G4Media.ro

Abrogarea reformei pensiilor propusă de partidul Reunirea Națională (RN, dreapta populistă/extremă) eșuează…

Foto: Petru Clej

Abrogarea reformei pensiilor propusă de partidul Reunirea Națională (RN, dreapta populistă/extremă) eșuează chiar înainte de dezbaterea în plenul Adunării Naționale a Franței

Deputatul RN Thomas Ménagé a depus o propunere de reducere a vârstei legale de pensionare de la 64 la 62 de ani și a stagiului de cotizare la 42 de ani. Totuși, aceste măsuri au fost respinse în comisie și apoi declarate inadmisibile de președinta Adunării Naționale, Yael Braun-Pivet, relatează Franceinfo.

RN conta pe votul din această zi pentru a abroga reforma pensiilor, adoptată anul trecut. Grupul condus de Marine Le Pen stabilise această dată în urmă cu câteva săptămâni, sperând să profite de „nișa parlamentară” pentru a-și face textul adoptat. Însă nimic nu a decurs conform planului: amendamentele RN care vizau reducerea vârstei de pensionare la 62 de ani și a stagiului de cotizare la 42 de ani au fost considerate inadmisibile de președinta Adunării Naționale, Yaël Braun-Pivet, miercuri, a aflat franceinfo din anturajul acesteia.

Aceste măsuri-cheie au fost incluse în propunerea de lege prezentată de deputatul RN Thomas Ménagé. Dar cele două articole în cauză fuseseră respinse săptămâna trecută în comisia pentru afaceri sociale de către Republicani (LR, centru dreapta) și de partizanii președintelui Emmanuel Macron, precum și de trei aleși de stânga. Pe de altă parte, comunistul Yannick Monnet a votat pentru, recunoscând totuși diviziunile din cadrul grupului său.

În cazul în care textul ar fi fost respins în totalitate în comisie, RN ar fi putut folosi nișa sa parlamentară de joi pentru a-l retrimite, în versiunea sa inițială și completă. Prin urmare, un număr de aleși (macroniști, de stânga, de dreapta) prezenți în acea zi au venit cu o soluție. Ei au introdus o serie de amendamente oportune, sub pretextul solicitării unei serii de rapoarte privind paritarismul sau diversificarea resurselor. Propunerea legislativă a fost astfel adoptată în comisie. Prin urmare, este lipsit de cele două articole inițiale și golit de substanța sa care va fi examinată joi în Adunarea Națională.

O cochilie goală

Pentru a obține un vot asupra vârstei de pensionare și a duratei stagiului de cotizare, RN a fost, prin urmare, obligat să depună amendamente care să reintroducă aceste două cereri. Dar aceste texte, trimise și examinate în prealabil, au fost respinse de președintele Adunării Naționale. Ea a invocat articolul 40 din Constituție (Noua fereastră), care interzice parlamentarilor să propună măsuri care „creează sau sporesc o sarcină publică”.

Nu este prima dată când se ia o astfel de decizie cu privire la problema pensiilor: în iunie 2023, grupul Liot (deputați neafiliați) a depus amendamente pentru a restabili propunerea sa inițială de abrogare, dar acestea au fost respinse din aceleași motive.

Cu toate acestea, RN a ales să își mențină propunerea de lege, chiar dacă aceasta a devenit o cochilie goală. „Oamenii nu ar înțelege dacă am renunța la ea. Nu retragem textul și chiar dacă trebuie să îl dezbatem timp de șase ore, ne vom lua șase ore”, a declarat Thomas Ménagé pentru franceinfo, supărat de lipsa voturilor stângii în timpul etapei de comisie.

„La un moment dat, trebuie să arătăm duplicitatea lor, alianța lor de partid unic”, continuă el, hotărât să exploateze politic ceea ce interpretează ca o negare. „Stânga, cu sprijinul macroniștilor, a sabotat cu bună știință acest proiect de lege”, a declarat Jean-Philippe Tanguy, viceliderul deputaților RN, la BFMTV (Nouvelle fenêtre), ironizând «politica măruntă» a adversarilor săi.

Stânga pariază pe propriul său text

Trecerea proiectului de lege în comisie la 23 octombrie a ilustrat încă o dată reticența stângii de a vota un text alături de RN, în ciuda faptului că Noul Front Popular (NFP, alianța stângii) a făcut campanie pentru abrogarea reformei pensiilor. Stânga, care intenționează să ducă propria sa bătălie, a depus marți amendamente la bugetul asigurărilor sociale, care vizează finanțarea costurilor unei eventuale reveniri la vârsta de 62 de ani printr-o suprataxare a veniturilor mari. Dar această măsură a fost respinsă, inclusiv de RN, care a considerat că amendamentele NFP nu au abrogat reforma, ci „ doar au mărit contribuțiile”. „Ne vedem joi”, au declarat deputații RN Thomas Ménagé și Laure Lavalette.

Cum vor fi interpretate aceste voturi divergente pe obiective comune? Nu am fost niciodată ipocriți”, s-a apărat vicepreședintele deputaților RN, Jean-Philippe Tanguy. Ipocrizia este să faci oamenii să creadă că, prin impozitarea câtorva persoane cu venituri mari, vom reuși să finanțăm pensiile”.

La rândul lor, deputații partidului Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală), cel mai numeros din cadrul NFP, privesc deja spre 28 noiembrie: această zi, care le este rezervată pentru a prezenta texte, urmează să fie consacrată propriului proiect de lege de abrogare a reformei pensiilor.

În Adunarea Națională, NFP deține 192 de mandate din 577, coaliția de guvernare dintre LR și macroniști 211, iar RN 143. Guvernul condus de Michel Barnier este minoritar, dar pentru a fi răsturnat trebuie ca NFP și RN să voteze împreună, pentru a depăși 289 de voturi necesare cenzurării guvernului. Din punct de vedere politic așa ceva se dovedește a fi destul de dificil.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...