G4Media.ro

Marele decont pentru litoralul românesc: De ce au preferat românii Turcia sau…

sursa foto: Info Sud-Est/ Cristian Andrei Leonte

Marele decont pentru litoralul românesc: De ce au preferat românii Turcia sau Grecia și au fugit de România în sezonul 2022/ În ce au constat marile diferențe

Plaje înguste, cu nisip fin și apă limpede, flancate de stânci în loc de nisip zgrunțuros, cu plaje de 300 de metri și blocuri în loc de munți; all inclusive în loc de ”mic dejun inclus”; turism culinar și delicatese în loc de autoserviri și mâncare expirată în congelator dinainte de pandemie; prețuri corecte în locul prețurilor de lux; turiști străini și turism cultural vs. transport, servicii și facilități îndoielnice. Acestea sunt cele câteva mari diferențe inventariate de G4Media dintre litoralul românesc și litoralul grecesc sau turcesc. Ele explică, în parte, de ce turiștii români au preferat în acest an în număr mare să plece din țară.

Sezonul estival 2022 a venit odată cu marele decont pentru litoralul românesc, care se previziona încă din timpul pandemiei COVID-19, atunci când românii au fost obligați să-și petreacă vacanțele și concediile pe malul Mării Negre de la Vadu la Vama Veche.

  • A spus asta însuși ministrul Turismului, Daniel Cadariu, care a anunțat și că pregătește 100.000 de euro pentru promovarea destinațiilor interne: ”Nu putem să nu constatăm că românii îşi doresc, după 2 ani de zile de petrecut concedii în România, atât cât s-a putut şi cât restricţiile le-au permis, sunt dornici să călătorească în străinătate”, a declarat ministrul Cadariu în 18 august, la Digi24.

Ministrul Turismului sesizează însă că numărul turiștilor pe litoral a crescut până la 30 iunie 2022 cu 35% comparativ cu aceeași perioadă din 2021 (al doilea an de pandemie). Perioada comparată de Daniel Cadariu reprezintă însă bucata de pre-sezon, care începe odată cu mini-vacanța de 1 mai, cunoscută drept ”Litoralul pentru toți” și în care prețurile sunt cu până la 70% mai mici decât în sezon.

Nemulțumirile oamenilor referitoare la condițiile de pe litoral, la beneficiile pe care le au odată ajunși în stațiuni, dar și la prețurile mari din lunile iulie și august atunci când, după finalizarea cursurilor școlare, a examenelor și admiterilor, își ia concediu cea mai mare parte din populație, au fost semnalate pe forumuri, rețelele de socializare, în recenziile hotelurilor sau restaurantelor pe care le frecventau ori în comentarii publice.

Așa se face că, cu prima ocazie după ridicarea restricțiilor COVID-19 când au putut să aleagă o altă destinație de vacanță pentru vară, românii au blocat vămile din sudul țării: Grecia și Turcia au fost cele mai râvnite țări pentru peisaje, plimbări, scăldat, turism culinar sau spa.

Peisajul diferit: plaje înguste, cu nisip fin și apă limpede, flancate de stânci vs. nisip zgrunțuros, cu plaje de 300 de metri și blocuri în loc de munți

Unul dintre motivele majore care au determinat românii să treacă granița la bulgari sau turci a fost peisajul total diferit din stațiunile grecești sau turcești comparativ cu schimbările operate pe plajele de pe litoralul românesc.

Spre exemplu, pe site-ul agenției TUI Travel (parte a TUI Group, unul dintre operatorii lideri mondial în turism) primele zece destinații afișate sunt din Grecia, urmate de patru destinații din Turcia, trei din Tunisia, Zanzibar și Egipt, apoi Spania, Croația și mai puțin accesibilele Dubai, Mauritius și Maldive, unde costul transportului cântărește greu în prețul final al pachetului turistic. Toate au în comun plajele înjuste cu nisip fin căptușite cu stânci splendide, împădurite sau transformate în resorturi turistice.

Prin comparație, în România, cele mai frecventate plaje până de curând au fost extinse cu până la 300 de metri cu nisip extras din mare, zgrunțuros și inestetic. În absența implicării autorităților sau operatorilor privați care ar putea să ”macine” nisipul cu utilaje specifice, transformarea noilor suprafețe de plajă în nisipul fin de altădată va dura, probabil, decenii. Pe de altă parte, singurele ”stânci” pe care turiștii le pot admira de pe plajă sunt blocurile și resorturile ridicate fie pe nisip, fie de-a lungul promenadelor din stațiuni precum Năvodari, Mamaia sau Vama Veche și care sufocă vizual turiștii care ies la plimbare prin cartierele-stațiuni.

All inclusive vs. ”mic dejun inclus”

O altă diferență majoră între turismul românesc și cel din Turcia, spre exemplu, este reprezentat de punerea la dispoziția turiștilor a unor servicii complete, mai ales în ce privește asigurarea celor trei mese pe zi.

În timp ce pe litoralul românesc majoritatea covârșitoare a hotelurilor asigură doar mic dejunul inclus în prețul camerei, Turcia este recunoscută pentru serviciile all inclusive și ultra all inclusive, în care turiștii au la discreție mâncare, băutură și alte facilități în interiorul resorturilor, fără a mai avea astfel grija cheltuielilor suplimentare.

Practic, dacă ai decis să îți petreci vacanța în interiorul resortului trebuie doar să plătești pachetul turistic ales și ai incluse în afara cazării, mesele și băutura la discreție, sala de fitness, spa, accesul la evenimentele organizate de complex ș.a. care adaugă un plus de confort concediului.

În paralel cu oferta externă, în 2022 au circulat în spațiul public fotografii cu mic-dejunurile incluse în prețul cazărilor de pe litoral, alăturate mesajelor critice ale turiștilor care susțineau că au primit o masă prea sărăcăcioasă și neglijent aranjată în schimbul unui preț prea mare la cazare (370 lei/noapte, la o pensiune de trei stele, conform unuia dintre turiști).

mic dejun eforie turism litoral

Turism culinar și delicatese vs. autoserviri și mâncare expirată în congelator dinainte de pandemie

În Bulgaria, Grecia și Turcia fanii turismului culinar sunt la ei acasă pe de-o parte datorită meniurilor cu specific tradițional și pe de altă parte al preparatelor sofisticate din resorturi.

Spre comparație, litoralul românesc s-a evidențiat în ultimii ani prin nenumărate amenzi și alte sancțiuni împărțite de Protecția Consumatorului din cauza mâncărurilor alterate, expirate, congelate prea mult timp sau în urma toxiinfecțiilor semnalate de clienți.

Cel mai răsunător caz din 2022 a fost înregistrat la începutul lunii august, în Costinești, unde un operator cu mai multe puncte de lucru în stațiune, avea în congelator produse expirate de trei ani, printre care pește și carne.

Și în sezonul 2021 Protecția Consumatorului a depistat la operatorii de pe litoral produse alimentare expirate de 7 ani, a sancționat zeci de restaurante și a confiscat zeci de tone de alimente. În acel sezon, al doilea din pandemia COVID-19, neregulile au fost semnalate și de președintele Federației Române de Culturism și Fitness, Gabriel Toncean, care a ”desființat” litoralul românesc într-o postare pe Facebook. Toncean susținea că prețurile sunt ”mai mari decât în Dubai, Maiami sau Nisa” și că soția și cei trei copii s-au întors acasă cu enterocolită, unul dintre copii fiind nevoit să meargă la urgențe.

Prețuri corecte vs. prețuri de lux

Prețurile mari pe litoral nu au fost semnalate numai de președintele Federației Române de Culturism și Fitness în 2021, ci chiar de ministrul Turismului, Daniel Cadariu, în 2022. Într-o emisiune Insider Politic, de la Prima TV, ministrul a declarat că litoralul românesc este scump în unele situații și nu își explică cum românii preferă aceste locuri scumpe.

Spre exemplu, pentru mini-vacanța de 1 Mai și un sejur de minimum 3 nopți, românii trebuiau să plătească 189 lei/noapte Mamaia, fără masă, la hotel de trei stele sau 228 de lei/noapte cu mic dejun inclus, tot la trei stele.

În privința mini-vacanței de Sfânta Maria/Ziua Marinei, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican, declara că la un hotel de 4 stele din Saturn, o cameră dublă costa, pentru 4 nopţi, cu mic dejun, 2.357 de lei, iar la un hotel de 3 stele din Mamaia, 1.006 lei pentru 2 nopţi de cazare cu mic dejun. Nici în Deltă sau la munte prețurile nu erau mai mici: La un hotel de 5 stele din Delta Dunării, 3 nopţi de cazare cu mic dejun / cameră dublă costă 636 de euro, iar la o vilă de 4 stele din Buşteni, o cameră dublă tot pentru 3 nopţi de cazare, cu mic dejun, costă 1.177 de lei.

Pe de altă parte, stațiunea Mamaia a fost ocolită de turiști și din cauza prețului mare al parcării, de aproape 100 de lei/zi, fapt care, în urma unei dispute media de amploare, Primăria Constanța a decis să elimine taxa de parcare pe timp de noapte și a acuzat hotelierii că nu cumpără suficiente abonamente de parcare pentru turiști. Toate detaliile, aici.

Și ca și cum nu ar fi de ajuns, prețurile mari de pe litoralul românesc au fost dublate de atitudinea sfidătoare a unor hotelieri care, pentru a nu primi turiști cu cearceafuri în zona lor de plajă, au stabilit un preț uriaș pentru aceștia, de 200 de lei/2 mp. Detalii, aici. 

Prin comparație, un singur exemplu de pachet turistic în Grecia, promovat de Paralela 45 în perioada Zilei Marinei arăta că un sejur de 7 nopți în Rhodos, all inclusive, cu bilete de avion dus-întors incluse, taxa de aeroport, transfer aeroport-hotel-aeroport și asistență turistică ajungea la 400 de euro de persoană.

Turiști străini și turism cultural vs. transport, servicii și facilități îndoielnice  

La începutul sezonului estival, chiar preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor (HORA), Ion Biriş, atrăgea atenția asupra serviciilor pe care turiștii le vor găsi pe litoral după doi ani de pandemie: Preţuri mari şi o criză de personal fără precedent ceea ce va aduce, în multe cazuri, şi servicii mai slabe calitativ.

Totodată, litoralul românesc s-a vândut slab încă de la vacanța de 1 Mai, atunci când doar 30.000 de turiști au ajuns pe litoral, comparativ cu numărul dublu ar lor în anii dinainte de pandemie, în aceeași perioadă a anului. Este și explicația pentru care, în sezonul 2022, agențiile românești de turism Paralela 45 și Travelminit s-au reorientat către destinații interne inedite, cu aventură și activități numeoase pentru turiști, cu peisaje care-ți taie răsuflarea și zone puțin explorate de turiști.

Dar pe litoralul românesc, nu a scăzut semnificativ numărul turiștilor din țară, ci și al celor din străinătate. La începutul sezonului 2022, Aurelian Marin, directorul agenției de turism Paradis Vacanțe de Vis, susținea că turiştii străini care vin pe litoralul românesc reprezintă ”un număr infim”, iar aceștia se cazează în general în Mamaia, deoarece transferul către Aeroportul Mihail Kogălniceanu este mai facil. Acesta mai afirmă că, de exemplu, autorităţile din Bulgaria sau Egipt susţin touroperatorii care aduc turişti străini prin prime de câteva zeci de euro pentru fiecare pasager, timp de câţiva ani.

Nu doar lipsa transportului turiștilor străini este o problemă pentru importarea acestora în sezonul estival, ci și lipsa pregătirii personalului din Horeca de a primi și servi această categorie de turiști. Dincolo de acest lucru, nici la nivel de autorități locale litoralul nu este pregătit să primească turiști străini. Un singur exemplu ar fi lipsa panourilor informative sau, în general, a informațiilor afișate public, în limba engleză. Un alt exemplu ar fi lipsa panourilor cu trasee de transport în comun în stațiune și oraș. Practic, în lipsa unor servicii integrate și a unui concept unitar, pentru un turist străin care ajunge pe litoralul românesc este foarte greu să se orienteze cu privire la locurile pe care le poate vizita, cum se poate deplasa dintr-un loc în altul, la ce evenimente poate participa sau ce servicii îi stau la dispoziție când ajunge într-un loc.

Concluzii

Pe litoralul românesc a venit marele decont al ultimului deceniu, în care operatorii, autoritățile și investitorii imobiliari și-au dat mâna într-o practicare haotică a turismului estival, au construit, amenajat și investit fiecare cum a vrut, în lipsa unei strategii coerente de dezvoltare a plajelor și serviciilor oferite.

La jumătatea lunii iulie, mai mult de jumătate din șezlongurile stațiunii Mamaia erau goale. În timp ce stațiunea era transformată în cartierul-buzunar al Constanței, hotelierii au fost sacrificați la umbra zecilor de blocuri de apartamente de lux care s-au ridicat pe spații verzi, grădini de trandafiri și inclusiv pe nisipul plajei, iar restaurantele au început să piardă tot mai mulți clienți din cauza puzderiei de tonete de fast-food, aprozare sau supermarketuri care au primit autorizație de funcționare în stațiune. Detalii, aici. 

În plus, în Mamaia, în afară de scăldat și bronzat, turiștii nu mai au ce face, iar situația e similară pe întreg litoralul, cu câteva excepții, detalii aici.

Lipsa aproape totală a oricăror activități distractive pe litoral, mai ales pentru familiile cu copii și adolescenți, a determinat o categorie importantă de turiști să se reorienteze către stațiuni ale țărilor din apropiere unde, la prețuri accesibile, pot participa la evenimente culturale mai mici sau mai mari, pot vizita muzee și obiective inedite, pot face snorkeling, scuba diving, sporturi acvatice, croaziere și multe alte activități care umplu o zi de sezon și cu altceva decât bronz, scăldat și cluburi.

Și deși stațiunea Mamaia era pe jumătate goală, primarul Constanței, Vergil Chițac, declara că este vorba de o ”campanie media împotriva litoralului”. Tot în urma semnalărilor presei care arăta că unul dintre motivele pentru care turiștii ocolesc Mamaia este taxa de parcare de aproape 100 de lei pe zi, primarul Chițac a transmis, în cadrul aceluiași eveniment, că valoarea taxei a fost prezentată ”manipulatoriu” de către presă, dar apoi a anunțat că va propune Consiliului Local să scoată taxarea pe timpul nopții. Detalii, aici.

Pe de altă parte, în stațiunile din sud, mult mai animate, cum ar fi Vama Veche, Eforie sau Costinești, turiștii s-au înghesuit abia de la sfârșitul lunii iulie și în luna august, cu precădere în weekenduri. Cele mai căutate stațiuni din sudul litoralului și-au conturat ferm categoriile și nișele de turiști pe care le accesează:

Costinești a rămas stațiunea Tineretului, dar și a păcănelelor, suvenirurilor kitschoase și a caselor de pariuri. Detalii, aici.

Eforie, stațiunea în care se mănâncă mult, prost și ieftin, iar hamsiile, gogoșile, porumbul fiert, pizza și midiile sunt ținute în căldură, mâncate pe plajă, la plimbare sau shopping a detronat Mamaia la popularitate.

Iar Vama Veche a rămas fără vamaioți, fără ”rockăreală și pletoși”, a ajuns o stațiune banală, „cu de toate”, de la tiribombe și tarabe cu plastice la terase cu specific grecesc sau turcesc, clubberi, hipsteri și familii cu copii.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

61 comentarii

  1. Arata excelent micul dejun: un ou , un cremvurst si mult plastic

    • Stai linistit ca in Turcia la all inclusive multe alimente sunt cu multe EURI si SUBSTANTE interzise in Uniunea Europeana. Turcia este mai saraca la PIB, SALARII decat Romania si multe alimente nu sunt sanatoase, doar gustoase.

    • Oh I, ne-am liniștit, acum vom merge în concediu doar în România ca mâncăm sănătos… Nu contează banii, dar E-urile noastre sunt mai bune ca E-urile lor.

    • In Turcia si Bulgaria multi oameni traiesc la limita supravietuirii din cauza preturilor MICI din TURISM, deci se ofera salarii mai scazute acolo in raport cu Romania.
      Sa vedem in ce tari VETI MERGE dupa ce vor creste salariile si preturile in acele tari. Veti plati bani multi pentru vacante in Egipt – sunt atentate, in Italia, Spania, Croatia.
      Turismul cu putini bani in strainatate se va termina in curand.

    • Dupa 50 de ani de stat in Romania – in comunism, multi romani, in special cei nepatrioti, fug/emigreaza/se plimba in alte tari, si cheltuie acolo banii.
      S-a spart teava…

    • Sunt multe de facut.

    • Romania are de primit litoral de la Bulgaria sau/si Ucraina, primite dupa al doilea razboi mondial de ele – Cadrilater si Bugeac.
      Dupa aceea sa vorbim cum se cuvine de liniste, spatiu, turism, calitate superioara, destui turisti straini pe litoral.
      Bulgaria dar si Ucraina se bucura de litoral mult.

    • @I mori ma gunoiule

    • @laurentiu
      Ce te face sa crezi ca am putea administra corespunzator un litoral mai lung decat ce avem acum? E lipsa totala de logica.
      Tocmai am facut 10 ore de la Bucuresti la Tg-Mures cu masina, asta pentru ca nici infrastructura rutiera nu putem face. nu suntem in stare sa administram si sa valorificam nici putinul pe care-l avem
      Si cum adica Romania are de primit de la Bulgaria si Ucraina? le-am dat pamanturi imprumut, sau le-au furat fara sa stim?
      Astea sun granitele. asa a facut istoria. Am mai vazut justitiari care se certau la casa de bilete de la domeniul Balcic ca e castel romanesc si nu ar trebui sa fie taxati. Patetic!
      Esti un om care se crede patriot, dar esti departe de asta.

    • @Alex – tu esti gunoi moral.
      @Robert – dupa ce se va distruge uniunea europeana, NATO, ROMANIA va deveni iar ceea ce a fost in intre cele doua razboaie mondiale – o tara mai intinsa, mai mare, mai bogata.
      Cine denigreaza tara unde traieste (Romania) NU este patriot, cum esti si tu. Cine este puternic cucereste alte tari si teritorii straine. nato si uniunea europeana NU permit tarilor sa se uneasca cu alte tari.
      Sa vedem daca ucraina va reusi sa elibereze tara de sub ocupatia mareata a RUSIEI??????

    • I, tu ai probleme serioase de perceptie a realitatii … I kidd you not

    • @razva, oameni ca voi, ramasi blocati in secolul 19, tin planeta pe loc… Ce ai vrea ma sa faca unul cand nu are ce pune pe masa copiiilor sai? Sa stea in Tara si sa ii tina patriotismul de foame? Habarnistule!

  2. Operatorii turistici in RO practica un marketing bazat pe un amestec de milogeala si nationalism de birt. Nu au cu ce sa atraga turistii, oricati bani ar baga in publicitate. Google reviews spune tot.

    • Tu urasti Romania si ar trebui sa pleci in alta tara, sau in Siberia chiar daca nu iti convine.
      Daca s-ar plati fiecare iesire si intrare in tara, ce multi bani ai cheltui.

    • @raz: crapa inima in tine ca s-a temrinat cu furaciunea! Gata ba! Esti competitiv, faci treaba. Esti bandit, faliment!

    • A ajuns si falimentul in sfarsit!

    • Esti atat de incoerent si de agramat, incat ar trebui sa ti se ia dreptul de vot.
      P. S. Da, si eu cred ca dupa ce se va distruge UE si NATO si SMURD, se va reinstaura Dacia Libera din gradina maicii Domnului, iar marmotele vor impacheta ciocolata in staniol!

  3. Nu-i mai plangeti pe hotelierii de pe litoral pentru ca si asa le-a mers bine… Nu ca in anii trecuti dar le-a mers bine.
    Daca inainte un patron de hotel cu 100 camere in Mamaia facea suficienti bani ca sa-si mai ia un teren si sa-si faca o vila, dupa 3 luni de sezon, acum a ramas cu banii de teren si un X6.

  4. Pai in Zakynthos 6e sezlongul sau gratis in unele locuri cu consumatie 10e, in Ro 150 RON sezlongul

  5. Românul doar la haleala se gândește, asa reiese oarecum din stire.
    Am trecut prin Eforie, Costinești, Neptun Vama veche în drumul spre Bulgaria…plin de oameni simpli, cu burțile atârnând, cu bere la 2,5 litri, cu hamsia în coltul gurii, cu cearșafuri lângă mormane de coji de semințe. În bulgaria am plătit mai mult decât în România dar condițiile au fost la superlativ. În Grecia am.fost sf lui iunie și de asemenea am plătit mai mult decât în România dar zilnic am fost pe o altă plaja, am.mancat la taverne pe malul mării, am băut bere rece (3,5€ halba) si nu am regretat ca le las banii munciți în România.
    Greața arătată de horeca de pe litoral te face sa nu oprești nici la un butic din zona sa iei o apă.

    • Corecta opinie, foarte reala.
      Asta este mediul privat made in Romania, care se lauda ca plateste taxe si aduce plus valoarea. Plus valoare…plus valoarea, ca si la banci si altii

    • Am fost in vama acum 2 sapt un weekend , acum sunt in grecia , nu compar preturi tepe si alte chestii , dar cei care probabil ati fost in aceeasi perioada puteti confirma …… atacul algelor :))) iti era scarba sa intrii in apa.

      Romanul pleca in Bulgaria pt ca au alte conditii in Grecia pt alta mare ……

      Daca te crezi patriot doar ca scalzi in balta noastra , mergeti frate la strand ca o sa gasiti conditii mai bune

  6. Dar eu stau si ma gandesc cum de-si gasesc mereu fraieri.
    Oricum Grecia nu mai este asa faina, s-a umplut de turisti romani pana la refuz.
    Iar Mediterana nu se compara cu Marea Neagra.

  7. Ar fi fost utile niste statistici cu cifre clare, pentru că eu din ce am văzut la fața locului, a fost full pe litoralul românesc și anul ăsta. Deci da, în bula G4Media, litoralul e de evitat, dar per total sunt sigur că au făcut profituri frumoase smecherii chiar și cu publicitatea proastă de pe rețelele de socializare.

  8. Ce-ar fi sa nu ne mai chinuim cu articole in care comparam mere cu pere?
    De-ar fi sa ignoram total serviciile si calitatea „horeca” de pe la noi, nu vom putea niciodata oferi in romania o mare limpede si linistita sa poti sa inoti fara sa dai coltu, plaje nenumarate, la alegere, de care vreti voi ( animate , cu beach bar-uri faine sau complet izolate , greu de ajuns la ele fie pe jos fie cu barca …). N-ai cum, aia e geografia .
    Ca de-aia te duci la mare, nu?

    • Lasa geografia, ca nu tine de ea sa pui piscina cu tobogane pentru copii, sa oferi mese la preturi decente, sa chemi animatori etc. Pe vremea mea exista minigolf, teatru de vara, cinema, tiribombe, chestiii de amuzat copiii. Ca majoritatea asta vor, cei tineri clubareala si familistii sa aiba un concediu tihnit dar si sa distreze copiii. Ia uitati-va în afara, Italia, Spania, si ce oferte au, fara nicio legatura cu geografia.

  9. Oricum, sa mergi si sa-i finantezi pe greci este ca si cum ai dansa pe cadavrele aromanilor torturati de antarți.

    • Tu ce ai fumat flacau :)))

    • @Costel Se numeste istorie, si din pacate este inca de crunta actualitate in Grecistan, tara in care minoritatile nationale sunt interzise (doar că genocidul la propriu a devenit genocid identitar). Dar de unde sa auda un Costel de asa ceva, cand in Romania nu s-a facut niciodata istorie la scoala, doar o pojghita daco-romana.

  10. CUMULARZII CARE SE PENSIONEAZA LA 40 DE ANI SI SUNT PLATITI DIN CREDITELE PE CARE LE FACE romania LA DOBANZI MARI „DUC” BANII IN ALTE ECONOMII

  11. Asa e, mai bine E-Coli, Salmonella sau
    toxiinfectie alimentara patriotice.
    Dincolo de melteni, dughene si urbanism facut de fosti peceristi cu 4 clase.
    Daci liberi sa fim!
    Maaaars ma!

    • Tocmai ce am revenit din Grecia dupa 10 zile si am experimentat 2 toxinfectii alimentare severe ( ei spun ca circula un virus). Deci nici acolo nu umbla cainii cu colaci in coada. In schimb e clar mult mai civilizat ( pe plaja umbla doar un nene cu salata de fructe strigand vitamina!!! 5 euro) si cam atat, taverne peste tot cu mancare buna, pietonal pe unde sa te plimbi seara, watter park, excursii cu vaporasul, etc. Mult, mult peste conditiile oferite de litoralul romanesc.

    • Unde mai pui că au făcut și orașul praf,numai farmacii și păcănele la toate intersecțiile din oras,case de pariuri intro intersecție am numărat vreo 7 case de pariuri și păcănele….unde am ajuns?????

    • Nu vezi ca nici nume real nu ai, vai de steaua ta. Eu am fost o săptămână în Romania la Mangalia și nu am avut nimic, o mica durere de stomac într-o seara dar mi a trecut a doua zi. Si oricum nu mănânci mult ca e cald, mai bine mergi la plaja și la înot.

  12. Cand am doar 1-3 zile libere ma duc pe litoral in Romania.
    Merg cu masina sau trenul, foarte rar sunt accidente.
    Cand vreau liniste si am cel putin 4 zile libere ma duc in Bulgaria, Grecia, Turcia, Croatia. Durata pana acolo este mai mare, biletul de avion, benzina, motorina sunt mai scumpe, pierd o noapte in aeroport (orele de plecare/sosire sunt NASOALE), cu masina in strainatate pierd cel putin 15 ore sens.

  13. Romania este in DEZAVANTAJ fata de Bulgaria, Grecia, Turcia, Croatia, Italia, etc, care au mult mai mult litoral fata de ROMANIA. Romania trebuie sa primeasca zeci/sute de kilometri de litoral de la Bulgaria si Ucraina (tari care au primit la tratatele de pace Bugeac si Cadrilater). Poate NATO sa imparta iar tarile cu acordul Rusiei (dupa razboi).
    Turcia si Grecia sa nu ajunga la un razboi (acum sunt in NATO), se va termina cu turismul acolo.
    Asa este viata – nedreapta cu unii oameni si tari.

  14. Că litoralul românesc e de doi lei, este o axiomă!
    Rare sunt ,,oazele” în care întâlnești condiții bune și raport calitate – preț corespunzător!
    Câte o cherhana gen Pescăria lui Matei sau Tașaul, câte o plajă de genul celei din Olimp, nămolul de la Techirghiol ar fi contraexemple, per total sunt foarte puține chestii ca lumea pe litoralul valaho – dobrogean!
    Pe de altă parte, potoliți-vă cu acel fantasmagoric all inclusive ieftin și de calitate din Bulgaria sau din Turcia (Grecia nu e o destinație de tip all inclusive)!
    All inclusive – ul de calitate e scump, dacă te înfigi la unul ieftin, mănânci ca la Eforie și petreci ca la Costinești!
    Per total însă, e evident că sunt de preferat Bulgaria, Grecia sau Turcia cloacei constănțene!

  15. Foarte inteligentă propunerea lui MoșTeacă de a fi gratis parcarea de noapte. Îi avantajează mult pe cei care se bronzează la lună…

  16. Pai cand se da 500 de lei Dormitul pe Zi , si inca 500 pe zi Mancarea , trebuie 10.000 lei pe 10 zile , dar Pensia este de 1000 de lei . Probabil ca cei ce se duc la Mare , au zeci de Hectare de Terenuri cu Legume si iese Banul !

    • Pensionarii cu 1000 lei pensia nu isi permit concediu la mare din pacate.
      In general ptr ei un concediu e inaccesibil, abia isi acopera traiul zilnic.
      De la 2000 lei in sus si doi pensionari e cat de cat realizabil

  17. Este cam știut cum va fi anul viitor pe litoral???? Atenție și la munte…romanul s-a saturat de prețuri de lux și calitate mizeră! Horeca…

  18. Deci, la draq cu comentariu tău, e mai ieftin sau mai scump, că n-am ințeles nimic din gargara ta

  19. Sa moara.
    Exista si vacanta la tara la bunici.

  20. romania e o cocina.

  21. @nib
    Esentialul e ca el e destept si noi suntem fraieri.

  22. Din ce am citit in articole se pare ca chintesenta turistului roman este urmatoarea: matu’ gros cat cuprinde cu mancare si bautura si sezongluri gratis daca se poate. Asta dorim, asta primim.

  23. Niciun cuvant despre miile de pet-uri , pungi, seminte, chistoace si resturi de mancare toate astea pe un fundal sonor de manele ??? Astea nu-i deranjeaza pe romani, au devenit ceva banal !

  24. Argumentele aduse în articol sunt concludente și corecte.

  25. Atata incoerenta mai rar.
    Ori a fost scump ori a fost ieftin??
    Nizza si coasta de azur e 2x mai scumpa decat spania la restaurant si mamaia e de nivelul spaniei. Coasta de azur e axata pe turism superior si lux. Gasesti si pizza cu 8 eur dar nu pe plaja, la masa.
    Comparam Bulgaria cu romania ca e la o aruncatura de bat si preturile similare. Franta la calitate e mult peste alte zone bune din europa.

  26. Preturile practicate pe litoralul romanesc sunt exagerate pentru ceea ce ți se oferă. Pt aceeași bani pot sa ma duc într-o vacanță în Mediterană, și nu Grecia sau Turcia. Preturile pe care le percep unii operatori pt un șezlong e peste prețul pe care l-am plătit pentru două șezlonguri cu umbrelă și măsuță pe coasta de azur. Mâncarea este proastă și scumpă, se așteaptă mult, iar atitudinea celor care lucrează în baruri, restaurante sau unele hoteluri lasă de dorit. Sunt născut și am crescut la mare, dar nu as recomanda nimănui sa vină pe litoralul din România, la tarifele practicate pt ceea ce pretind că ți se oferă!

  27. Restul sunt discutii fara sens.
    Remarc unii smecheri prosti care arunca cu rahat in restul de oameni,,Mai saracii,,din punctul lor de vedere.

    • Stii vorba aia? Sunt prea sarac ca sa nu imi iau ceva de calitate? Pentru mine s-a transformat in „sunt prea sarac ca sa merg la mare in Romania”. N-am mai fost de vreo 10 ani si nu regret nicio secunda. Oricunde am fost afara, tot ceea ce primesti de banii pe care ii dai e peste Romania, ca urmare nici nu conteaza daca te costa ceva in plus. Astept cu interes analiza de iarna, cu schiul, ca sa pot pune acelasi comentariu.

      Hai baietii cu dacii liberi in comentarii!

  28. @Berbunkson ikexuibescu, daca la Nisa nu se admite nesimțire, nu stiu cum de te-au primit pe tine …

  29. Hore a de România se va revigora atunci când pesedeii și auristii vor închide granițele. Adică la sfantu’ Așteaptă.

  30. Cine are putin respect pt el si familie evita Litoralul Romanesc.