Abasadorul Germaniei la București: Prezentarea publică a companiilor străine ca fiind duşmanul societăţii creează nesiguranță/ Urmărim cu anumită îngrijorare măsurile referitoare la impozitarea anumitor sectoare
Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, a declarat marţi că deciziile Guvernului referitoare la impozitarea anumitor sectoare sunt urmărite cu anumită îngrijorare, arătând că unele investiţii germane noi în România, planificate deja, sunt reanalizate pe alocuri, amânate sau chiar se caută locaţii alternative, transmite Agerpres.
„În mod voit nu doresc să discut despre decizii actuale ale Guvernului, însă dacă vorbim de leadership, trebuie să vorbim şi despre încredere, predictibilitate şi fiabilitate. Aceasta este esenţa unui climat de încredere: atât în politică, cât şi în diplomaţie şi în domeniul economic. Tocmai de aceea urmărim cu anumită îngrijorare măsurile menţionate anterior: având în vedere lipsa dialogului şi a consultării celor afectaţi în mod direct, înaintea luării unei decizii; ca urmare a lipsei unui studiu de impact transparent; de teama dezvoltării unei noi tendinţe, care s-ar putea extinde şi asupra unor alte domenii economice. Acestea creează nesiguranţă! Şi mai mult, creează nesiguranţă prezentarea publică şi pauşală a companiilor străine ca fiind problema sau chiar duşmanul societăţii„, a spus ambasadorul german la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie româno-germană la Palatul Parlamentului.
În context, el a făcut apel la reprezentanţii mediului de afaceri să nu se lase provocaţi.
„Nu vă lăsaţi provocaţi, însă combateţi defăimările cu fermitate şi argumente solide! Apăraţi-vă realizările şi atrageţi atenţia asupra contribuţiilor aduse de economia germană în decursul anilor!”, a afirmat Cord Meier-Klodt.
Oficialul german a transmis un mesaj şi Guvernului.
„Partenerilor noştri din Guvernul României doresc să le spun: You have a true friend in us! Companiile germane se angajează pe termen lung. Nu-şi vor face bagajele prea curând. Cu siguranţă pot face faţă câtorva furtuni puternice. Dar au devenit mai prudente. Unele investiţii noi, planificate deja, sunt reanalizate pe alocuri, amânate sau chiar se caută locaţii alternative. Iar asta nu pentru că, astăzi, condiţiile-cadru ar fi mult mai bune în altă parte, ci fiindcă se presupune că aşa va fi mâine, în cazul în care tendinţa nesiguranţei persistă. Urarea mea de Anul Nou adresată partenerilor noştri români este una foarte simplă: vorbiţi cu noi, ascultaţi ce avem de spus, informaţi-ne la timp, deschis şi transparent despre planurile voastre şi decideţi abia după realizarea unui solid studiu de impact al măsurilor. Astfel poate creşte gradul de încredere, iar noi putem continua, împreună, şi în următorii ani, povestea de succes a economiei acestei ţări. Acesta ar reprezenta un semnal pozitiv şi clar, mai ales în contextul Preşedinţiei atât de importante a României la Consiliul Uniunii Europene, nu-i aşa?”, a completat ambasadorul Germaniei.
El a susţinut că România are multe de oferit în vederea reconfigurării cu succes a schimbării în Europa, fiindcă s-a transformat spectaculos în ultimele decenii.
„Sub aspectul politicii de securitate, a devenit o ancoră de stabilitate în flancul de sud-est al NATO şi UE. Sub aspect politic, a devenit o voce importantă într-o regiune strategic importantă, dacă ne gândim la Balcanii de Vest, Turcia sau Parteneriatul Estic. România poate fi o voce a echilibrului în multe subiecte de viitor, cu relevanţă pentru întreaga Europa – cu precădere şi între interesele statelor membre vestice şi estice. A dovedit-o deja de multe ori, nu în ultimul rând cu prilejul Summitului celor Trei Mări. România a parcurs un drum impresionant şi sub aspect economic. În ultimele două decenii, economia românească a crescut de aproape cinci ori! În prezent, în această ţară se află un semnificativ sector IT din Europa. Spre ruşinea noastră, trebuie să recunoaştem că aici sunt conexiuni de internet mai rapide decât în Germania. (…) Multe autoturisme ‘germane’ n-ar funcţiona fără anumite componente fabricate în România. Aceasta este o impresionantă poveste de succes, la care a contribuit în mod considerabil, în decursul anilor, economia germană”, a subliniat Cord Meier-Klodt.
Diplomatul a adăugat că aproximativ un sfert de milion de români sunt angajaţi ai companiilor germane.
„Cifrele îmbucurătoare de astăzi se datorează deciziilor corecte de ieri. Încrederea în România ca loc pentru investiţii a crescut în decursul anilor şi al deceniilor. În schimb (…), anumite decizii de astăzi „mai puţin bune” ar putea distruge încrederea, periclitând, astfel, succesele de mâine”, a arătat el.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat la acest eveniment. De asemenea, între cei prezenţi se numără preşedintele PNL, Ludovic Orban, preşedintele USR, Dan Barna, preşedintele PLUS, Dacian Cioloş.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii