A treia ”lovitură de stat” din capul liderilor PSD și ALDE
Liderul PSD Liviu Dragnea a denunțat joi „o tentativă de lovitură de stat” a lui Klaus Iohannis în cazul plângerii penale depuse împotriva sa și a premierului, în continuarea unui serial mai vechi. De când a preluat puterea după alegerile din 2016, PSD a acuzat de-a valma și adversarii politici de „lovituri de stat”, și pe propriii prim-miniștri.
După câștigarea alegerilor din 2016, Liviu Dragnea a denunțat lovituri de stat imaginare ori de câte ori și-a simțit poziția în pericol.
Mai întâi a fost „început de lovitură de stat” și „o mineriadă”. A venit apoi „lovitura de stat”. În prezent este invocată de liderul PSD „o tentativă de lovitură de stat”.
Cea mai grea din panoplie – „lovitura de stat” – i-a vizat chiar pe premierii PSD și a fost denunțată chiar de către PSD. A fost, practic, prima ”lovitură de stat” organizată chiar din interiorul partidului aflat la guvernare.
În vara anului trecut, după ce și-a dat jos propriul Guvern prin moțiune de cenzură, partidul condus de Dragnea îi acuza de „lovitură de stat” pe Sorin Grindeanu și pe Victor Ponta, singurii prim-miniștri pe care îi avusese această formațiune în ultimii 12 ani.
Comunicat PSD, pe 17 iunie 2017, după ce Sorin Grindeanu a refuzat să demisioneze, iar Victor Ponta îl seconda ca secretar general al Guvernului: ”Toate organizațiile PSD din țară au votat azi o Declarație comună prin care se desolidarizează de lovitura de stat de la Palatul Victoria. Excepție fac doar două filiale, cea din Timiș, președinte Sorin Grindeanu, și cea din Caraș-Severin, pentru că nu s-a întrunit, încă, în forurile de conducere, pentru a lua o decizie, deoarece președintele Ioan Mocioalcă nu a fost în județ. În rest, majoritatea covârșitoare a filialelor PSD condamnă categoric tentativa ilegală și neconstituțională a celor doi foști membri ai partidului, Sorin Grindeanu și Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului român”.
Startul „loviturilor” a fost dat imediat după instalarea Guvernului PSD în urma alegerilor din 2016. În perioada adoptării ordonanței 13, partidul al cărui lider, Ion Iliescu, este pus sub acuzare de procurori pentru Mineriada din 1990, îl acuza pe președintele Klaus Iohannis de orchestrarea unei „mineriade” prin prezența sa la proteste și de „început de lovitură de stat”.
Dragnea, pe 22 ianuarie 2017, pe Facebook: „M-am întors de la instalarea președintelui Americii și l-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept. Președintele țării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale și cerând aberații constituționale: retragerea unor ordonanțe, mai ales a unora care nu au fost date. E un început de lovitură de stat. De fapt, președintele Iohannis vrea, așa cum a vrut și fostul președinte Băsescu, să pună în cătușe puterea legitimată prin votul democratic. (…) Îi asigur pe români că nu-i voi mai permite președintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituțională, să uzurpe calități oficiale intrând abuziv în ședințele de guvern sau să incite la dezordine socială și violență”.
Tema loviturii de stat este susținută și de partenerul PSD, Călin Popescu Tăriceanu, dar și de alți social-democrați de câte ori un membru al coaliției de guvernare este pus sub acuzare de procurori.
Tăriceanu, pe 24 septembrie 2017, la Antena 3, despre dosarul Belina în care este urmărită penal Sevil Shaidehh: „Se încearcă o lovitură de stat, și nu spun lucrurile acestea cu ușurință. Se încearcă destrămarea coaliției de la guvernare PSD-ALDE, a PSD, pentru că DNA a ajuns să fie un instrument care face poliție politică în România” (Foto: mișcareaderezistență.ro)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii