunt capabilă să trăiesc, să mă susțin și să trăiesc așa cum îmi doream atunci, de la oraș la sat”, spune Oana Frențiu.

Este un business care nu-i aduce mari profituri, dar îi permite să-și conducă viața între niște coordonate mult mai relaxate.

“Motivul pentru care m-am mutat aici am început să am atelier mic nu este business wise. Este pentru mine. Fac acest lucru pentru a avea timp în natură, de a avea un ritm al vieții în care nu este despre bani și nu este despre avuție, ci este despre cum sunt eu astăzi cu mine însămi și ce aș putea să fac să fac lucrurile mai bine, mai sustenabile, pentru că businessul pe care îl fac eu este și unu etic, deci pentru mine este un business. Reușesc să trăiesc câteodată mai bine câteodată mai rău. Cred că luxul pe care eu îl am este timpul”, mai povestește Oana Frențiu.

Sursa foto Facebook / Doda Natural

Din când în când, acordă timp și afecțiune copiilor. Îi conduce în excursii pe dealurile din preajma Carașovei și le povestește despre plante.

“Despre plante, dar nu neapărat, pentru că e despre plimbare, este despre a înțelege cum se face culegerea din flora spontană, cum nu culegem mai mult decât avem nevoie, cum nu culege mai mult de 20% din plantele pe care le găsim într-un anumit loc pentru a încuraja regenerarea. De cele mai multe ori este despre a le da să guste diverse plante și să-mi spună ‘Asta e amară, asta e sărata, asta e bună, asta, asta se poate mânca, floarea asta se poate mânca’. Foarte distractiv. În principal îmi place ca la finalul unui workshop să-i întreb ‘bine și din tot ce am învățat noi acuma ce am putea face?’ și majoritatea zic ‘o salată, uite, avem o salată pe dealuri’”, povestește tânăra.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Nu mai inteleg. Este rau sau nu este rau sa lucrezi in corporatii?

    • Dacă ești oltean și îți place șefia, nu e rău

    • pt Licu
      cele 2 sunt sinonime :)))

    • @Un ardelean – Daca esti chitit sa faci bani, nu e rau, faci bani, daca banul atarna mai putin printre valorile tale, atunci e rau.

    • Intreb pentru ca toate articolele de acest gen incep: A renuntat la o cariera de x ani in corporatii, a lasat salariul de jdemii de euro din multinationala, etc. etc., de parca ar fi fost captiv pana acum sau adus cu mascatii la birou sau la biroul „remote” si astfel s-a eliberat si si-a gasit mantuirea…

    • Treaba e simpla la români.Prefera banii mai puțini in schimbul liniști și al relaxări etc.Oare te poți întreține cu acestea???

  2. Mihai,stai jos…

  3. #Mihai…..sa începem cu tine….donează apartamentul,casa,masina la bun comun….creierul,la Mina Minovici!

  4. Pai si d-alea , nu ziceti ca sunt multinationalele hraparete, colonia, alea alea. De fac, nu va plac afacerile de niciun fel, nu va place liberalismul si nu va plac oamenii intreprinzatori si nici cei care muncesc, in general.

  5. S-a intamplat si inaintea vietii tale. Ii zicea CAP.
    Ba! Nu functioneaza!!!

  6. Cred că am văzut de 250.000 de ori aceeaşi poveste cu „Am lucrat în IT la multinaţională şi acum fac burgăr hendmeid cu limonadă în borcan cu aromă de lavandă organică-bio-eco-selfie crescută la mine în grădină de Prinţul Charles în satele din Bucovina..”

    Mai mâncaţi nişte creativitate, creativilor!

  7. Și cumpărători sunt tot fraierii aia din birouri de sticla, că au bani…

  8. Paradoxal, clienții sunt tot corporatiști, ca doar nu o cumpăra Țața Jiana din colț produsele ei 🤣
    Dacă viața era atât de simplă la țară, rămâneam dracu toti agricultori si haleala noastră depindea strict de bunăvoința zeului Soare.
    În realitate este buna viața de corporatist, unde cu câteva clickuri si 3 cafele, câștigi mâncărica pe câteva zile. Treaba bună. Însă unii nu pot face față presiunii si o dau pe “chemarea pământului” 🤓

  9. viata la tara este foarte faina. daca femeia vrea sa stea linistita cine suntem noi sa o judecam.
    Ca mai face vreun sapun si l vinde pe internet iarasi e treaba ei. Ca sunt la moda astfel de articole , asta este o certitudine

  10. Băi Berbunkson, câți ani ai trăit prin DE? Și cum ai dedus tu ca nivelul de dezvoltare dintr-o țară este direct legat de procentul de proprietari din acel stat?
    Sau poate că ți se pare ok sa aibă unii 3-4 case si sa le plătească alții noi case (i.e. Tu prin chiria ta, îi finanțezi unuia un “mic” cadou de pensie)?
    Am trăit 14-15 ani prin chirii, schimbând mai multe țări prin vest.
    Într-un final cand m-am așezat, am tras tare cat am putut să-mi iau o locuința. Mică, urâta, veche…a mea (ok, a băncii pentru încă 20 de ani).
    Cât despre traiul la țară, e pueril sa discutam.
    Fiind crescut la țară, având părinți si legături puternice acolo, știu ce vorbesc. Viața nu este ușoară deloc.
    Una e sa o arzi cu hipstereala, sa te duci la Weekend pe acolo si să-ți pui o roșie de pasiune, dar in restul timpului să-ți fie virat in cont salariul drăguț de la multinaționala (cu care-ți poți cumpara zarzavaturile unui sat întreg), alta e sa trăiești full-time acolo si să-ți înjuri dumnezeii pe ogoare când nu da cu ploaie sau poate da vreo grindina, etc.