G4Media.ro

„Absurd”: Dispute tot mai puternice între sistemul judiciar din Italia și guvernul…

Sursa foto: European Council

„Absurd”: Dispute tot mai puternice între sistemul judiciar din Italia și guvernul lui Meloni

Guvernul de extremă dreapta din Italia este implicat într-o luptă pentru putere cu magistrații pe fondul unor anchete controversate care implică personalități importante din cadrul coaliției de guvernare, scrie The Guardian.

Într-o notă care citează surse din biroul prim-ministrului Giorgia Meloni, un „segment al sistemului judiciar” a fost atacat „pentru că a ales să joace un rol activ de opoziție” în presupusa încercare de a doborî administrația sa înainte de alegerile europarlamentare de anul viitor.

Tensiunile dintre cele două puteri au început să mocnească de când au apărut acuzații privind activitățile de afaceri ale ministrului turismului, Daniela Santanchè, o apropiată a lui Meloni, ceea ce a dus la apeluri pentru demisia acesteia.

Santanchè a negat că ar fi fost investigată, în timpul unui discurs în parlament săptămâna trecută. Cu toate acestea, surse judiciare au confirmat, la scurt timp după discurs, că ea este anchetată din octombrie pentru fals în declarații contabile în legătură cu grupul său editorial, Visibilia.

„Niciodată nu mi-am însușit ceva ce nu-mi aparține, nu am abuzat niciodată de funcțiile de conducere din companii. Sfidez pe oricine să demonstreze contrariul”, a declarat ea.

Un judecător a fost, de asemenea, sub tirul guvernului după ce a refuzat o cerere a procurorului general de a clasa un caz în care era implicat Andrea Delmastro, un oficial din Frații Italiei, partidul cu rădăcini neofasciste al lui Meloni. Delmastro a fost acuzat că a încălcat regulile de confidențialitate după ce a vorbit în parlament în legătură cu Alfredo Cospito, un anarhist încarcerat în cadrul unui regim dur rezervat de obicei șefilor mafioți.

Între timp, Ignazio La Russa, președintele camerei superioare și cofondator al Frații Italiei, a provocat controverse după ce a pus la îndoială acuzațiile de viol formulate de o femeie împotriva fiului său.

Maurizio Gasparri, un politician din partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, a acuzat sistemul judiciar că „atacă constituția”.

Dar magistrații au ripostat, susținând că acuzațiile „false” împotriva lor subminează încrederea în sistemul judiciar. „A face acest lucru doar pentru că un judecător își face treaba în mod conștiincios și se ocupă de un caz care se întâmplă să privească un politician (…) înseamnă delegitimarea sistemului judiciar”, a declarat Salvatore Casciaro, secretarul uniunii magistraților, ANM, pentru Rai Radio 1.

Guvernul lui Meloni încearcă să impună schimbări judiciare, inclusiv limitarea utilizării interceptărilor telefonice și abolirea infracțiunii de abuz de putere, ambele criticate de magistrați. De asemenea, guvernul încearcă să separe carierele judecătorilor și procurorilor, astfel încât aceștia să nu mai poată trece de la o funcție la alta, o măsură descrisă de unii magistrați ca fiind o modalitate de „pedepsire a sistemului judiciar”.

Carlo Sorgi, un magistrat pensionat, a declarat: „Este inevitabil ca acest guvern de dreapta, care nu se încadrează în parametrii legali, să se ciocnească cu cei care trebuie să aplice parametrii legali. Când apare un caz [împotriva unuia dintre ei], se simt scandalizați. Este absurd, dar, în realitate, ei atacă magistrații pentru că vor ca încrederea în magistrați să fie slăbită în opinia publică.”

Magistrații au fost deseori acuzați că se poziționează de partea stângii de către Matteo Salvini, vicepremier și lider al Ligii de extremă dreapta, care este implicat într-un proces pentru presupusă răpire – pe care o neagă – după ce a refuzat să lase refugiații să debarce de pe o navă de salvare în Sicilia, când era ministru de interne în 2019.

„Această dispută durează de 30 de ani”, a declarat Gian Domenico Caiazza, președintele unei asociații a avocaților din Italia. „Există un dezechilibru între puterile judiciare și cele politice. Nu este o problemă de stânga sau de dreapta, este o problemă sistematică… și de fiecare dată când apare un caz care lovește un ministru sau un subsecretar, atinge un nerv.”

Elly Schlein, liderul partidului de opoziție de centru-stânga, Partidul Democrat, a criticat-o pe Meloni pentru că a păstrat tăcerea în legătură cu investigațiile, în special cea care o implică pe Santanchè, acuzat de fraudă în perioada pandemiei, precum și de neplata furnizorilor și de concedierea personalului fără a le acorda indemnizații de concediere. „Este absolut inacceptabil într-un sistem democratic ca, în loc să răspundă pe fond la acuzațiile grave, Palazzo Chigi [biroul premierului] să alimenteze o ciocnire periculoasă între puterile statului prin difuzarea unei note cu tonuri intimidante la adresa sistemului judiciar.”

Francesco Galietti, fondatorul Policy Sonar, o firmă de consultanță politică din Roma, a declarat: „Aceasta este o luptă pentru putere (…). Întrebarea care se pune acum este cât timp va dura pentru a ajunge la un punct culminant … și dacă ar putea destabiliza guvernul înainte de alegerile europene sau nu”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...