„Aberație: un anestezist de la Spitalul Fundeni să fie plătit cam cu 50% mai puţin decât un coleg cu gradaţie similară dintr-un orășel” – medic bucureştean despre inechităţile legii salarizării
„Există în noua lege a salarizării, pentru medici, câteva inechități notabile și care au dus la nemulțumiri mari în rândul colegilor mei. Prima și cea mai mare nemulțumire ține de diferențele uriașe între salariile medicilor din aceeași specialitate, din spitale cu același grad. Mai mult, există salarii aproape duble la anesteziștii din spitalele ce țin de primării față de colegii lor anesteziști din spitalele ce țin de Ministerul Sănătăţii”, scrie medicul Laura Zarafin într-o postare pe Facebook.
Laura Zarafin arată că în urma aplicării legii salarizării unitare s-a ajuns la „aberația” ca un anestezist de la Spitalul Fundeni să fie plătit cam cu 50% mai puţin decât un coleg cu gradaţie similară dintr-un orășel unde se operează cazuri mult mai simple.
A doua nemulțumire listată de medicul bucureştean ţine de plata gărzilor. „Gărzile sunt în fapt muncă suplimentară. Este inutil să explic de ce munca suplimentară trebuie plătită mai mult decât cea din timpul programului normal de lucru. Înainte, gărzile din timpul saptămânii se plăteau cu spor de 75% și cele de weekend cu spor de 100%. Din cauza limitării sporului la 30% pe ordonatorul de credite , dar și pentru că orele de gardă se plătesc raportat la salariul din ianuarie 2018 , s-a ajuns la situația halucinantă în care munca suplimentară este plătită mult mai prost decât munca din timpul orelor de program. E inutil să argumentez de ce va fi foarte greu să se acopere liniile de gardă. Există spitale în care s-a decis plata gărzilor din timpul saptămânii cu spor de 5% și a celor din zilele libere cu spor de 10 %. Care angajat la stat mai muncește în timpul liber pentru astfel de plată?”, se întreabă retoric Laura Zarafin pe contul său de Facebook.
Plata medicilor rezidenţi este un alt motiv de nemulţumire: „Rezidentilor li s-a tăiat bursa pe care o primeau şi, în plus , înţeleg că s-a decis acordarea unui spor de 12%, indiferent de specialitate”, arată Laura Zarafin.
„Ideea dublării salariului de încadrare a fost una bună; doar că, neluând în calcul toate celelalte aspecte, mi-e teamă că scopul acestei acțiuni nu va fi atins. Mă îndoiesc că tinerii medici vor rămâne în țară, mai ales că nu putem compara condițiile din spitalele noastre cu cele din UE și, în plus, în România gărzile sunt de 24 de ore ( în UE de 12 ore), plătite prost şi extrem de grele, ca să nu mai amintesc de faptul că medicii români nu sunt protejați de asigurările de malpraxis, dar sunt subiect zilnic de știri negative și de acuzații de tot felul”, îşi încheie medicul postarea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank