G4Media.ro

Abandonul școlar a afectat mai mult fetele decât băieții în pandemie /…

Foto: pixabay.com

Abandonul școlar a afectat mai mult fetele decât băieții în pandemie / Impactul Covid-19 asupra diferențelor de muncă, remunerație sau educație între femei și bărbați, analizat într-un prim studiu global

Abandonul școlar, pierderea locului de muncă, nevoia de a munci fără remunerație, precum și violența domestică sunt probleme care, în pandemia Covid-19, au afectat mai mult femeile decât bărbații, potrivit unui studiu global pe tema impactului pandemiei asupra egalității de gen, publicat săptămâna aceasta în The Lancet. Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Washington (Seattle), indică un regres pentru eforturile de asigurare a egalității de gen în domeniile economic și social, mai ales în țările mai puțin dezvoltate.

Analiza cercetătorilor de la universitatea americană pleacă de la premisa că genul devine un factor semnificativ pentru efectele sociale, economice și de sănătate ale pandemiei. Autorii au folosit, pentru identifica efectele indirecte ale Covid asupra societății, seturi de date acumulate în 2020-2021, la nivel internațional.

Astfel, studiul ajunge la concluzia că probabilitatea abandonării studiilor, din alte motive decât închiderea școlilor, a fost în perioada pandemiei mai mare în rândul femeilor și fetelor decât în cel al bărbaților și băieților. Cele mai mari diferențe de gen, la acest indicator, au fost înregistrate în Europa Centrală, Europa de Est, Asia Centrală și sudul Asiei.

În același timp, în perioada martie 2020-septembrie 2021, pe eșantioanele folosite în bazele de date analizate, era mai probabil ca femeile să declare pierderea sau nesiguranța locului de muncă, în comparație cu bărbații. La nivel global, în septembrie 2021 aproximativ un sfert (26%) din femeile incluse în studiile agregate și care aveau o slujbă la începutul pandemiei își pierduseră locul de muncă.

  • Tot femeile au fost mai afectate decât bărbații de nevoia de a renunța la locul de muncă pentru a avea grijă de alte persoane.
  • Și în perioada analizată era mult mai probabil ca femeile să raporteze o creștere a violenței din motive ce țin de gen, pe parcursul pandemiei.

Autorii studiului apreciază că, din punct de vedere al vaccinării populației lumii împotriva Covid-19, se poate vorbi despre atingerea egalității de gen, dar distribuția inegală a vaccinurilor pe mapamond poate determina o reducere a vaccinării femeilor și, deci, la o creștere a diferențelor și în cazul acestui indicator.

Citește analiza integrală pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. CUM putem accesa programe in calitate de părinte pentru copiii noștri