G4Media.ro

A studia în România sau într-o țară străină? VIDEO: Avantaje și dezavantaje,…

Sursa foto: Pexels

A studia în România sau într-o țară străină? VIDEO: Avantaje și dezavantaje, prin ochii unui fost student român în OIanda, care a ales în primul an de facultate să se întoarcă în țară

Mulți tineri visează la a studia facultatea în străinătate pentru a avea un viitor mai bun și pentru a scăpa de problemele din România. Însă plecarea la o universitatea din afară poate fi una cu multe provocări, așa cum a fost și pentru Raul Paraschiv, fost student la Universitatea Eindhoven, din Olanda. Acesta a plecat în 2015, însă s-a întors în România un an mai târziu, spunân că i-a fost greu să se adapteze într-o țară atât de diferită față de România, cu o altă cultură.

„Am vrut să plec în străinătate pentru a scăpa de România, de mentalitatea din țara noastră, care mi se părea învechită și pentru că îmi doream studii mai bune. Inițial doream să aleg Politehnica, însă am zis să plec în străinătate, în cazul meu în Olanda, unde am studiat electrotehnică”, spune Raul Paraschiv.

Raul a mărturisit că experiența sa în străinătate a fost una bună, inițial, fiind un început nou, într-un oraș diferit și fără părinți. Însă acesta consideră că nu s-a putut adapta în Olanda din cauza diferențelor culturale.

Acesta a spus că au fost multe diferențe față de lucrurile cu care era obișnuit, spre exemplu modul în care se distrau olandezii. Dacă în România studenții erau obișnuiți cu petreceri până noaptea târziu, în Olanda lucrurile stăteau ușor invers, spune acesta, iar viața de noaptea era mult mai potolită față de cea din țara natală.

Însă au existat și avantaje în ceea ce privește facultatea în străinătate. „Aveai laboratoare cu absolut toate lucrurile pe care aveai nevoie ca să le înveți. Foarte multe proiecte practice în echipă, în grupe. Profesorii te ajutau de foarte multe ori și chiar se implicau

De asemenea, pe lângă avantajele pe care le crea facultatea, un alt punct forte al Olandei, consideră Raul, era transportul în comun, care era gratuit pentru studenți și o infrastructură impecabilă pentru mersul cu bicicleta.

În perioada 2016, Raul s-a întors în țară și a început să studieze Universitatea Maritimă din Constanța, facultate pe care a și finalizat-o.

Chiar dacă Raul spune că experiența din Olanda nu a fost exact așa cum se aștepta, el le recomandă celor care doresc să studieze în străinătate să plece dacă au această oportunitate, fără ca familia să facă sacrificii uriașe.

„Consider că mental depinde de el, depinde de persoana în sine. Dacă te stresează foarte mult din punct de vedere mental, că e un schimb de la 180 de grade. Nu este atât de simplu. Eu am crezut că e simplu, că pot realiza orice, dar nu a fost să fie așa și dacă nu ești puternic mental, poți să clachezi, așa cum a fost în cazul meu și m-am întors acasă. Dar cunosc oameni care s-au mutat acolo, au făcut facultatea acolo, master, doctorat și continue să lucreze.

Dacă și el ar putea să o ia de la zero și ar primi a doua șansă, Raul al alege din nou plecarea la o facultate în străinătate, dar în altă țară. „Cred că m-aș duce în Europa de Nord, în Suedia, Danemarca, Norvegia, una dintre aceste țări”.

Aproximativ 40.000 de tineri români studiază la universități din străinătate, arată datele UNESCO și alte zeci de mii visează să o facă în viitorul apropiat. Numărul celor care caută o universitate din altă țară crește de la an la an, iar de la Brexit, Olanda a devansat Marea Britanie în preferințe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează