G4Media.ro

Abuzul în serviciu, infracțiunea pentru care a fost condamnat Dragnea, va fi…

Abuzul în serviciu, infracțiunea pentru care a fost condamnat Dragnea, va fi redefinit. PSD propune prag de 200.000 de euro

Codul penal urmează să intre săptămâna viitoare în dezbaterea comisiei speciale condusă de deputatul PSD Florin Iordache, au declarat pentru G4Media.ro surse parlamentare.

Cel mai important articol care urmează să fie modificat este cel care incriminează abuzul în serviciu, infracțiunea pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat joi, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

PSD a propus cea mai radicală revizuire a acestei infracțiuni: impunerea unui prag de 200.000 de euro și scăderea limitelor pedepsei, de la 2 la 7 ani cât este în prezent, la 1 – 5 ani. Prejudiciul calculat de procurori în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat joi este de 108.000 lei.

În cazul impunerii unui prag mai mare de 108.000 lei pentru abuzul în serviciu, Liviu Dragnea scapă automat de acuzați și, implicit, și de condamnarea de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, deoarece va beneficia de legea penală mai favorabilă.

Astfel, în amendamentul depus de parlamentarii PSD la articolul 297 din Codul penal, cel care definește abuzul în serviciu, se propune ca termenul „defectuos” să fie înlocuit cu formula „prin încălcarea legii”, iar „prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice” să devină „prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de euro unei persoane fizice sau unei persoane juridice”. De asemenea, limitele pedepsei sunt modificate, durata acesteia putând fi de la 1 la 5 ani.

Forma în vigoare a articolului 297 din Codul penal referitor la abuzul în serviciu (nu există prag):

  • „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Argumentul parlamentarilor PSD este că „aplicarea unei sancţiuni penale trebuie să intervină numai când fapte este săvârşită într-o formă gravă şi anume fapta a cauzat o pagubă materială substanţială, respectiv numai pentru o pagubă mai mare de 200.000 de euro”.

Prevederea din Codul penal privitoare la infracţiunea de abuz în serviciu urmează să fie modificată după ce Curtea Constituţională a dat două decizii în această privinţă care vizează, pe de o parte, ca abuzul în serviciu să fie infracţiune doar dacă sunt încălcate legi sau ordonanţe ale Guvernului şi, pe de altă parte, susţine că nu este suficient să se constate că faptele incriminate aduc atingere valorii sociale ocrotite, ci această atingere trebuie să prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care să justifice sancţiunea penală.

Pornind de la cele două decizii ale CCR, partidele politice şi instituţiile din domeniul judiciar au propus diverse reformulări ale articolului privind abuzul în serviciu.

Astfel, Parchetul General a propus ca abuzul în serviciu să fie definit ca încălcarea unei legi sau a altui act normativ care, la data adoptării lui, avea putere de lege, fără a propune vreun prag pentru ca abuzul să fie considerat infracţiune. De asemenea, Parchetul General propune menţinerea pedepsei actuale, închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

La rândul său, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) propune un prag pentru ca abuzul în serviciu să fie infracţiune, al cărui cuantum să fie de minimum zece salarii minime pe economie.

”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă unei persoane fizice sau persoane juridice echivalentă cu minim 10 salarii minime pe economie ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, vătămare care are sau poate avea consecinţe de natură nepatrimonială grave sau deosebit de grave”, prevede propunerea UNJR. În schimb, Uniunea propune menţinerea pedepsei actuale, şi anume închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

În schimb, Asociaţia Procurorilor din România (APR) nu a venit cu o propunere concretă. ”Apreciem că modificarea textului de lege în concordanţă cu dispoziţiile celor două decizii ale Curţii Constituţionale poate fi efectuată după un prealabil studiu al cazuisticii interne, precum şi un studiu comparativ privind reglementarea unor atare situaţii în celelalte state ale Uniunii Europene, demers necesar pentru a pune în acord dispoziţiile art,. 297 Cod penal nu numai cu documentele organismelor internaţionale ci şi cu legea penală în materie pe teritoriul Uniunii Europene”, a transmis APR.

Şi unele dintre partidele politice au transmis propriile variante asupra abuzului în serviciu.

UDMR propune un prag de 100.000 de lei şi scăderea limitelor pedepsei cu închisoarea de la 2 la 7 ani cât este în prezent, la 6 luni – 3 ani.

”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ”cu intenţie nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, sau îl îndeplineşte prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 100.000 lei, ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3  ani sau cu amendă”, se arată în propunerea UDMR transmisă comisiei parlamentare.

La rândul lor, cei de la USR propun o variantă a definiţiei abuzului în serviciu fără prag valoric şi cu menţinerea limitelor actuale ale pedepsei.

„Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, se arată în propunere. USR a venit şi cu o variantă subsidiară în care propune un prag valoric de 1.000 de lei.

Liberalii militează şi ei împotriva impunerii unui prag valoric la abuzul în serviciu.

”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos, încălcându-şi obligaţiile de serviciu reglementate prin lege, ordonanţă sau ordonanţă de urgenţă, sau care nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos, prin încălcarea legii, ordonanţei sau ordonanţei de urgenţă, şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică, se arată în propunerea PNL

De asemenea, şi PMP-ul a depus un amendament care nu vizează introducerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu.

”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu intenţie, nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, ordonanţă de Guvern sau ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau îl îndeplineşte prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de Guvern sau ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o vătămare efectivă a drepturilor fundamentale sau intereselor legitime ale unei persoane fizice  sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, se arată în propunerea PMP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

30 comentarii

  1. Deci Ordonanta 13 redivivus. Doar ca si mai relaxata.

  2. Daca romanii lasa sa se intimple asta … vom merita pe deplin denumirea de popor de cacat .

  3. RE VO LUȚIE
    DESFIINȚAREA PARTIDELOR TRĂDĂTOARE

    • Angalatule? Astai parerea ta ca tre desfiintate??

    • nup, părerea mea sinceră este că ar trebui desființați oamenii care populează aceste partide, dar asta e mai greu de obținut într-o țară democratică, așa că mă rezum la desființarea următoarelor: PSD, ALDE, UDMR

    • Johnny, retrage-ti frate cuvintele…!
      Partidele tradatoare nu trebuie desfiintate ci dezmembrate: o bucata s-o ia Ponta iar pe cealalta s-o ia Dracu’, sa faca ce-o vrea cu ea…

  4. Sunt pur si simplu raie de care nu scapi decat cu cele mai tari antibiotice!

  5. Ce-mi mai plac mie iberalii astia!

  6. Bun,
    Acum lasati halbele pe masa, sarutati-va nevestele si pregatiti-va armura si palosul, trebuie sa incalecam curand…!
    Baietii astia nu se potolesc cu prostiile, nu ca m-as fi asteptat sa se potoleasca, dar ma gandeam ca poate ca le va da D-zeu mintea cea de pe urma… Se pare cu D-zeu are alte treburi acum…

  7. Ramane de vazut care va fi reactia populatiei.
    La urma urmei, Parlamentul oricarei tari are si dreptul si legitimitatea sa voteze si sa impuna cele mai stupide legi posibile, atata vreme cat populatia si partenerii externi ai statului respectiv permit acest lucru.
    Vom vedea.

  8. De ce scad pedepsele ??? Frica de închisoare e doar ce mai tine infractorii in lesa daca tu micșorezi pedepsele toții își fac calculele , daca fac asta îmi dă x ani din care fac cu suspendare sau x ani și scap și mă fac și cu banii , concluzia se merita frate hai sa furam . Daca facem ca in alte țării infracțiunile economice sa fie condamnate cu peste 25 de ani de pârnaie cu executare , calculul infractorilor se schimba și le da cu virgula că le place viața pe afara . Toții spun că infracțiunile economice sunt fara violență sunt mai simpatice , a calculat cineva câți au murit din cauza FNI ( sau spânzurat oameni , au făcut infarct) și alte tunuri financiare care până la urmă ajung sa sărăcească o nație . Ar fii interesant de știut , fabrici demolate , falimente care au dus oameni la sărăcie lucie , lipsa de hrană și alte lipsuri . E vai de noi . Fiecare își alege viața dacă mie îmi place să fiu un om corect sa nu fur asta am ales Io sa fac . Daca altul alege sa fure sa înșele , asta a ales el , Io nu aștept un premiu dar aștept că ăla care a ales sa fure sa fie drastic pedepsit .

  9. Asta pur si simplu nu poate fi ! NU putem accepta sa se intample asta ! hai, in piata, la lupta

  10. Ce haioase sunt partidele astea de cacat pre nume PSD si UDMR !
    Primul propune la ‘sto un prag de 200.000 de euro, pt a putea spune ca modificarea nu e „pe persoana fizica”, ci pe „persoane fizice”, in vreme ce al doilea propune tot la misto un prag pe baza caruia , pt vreo 8.000 de lei, Dragnea nu scapa !

    Dragnea nu este pocherist, altfel ar renunta la ideea unei OUG. de modificare a textului infractiunii de abuz in serviciu si l-ar lasa pe seama Parlamentului, permitand partidelor si Presedintelui sa atace legea pragului la CCR !

    PS. Bineinteles ne referim la un Parlament care a modificat legea in sesiune de urgenta !

    PPS. Nu vorbim de o lege modificata in sesiune ordinara, ca doar daca nu e Dragnea jucator de poker, n-o fi dintr-odata amator de ruleta ruseasca ! ;))))

  11. Felicitari PSD pentru aceasta initiativa nu doar necesara, vitala as spune, pentru restaurarea normalitatii in țărișoară! Hashtagi: A-n strada cu voi, la zmiorcait, toti 3000!

    • Nu ti-a cazut bine la stomac fasolea de la pomana, sau care-i cauza pentru care flatulezi atat de zgomotos…?
      Apropo de pomana, Pudy a rezistat macar pana la coliva…?

    • Deocamdata „zmiorcaitii” sunt pesedistii din jurul lui Dragnea iar tampitii sunt cei care nu observa lucrul acesta !

      PS. O dovada in plus a acestui fapt o constituiea si aparitia pt prima data pe acest site a postacului „imbujorat” xgroho !

    • Parca erai mai un observator mai “fin” al detaliilor, vad ca nu prea…

    • Nu e prima data cand posteaza, Su. Pensia speciala incasata pentru merite deosebite in slujba Ciumei Rosii, se pare ca actioneaza precum bulina albastra la o mătărângă flescaita…

    • Da ? Nu l-am observat !

      In cazul asta pana ma intorc la „nevasta” o sa-mi fie mai la indemana „imbujoratii daca stau „grupir” aici !

      Sa fie primit atunci ! :))

      PS. Scara, sa ai o seara buna si vezi ca au anuntat grindina in seara asta!

      PPS. Si zii… Ana O ! 😉

  12. xgroho, ai aparut si pe siteul asta sa-l ingalesti cu balele tale de postac pezedist?

  13. Grea limba română, ‘tu-i mama lui de jurnalism!

  14. Bine a-i venit colega! C-a nu mai putem cu sorosistii astia. Hai, pune osul ca nui bine.

  15. Nu-i dați doamnă că nu ştie să se vorbeşte !

  16. Regret mult că această situație, este subiect de făcut mișto pentru unii dintre noi. Chiar din această cauză, s-a juns aici. Situația, după mine este foarte îngrijorătoare, pentru viitorul țării. PSD a-ntins coarda mult prea mult.

  17. Dar de ce sa nu fie definit abuzul in serviciu, atunci cand nu furi si sa fie pedepsit prin lege cel care nu fura?

  18. Abuzul in serviciu nu este infracțiune de corupție.Comisia de la Veneție a propus redefinirea lui și fixarea unui prag înalt.Dar,o invocati(comisia),doar când va este pe plac ca și deciziile Curții.Democratia înseamnă sa respecți reguli,și când îți place,și când nu-ți place.Dar înțeleg ca este o imensa ura declanșată conștient,manipulator și cu scopuri precise.Si nu va mai arogati calități pe care nu le aveți.Jigniti și in stânga și îndreaptă și amenințati crezând ca speriați pe cineva.Iesti fraților in strada cu milioanele.Este democratic și este dreptul vostru

  19. Da dom’le, ca ce-i suta de mii de euro in ziua de azi pentru un pzdist? Cam ca la mine, 10bani ii gasesc pe strada si ii iau in buzunar sa-mi poarte noroc, asa si pzdistul cu 100000 euroi.