Absurdul de la Teatrul Național. Cum era să moară o piesă de Eugen Ionescu
Cam pe la jumătatea piesei Regele Moare, sala mare a Teatrului Național s-a umplut sâmbătă seara de muzică și veselie. Un etaj mai sus, cineva a aprobat în paralel desfășurarea unui concert Nicu Alifantis. Nimic mai absurd decât o meditație gravă asupra morții, o piesă clasică din teatrul absurd bruiată intens de acordurile săltărețe ale unui menestrel talentat.
În timp ce regele murea bânuit de spaime, copleșit de dorința de a trăi, în sală răzbăteau ritmurile pline de viață, chef și voie bună de la concertul lui Alifantis, care asigura, fără voia lui, cel mai nepotrivit fundal sonor posibil pentru o temă atât de profundă și de grea.
Replicile din piesa lui Eugen Ionescu generează momente de mare emoție, cu pauze când se aude parcă respirația morții. Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț joacă magistral, trăiesc și transmit publicului angoasele, spaimele regelui în fața morții și dorința lui sălbatică de viață.
Dar cineva și-a propus parcă să-și bată joc de munca lor și de public, făcând ca totul să pară o farsă de prost gust.
Mai bine de o oră, Teatrul Național și-a sabotat propriul spectacol printr-o decizie stupidă luată de un director incompetent sau pur si simplu indiferent. L-am văzut în sală pe Ciprian Ciucu, consilier PNL în CGMB, încercând să afle ce se întâmplă și ce se poate face. Nu se putea face, evident, nimic, din câte mi-a relatat ulterior, la ora aceea nu era nici un decident prezent.
Absurdul trăiește în România în fiecare zi, nu se joacă doar pe marile scene.
Mă așteptam din minut în minut ca actorii să întrerupă spectacolul, să-și ceară scuze și să oprească piesa. Au jucat însă mai departe ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, iar interpretarea Marianei Mihuț a făcut spre final ca spectatorii să uite de muzică, de viață și de absurdul situației de la TNB.
Ei și geniul lor au salvat piesa de la un dezastru greu de evitat.
La revenirea pe scenă, când publicul le-a răsplătit generos efortul și talentul, Mariana Mihuț avea lacrimi în ochi.
Sursa Foto: TNB
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii