G4Media.ro

Abrogarea pensiilor speciale, din nou pe ordinea de zi a Comisiei de…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Abrogarea pensiilor speciale, din nou pe ordinea de zi a Comisiei de muncă a Camerei Deputaților

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor reia, marţi, dezbaterile cu privire la două proiecte de lege referitoare la pensiile speciale, iniţiate de PNL şi, respectiv, USR, transmite Agerpres.

Şedinţa comisiei este programată să înceapă la ora 16,00.

Proiectul PNL propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare.

Proiectul USR prevede abrogarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militare şi ale magistraţilor, care vor fi plafonate la nivelul ultimului salariu de bază brut lunar din ultima lună de activitate.

Marţea trecută, Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a început dezbaterile asupra celor două proiecte de lege, reprezentanţii mai multor sindicate şi asociaţii ale beneficiarilor acestor pensii solicitând respingerea actelor normative. După peste două ore de dezbateri, deputaţii din comisie au hotărât, la propunerea preşedintelui comisiei, social-democratul Adrian Solomon, amânarea luării unei decizii pentru a aştepta punctul de vedere al Guvernului.

După şedinţă, deputaţii PNL şi USR au acuzat PSD că de fapt nu doreşte eliminarea pensiilor speciale. Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat că PSD „a orchestrat” o întâlnire la care au fost chemaţi reprezentanţii beneficiarilor de pensii speciale, dar niciunul al asociaţiilor de pensionari pe baza contributivităţii. De asemenea, deputatul USR Cristian Seidler a afirmat că s-a dovedit că PSD nu doreşte abrogarea pensiilor speciale, ci menţinerea lor.

Luni, Biroul Permanent Naţional al PSD a decis să susţină orice propunere a oricărui partid politic pentru abrogarea pensiilor speciale din România.

„Biroul Permanent Naţional a decis, prin vot, ca PSD să nu susţină în continuare pensiile speciale şi că vom vota orice propunere a oricărui partid politic pentru abrogarea pensiilor speciale din România. Vom demonstra acest lucru prin vot, inclusiv în această săptămână, am înţeles că vor fi în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate discuţii pentru anumite propuneri legislative, iar PSD va vota pentru. Sunt în discuţii în această perioadă pensiile militare, pensiile de serviciu, care nu vor fi afectate, nu vor fi abrogate şi PSD va susţine aceste propuneri”, a precizat vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea.

El a adăugat că, în cazul în care aceste proiecte pentru abrogarea pensiilor speciale nu vor fi adoptate, PSD are propriul proiect pentru supraimpozitarea tuturor pensiilor speciale din România.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. ABROGAREA TUTUROR PENSIILOR SPECIALE SI SUPRAIMPOZITAREA MAXIMA UNDE LEGEA E CONSTRANSA DE CCR CU 90%.
    ASTA VREA POPORUL ROMAN.
    CONTRIBUTIVITATE LA PENSIE NU NESIMTIRE.

    • Zici ca Poporul roman vrea ca CCR-ul sa ,,constranga Legea”
      Esti un mincinos ! . Poporul Roman vrea ca sa fie abrogate toate pensile speciale, inclusiv ale Armatei. Orice alta varianta cu ,,exceptii” nu are legatura cu poporul roman.

      TOTI BARBATII, in numar de milioane de oameni, pot fi trimisi pe Front in linia intai drept ,,carne de tun” !!!.
      Si nu asteapta pentru asta nici o Pensie Speciala ! ! !.
      Mai ales cei care au facut Armata, si sunt Rezervisti, vor fi incorporati primii ! .
      Daca se pastreaza Sistemul de Pensii Speciale ale Armatei de ce sa nu ia toti Rezervistii la Pensie, pe langa Pensia Contributiva, si o ,,Indemnizatie Speciala de Rezervist Pensionar” ?. Pentru ca au riscat toata viata putand fi trimisi pe front in Linia Intai la orice Razboi
      Important care va urma !
      Nu generalii si coloneii, cu Pensii de Serviciu Grase, vor lupta in Linia I !, ci grosul populatiei masculine !. Ei o sa moara cu sutele de mii si milioanele !

    • SA NU UITAM CA IES LA PENSIE DE LA 40- 45 ANI.
      SUNTLIBERI SA MUNCEASCĂ IN PRIVAT SAU LA CCR,SAU ALTE INSTITUTII UNDE SE CUMULEAZĂ PENSIA CU SALARIUL.

  2. Bunica mea are pensie 1190 lei dupa 38 ani de muncă. E corect?
    A muncit pe schimburi 1,2,3 intr o fabrică.
    A iesit la pensie la 60 ani.
    În situația ei sunt 4 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1100-1200 lei calculate pe contributivitate.

    Oare Pensiile Speciale nu sunt o Rusine la adresa Revoluției din 1989?

    • @Florina
      Ai perfectă dreptate.
      Revoluția din 1989 a fost degeaba.
      Martirii revolutiei nu sunt respectați.
      Cine are salarii si pensii mari: Securistii si copiii lor care sunt azi in Parlament.

    • Bunica dumitale a fost platita in acord si pana in 2001 s-a luat in calcul doar salariul de baza si sporurile,nu si sumele brute castigate. Din 2001 s-a schimbat modul de calcul si a fost luat in calcul venitul brut realizat. Si inca ceva:la pensie a contat si conteaza salariul de baza.Daca a fost mic si pensia va fi la fel.

  3. Abrogare sau impozitare maxima.
    Pensia maxima 100milioane.
    Abrogare si revenire pe contributivitate si ce depaseste supraimpozitare
    Ce depășește 100 milioane impozit 90%

    Soluția e un cumul de abrogare + supraimpozitare.
    La militari si magistrați supraimpozitare. 90%.

    • Am inteles ca militarii reprezinta un procent de 90% dintre cei cu pensii speciale. Si tocmai ei raman cu aceste pensii.

  4. Pensii Speciale =Hotie

    Cu pensiille Calculate în cele 2 feluri posibile și puse într-un tabel, de comparație.
    Se va observa că la un salariu special de 10 000 lei va fi o pensie specială de 8 000-12 000 lei , iar prin comparație cu salariul mediu, adică cu punctul de pensie
    ar fi de vreo 5 000 lei.
    E o pensie mică?

    Taiati Hoția!

    • Asa e. Hotie in toata regula. Singura regula trebuie sa fie contributivitatea pentru absolut toti, inclusiv magistratii, militarii si cei de la CCR. Pai ce le da ma-sa bani in plus din pusculita ei sau ne baga literalmente mana in buzunar? Si mai trebui umblat la lege fiindca nu este normal ca pensia lor sa fie calculata din media brutului din ultima luna cu venit (nu salariu) sau din ultimele 6 luni. Trai pe vatrai, nu gluma, nenicule! Si mai ies la pensie pe la 45-50 de ani, cand noi mai trebui sa bagam inca vreo 15-20 de ani de munca. Pe salarii oricum incomparabil mai mici decat ale lor. De parca ei sunt 3 perechi de boase, iar noi suntem paria societatii. Trebuie stopata odata pt totdoeuana aceasta hemoragie de bani nemunciti.

  5. Sobsemnatul Todoran Emil, domiciliat in localitatea Apold, nr. 199, jud. Mures, fost primar al acestei comune Apold, trei mandate, 1992-2004, perioada in care indemnizatia a fost mizerabila si ca urmare dupa 45 de ani de contributivitate, am iesit la pensie cu 873 lei. Se poate traii cu acestia ? In cele trei mandate de primar nu am primit spor vechime, spor conducere si alte sporuri cum se primesc in alte sectoare de aqctivitate, si nu am avut voie sa desfasor alta activitate, deci am fost pe undeva persecutati.
    Primarii de astazi au indemnizatia de zece ori mai mare, fata de cei din perioada anterioara. Primarul nostru al Apoldului are 9600 lei plus 25% ca implementeaza un proiect european, Desigur ca acestia la iesirea la pensie vor avea in jur de 7000 lei, deci cam de zece ori mai mult ca mine, asadar acestia nu au nevoie de aceasta pensie suplimentara.
    Aceasta disproportionalitate se poate rezolva daca veti acorda indemnizatia stabilita prin OUG nr. 57/2019, primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene care au detinut aceste functii incepand din anul 1992 si pana la aparitia legii nr. 153/2017 prin care a fost reglementat sistemul de salarizare pentru personalul platit din fonduri publice si care le-a asigurat un venit nu suficient ci foarte mare.
    O alta categorie de persoane in preajma pensionarii si-au adaugat la salariu o serie de premii care au stat la baza stabilirii unei pensii colosale. Noi primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene am fost incatusati, nu am avut alta sansa decat acea indemnizatie saraca, care a dus la o pensie mizerabila.
    Nu va speriati ca nu primesc aceasta indemnizatie prea multe persoane asa cum sa facut o prima evidenta de nu stiu cine si dau doar doua exemple: In comuna noastra sunt indreptatit sa primesc acea indemnizatie, eu pentru trei mandate de primar si un singur viceprimar pentru un mandat, ceilalti au fost condamnati pentru fapte de coruptie. In comuna Ibanesti, Mures, toti primarii au decedat iar cel in functie inca nu a ajuns la varsta de pensionare. Deci nu va speriati. Sumele respective reprezinta un foarte mic procent din PIB nesemnificativ. Sunt convins ca veti tine cont de aceste aspecte si ca veti face dreptate intre noi cei de dinaintea intrarii in vigoare a legii nr. 153/2017 si cei care au beneficiat de prevederile acestei legi.
    Acest document contine numai adevaruri, consider ca e de mare interes mai ales in aceste momente, cand partidele politice se gasesc intr-un impas. Daca ramanea Dancila erau bani de salarii, de pensii, de indemnizatii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti consilii judetene. Am aratat in scrisoarea mea aspectele care trebuie sa le aiba in vedere politicieni atunci cand dezbat problema pensiei speciale celor amintiti. Iei, parlamentarii iau de vreo trei-patru ani indemnizatia dar noi prapaditi de primari nu o meritam. Un fost senator din Sighisoara ia pentru un mandat 4000 lei lunar. Eu nu merit 4000 lei pentru trei mandate. Mai arat ca dupa 2002 cand am fost ageati de UE am implementat 6 proiecte europene pana la incheierea mandatului 2004, dar nu am luat nici un spor in calitatea ce o aveam de primar. Actualul primar ia 25% pentru ca implementeaza un proiect european. Actualii primari beneficiaza de fel si fel de facilitati ca nu mai stiu ce sa faca cu bani. 9600 indemnizatie, 2400 spor, 3500 pensie, asa se poate traii in Romania cu 15.500 lei primar intr-o comuna cu 3000 locuitori mai zic si eu. Iar noi fostii primari cu o pensie de 873 lei o ducem foarte bine, nu avem nevoie de pensie speciala, care de fapt este o recunoastere a faptului ca noi fostii primari de dinaintea legii 153/2017 am fost persecutati, am primit o indemnizatie mizerabila comparativ cu actuala.
    Ma intreb: Unde va este coloana vertebrala Pesedistilor ?Voi aprobati pensie speciala primarilor si voi sunteti pentru abrogarea actului care nici macar nu a intrat in vigoare. Cand a-ti fost limpezi la cap atunci sau acum ? Azi maine ne chemati sa va dam voturi.
    Am inteles ca va este rusine sa acordati pensii speciale primarilor, dar cand lea-ti taiat spor de vechime si alte sporuri nu va fost rusine ?
    Dumnezeu sa va binecuvinteze. Sarbatori fericite.

    Cu stima si respect, Todoran Emil

  6. Nu se poate ca în România să fie două legi de pensii,una pentru aleși și structuri,iar alta pentru proștii națiunii.Dacă e contributivitate,atunci să fie pentru toți,indiferent de rangul social.Zic asta deuarece atunci când un om ocupă o funcție importantă are un salariu important,nu mai trebuie și pensie importantă,deoarece acel salariu uriaș va fi baza de calcul la pensia ce o va lua.Trebuie terminat cu șmecheriile astea,poporul nu poate suporta la infinit aceste abuzuri.Dacă sunt astfel de legi ele trebuie urgent anulate !

    • Conform contributivitatii..toate pensiile sa fie calculate in acest mod…De ce ..serviciile de forta au pensii speciale?Sa inteleg ca este o democratie mascata ..in real este dictatura gen” Romania normala”