Abandonul școlar, semnal dur pentru Ministerul Educației: Cei mai mulți copii care renunță la educație înainte de vreme sunt din clasele primare sau gimnaziale, iar situația cea mai gravă este în mediul rural
Cifrele privind abandonul școlar sunt drastice, potrivit unei analize făcute de Ministerul Educației. „Dacă socotim și ecranele negre ne-am speria și mai mult. Până la urmă, cui predăm?”, spune un profesor citat de Digi24.ro
Numărul elevilor care abandonează școală crește de la un an la altul – e concluzia îngrijorătoare a analizei făcute de Ministerul Educației. Cei mai mulți copii care renunță la educație înainte de vreme sunt din clasele primare sau gimnaziale, iar situația cea mai gravă este în mediul rural, unde, pe parcursul a opt ani de studiu din cele două cicluri un sfert dintre elevi abandonează. Profesorul Marcel Bartic a declarat la Digi24 că situația aceasta este o consecință a faptul că școala românească nu răspunde nevoilor elevului.
„Cum să abandoneze un copil de ciclul primar școală? Sunt convins că ține și de situația socială. Sunt părinți care nu-și mai permit școală româneasca. Școala de stat a început să fie foarte scumpă pentru copiii din mediul rural, deși e gratuită. Faptul că e o industrie paralelă a mediațiilor spune foarte multe. Școala românească e cu totul depășită de ce ar trebui să ofere copiilor. Problema inechității este foarte gravă, o problemă pe care o rezolvăm din pix prin rapoarte, dar care în realitate nu rezolva nimic”, a spus profesorul.
El a subliniat că prioritatea absolută dincolo de orice filosofie educațională ar trebui să fie căutarea modalităților de a-i ajuta pe sutele de mii de copii, pentru a-i aduce la școală și a-i păstra acolo.
„Trebuie să ai grijă de copiii aceia, să te asiguri că pot veni la coală, că îi putem ajută și că putem avea măcar condiții minimale care să nu ii pună în situația să scoată bani din buzunar. Cei mai mulți nu își mai permit școală românească”, a spus profesorul.
Referindu-se la situația devenită și mai critică în pandemie, Mircea Bartic a afirmat că elevii din mediul rural au fost aproape în imposibilitatea de a accesa orice act educațional: „Noi vorbim doar de cei înregistrați, care oficial nu au mai participat la cursuri. Mai sunt și acele ecrane negre, să le punem tot la abandon. Un ecran negru în timpul orelor online e tot abandon școlar, nu toți o fac din dezinteres, dar efectiv, școală nu răspunde cu nimic nevoilor lor”.
Citește mai mult pe Digi24.ro
Sursa Foto: World Vision Romania/arhiva
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii