G4Media.ro

Abasadorul Germaniei la București: Prezentarea publică a companiilor străine ca fiind duşmanul…

Sursa: Ambasada Germaniei la București

Abasadorul Germaniei la București: Prezentarea publică a companiilor străine ca fiind duşmanul societăţii creează nesiguranță/ Urmărim cu anumită îngrijorare măsurile referitoare la impozitarea anumitor sectoare

Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, a declarat marţi că deciziile Guvernului referitoare la impozitarea anumitor sectoare sunt urmărite cu anumită îngrijorare, arătând că unele investiţii germane noi în România, planificate deja, sunt reanalizate pe alocuri, amânate sau chiar se caută locaţii alternative, transmite Agerpres.

„În mod voit nu doresc să discut despre decizii actuale ale Guvernului, însă dacă vorbim de leadership, trebuie să vorbim şi despre încredere, predictibilitate şi fiabilitate. Aceasta este esenţa unui climat de încredere: atât în politică, cât şi în diplomaţie şi în domeniul economic. Tocmai de aceea urmărim cu anumită îngrijorare măsurile menţionate anterior: având în vedere lipsa dialogului şi a consultării celor afectaţi în mod direct, înaintea luării unei decizii; ca urmare a lipsei unui studiu de impact transparent; de teama dezvoltării unei noi tendinţe, care s-ar putea extinde şi asupra unor alte domenii economice. Acestea creează nesiguranţă! Şi mai mult, creează nesiguranţă prezentarea publică şi pauşală a companiilor străine ca fiind problema sau chiar duşmanul societăţii„, a spus ambasadorul german la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie româno-germană la Palatul Parlamentului.

În context, el a făcut apel la reprezentanţii mediului de afaceri să nu se lase provocaţi.

„Nu vă lăsaţi provocaţi, însă combateţi defăimările cu fermitate şi argumente solide! Apăraţi-vă realizările şi atrageţi atenţia asupra contribuţiilor aduse de economia germană în decursul anilor!”, a afirmat Cord Meier-Klodt.

Oficialul german a transmis un mesaj şi Guvernului.

„Partenerilor noştri din Guvernul României doresc să le spun: You have a true friend in us! Companiile germane se angajează pe termen lung. Nu-şi vor face bagajele prea curând. Cu siguranţă pot face faţă câtorva furtuni puternice. Dar au devenit mai prudente. Unele investiţii noi, planificate deja, sunt reanalizate pe alocuri, amânate sau chiar se caută locaţii alternative. Iar asta nu pentru că, astăzi, condiţiile-cadru ar fi mult mai bune în altă parte, ci fiindcă se presupune că aşa va fi mâine, în cazul în care tendinţa nesiguranţei persistă. Urarea mea de Anul Nou adresată partenerilor noştri români este una foarte simplă: vorbiţi cu noi, ascultaţi ce avem de spus, informaţi-ne la timp, deschis şi transparent despre planurile voastre şi decideţi abia după realizarea unui solid studiu de impact al măsurilor. Astfel poate creşte gradul de încredere, iar noi putem continua, împreună, şi în următorii ani, povestea de succes a economiei acestei ţări. Acesta ar reprezenta un semnal pozitiv şi clar, mai ales în contextul Preşedinţiei atât de importante a României la Consiliul Uniunii Europene, nu-i aşa?”, a completat ambasadorul Germaniei.

El a susţinut că România are multe de oferit în vederea reconfigurării cu succes a schimbării în Europa, fiindcă s-a transformat spectaculos în ultimele decenii.

„Sub aspectul politicii de securitate, a devenit o ancoră de stabilitate în flancul de sud-est al NATO şi UE. Sub aspect politic, a devenit o voce importantă într-o regiune strategic importantă, dacă ne gândim la Balcanii de Vest, Turcia sau Parteneriatul Estic. România poate fi o voce a echilibrului în multe subiecte de viitor, cu relevanţă pentru întreaga Europa – cu precădere şi între interesele statelor membre vestice şi estice. A dovedit-o deja de multe ori, nu în ultimul rând cu prilejul Summitului celor Trei Mări. România a parcurs un drum impresionant şi sub aspect economic. În ultimele două decenii, economia românească a crescut de aproape cinci ori! În prezent, în această ţară se află un semnificativ sector IT din Europa. Spre ruşinea noastră, trebuie să recunoaştem că aici sunt conexiuni de internet mai rapide decât în Germania. (…) Multe autoturisme ‘germane’ n-ar funcţiona fără anumite componente fabricate în România. Aceasta este o impresionantă poveste de succes, la care a contribuit în mod considerabil, în decursul anilor, economia germană”, a subliniat Cord Meier-Klodt.

Diplomatul a adăugat că aproximativ un sfert de milion de români sunt angajaţi ai companiilor germane.

„Cifrele îmbucurătoare de astăzi se datorează deciziilor corecte de ieri. Încrederea în România ca loc pentru investiţii a crescut în decursul anilor şi al deceniilor. În schimb (…), anumite decizii de astăzi „mai puţin bune” ar putea distruge încrederea, periclitând, astfel, succesele de mâine”, a arătat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la acest eveniment. De asemenea, între cei prezenţi se numără preşedintele PNL, Ludovic Orban, preşedintele USR, Dan Barna, preşedintele PLUS, Dacian Cioloş.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Refuzati cardasia cu infractorii. Mafia si coruptia n-a creat siguranta nimanui.

  2. În locul vostru nici nu aș îndrăzni să deschid gura!

    • se poate sa ne si explici aceasta pozitie dura si , nu ma indoiesc, patriotica ? :))

    • Pai, omul asa aude si vede la TV.

      Om negru, asculta aici de la unul care a terminat facultatea la inceputul anilor 90, inginer de profesie, care nu a emigrat si a incercat disperat sa profeseze toti anii 90, ani in care investitorii straini erau practic inexistenti.

      Fara investitorii astia eram morti demult. Astia, atat de urati acum, la indemul unor ticalosi ca Dragnea si Valcov (nu, ei nu sunt prosti, sunt doar ticalosi), au adus bani, conducere profesionista, stiinta de a face afaceri, accesul la piete externe si, mult mai important, un anumit standard in relatia cu angajatii. Prin anii 90, patronii romani (statul sau cei privati) mictionau cu bolta in capul angajatului, care trebuia sa spuna „saru-mana, boierule, de maine imi iau de acasa si niste sampon, sa ma si spal pe cap”. Ia gandeste-te cum ar fi sa ai ca patron roman sadea, pe unul ca Becali sau Vantu? Ai venit cu batista la tine?

      Investitiile straine directe, banii trimisi de cei cate lucreaza in afara si fondurile europene au adus in tara undeva la 200 de miliarde de euro. Cum crezi tu ca am ajuns cu salariul mediu net de la 100 de dolari la 700 de dolari astazi in nici 20 de ani? Am avut genii economice gen Dragnea, Dancila, Valcov, Daea, Orlando, Andrusca la conducerea tarii, genii care au realizat asta prin conducerea lor meseriasa?

      Cateva zile petrecute in tarile fara invesitii din jur (Moldova, Belarus) sau in judetele care au nenorocul asta (Teleorman, Mehedinti, Vaslui) ti-ar arata cum ar arata Romania, ca tara, fara aceste companii.

      Rolul statului roman e sa controleze aceste companii ca respecta legile si sa ajusteze legile (predictibil, transparent si dupa consultari), daca e cazul.

      Rolul statului roman nu e sa redirectioneza ura fata de companii straine si fata de straini, in general. Asta daca nu e cumva un stat fascist.

  3. M..e PSD (Rupert Stadler, Christian Wulff, Uli Hoeness & Comp)!

  4. Pe lângă componenta de sprijin electoral cam acesta este mesajul dlui. ambasador: „Vouă vi s-a rezervat rolul de piață de consum și furnizor de forță de muncă ieftină. Atâta timp cât vă urmați cu strictețe scenariul/partitura suntem prietenii voștri, altfel trecem la sancțiuni”.

    • Aceste lucruri nu sunt adevarate. Si se bat cap in cap.

      Ia gandeste un pic, ce poate face Germania cu o piata de desfacere unde forta de munca e platita foarte prost, cu 100 de dolari pe luna? Poate sa vinda Mercedesuri si Audi aici sau ce vinde Germania? Germania vinde produse scumpe, nu vorbim de China.

      Sa ne uitam pe cifre. Investitiile straine au facut ca salariul mediu sa creasca constant, de la 100 de dolari, in 2000, la aproape 700 de dolari, astazi. Salariul mediu net in compania Dacia e astazi aproape de 1000 de euro. Deja nu mai vorbim de forta de munca foarte ieftina.

      Da, poate ca unii ar vrea salarii ACUM ca in Germania. Asta nu se poate. Daca ar fi asa, nu ar mai ajungie aici nicio compania din Germania aici, caci infrastuctura e proasta, coruptia e la cote mari, nu exista nimic clar sau predictibil in legislatie. Ar sta in Germania. Dar putem sa sa ajungem pas cu pas la salarii mai mari, odata cu cresterea economica si daca ne ocupam de „curatenie” in tara (infrastructura, calitatea administratiei, legislatie). Doar asta putem sa ne apropiem treptat de puterea de cumparare a vesticilor, fara sa gonim insa investitiile.

      Cat despre piata de consum: Romania a exportat in 2017 bunuri si servicii de peste 60 de miliarde de euro, cea mai mare parte in vestul Europei. De 10 ori mai mult decat exporta economia biciuta si chinuita de regimul comunist in timpul lui Ceausescu. De unde obsesia asta ca suntem doar o piata de consum pentru vestici?

    • Vedeți puțin structura exporturilor românești și poate vă lămuriți mai bine cum e cu piața de consum. În ceea ce privește puterea de cumpărare ( rezultată din venituri și prețuri ) a românilor nu cred că aveți vreun dubiu că este cu mult sub puterea de cumpărare a germanilor. Apropo de acest lucru vedeți ce spune A. Merkel despre venituri germanilor din fosta RDG față de cele ale germanilor din fosta RFG. Unde văzurăți milioane de români cu mercedesuri noi ? Cred că ați văzut milioane de români cu rable second hand luate de pe piața occidentală și asta NU din cază că românul este prost și căpos și nu-i plac mașinile noi. Se apelează la faptul că în România nu este productivitatea muncii ca în occident ( adică în toate uzinele și fabricile străine din România se lucrează cu secera și ciocanul, nu cu aceiași tehnologie ca în țările mamă, lucrătorii români din supermarketurile străine din România sunt mai puțin productivi decât cei din occident, casierii români lucrează cu abace, iar aprovizionare rafturilor magazinelor se face cu roaba, sacul și cârca ). Mult trâmbițata impredictibilitate se face auzită numai dacă se mărește vreo taxă, atunci când taxele se micșorează nu apare nici o „greață” la impredictibilitate.
      Nu pledez aici pentru PSD sau alt partid care scoate pe piață „lăcomia” capitalului străin, vreau numai să vedem cum stăm și care este realitate, să nu ne mai lăsăm „vrăjiți” de propaganda unui partid sau altul. Cum să nu plece un meseriaș cu pregătire medie din România când la filiala fabricii occidentale x din România câștigă de 2-3 ori mai puțin decât la o filială din occident a aceleași fabrici ?

  5. Domnule ambasador , poate aveti amabilitatea de a prezenta dvs. adevarul despre minunatele compani multinationale .

  6. Dul ambasador din minim respect al functiei detinute ar trebui sa astepte sa vada daca impozitarea firmelor straine din Romania vor depasii cu mult cuantumul impozitele din Germania si apoi sa vorbeasca!