Academia Română anunţă că din ianuarie 2022 începe să funcţioneze Grupul de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului, coordonat de cercetătorul Viorel Achim
Academia Română anunţă funcţionarea, de la începutul anului 2022, a Grupului de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului, având în componenţă cercetători din institutele Academiei Române care activează în domeniile socio-umane, transmite News.ro.
E vorba de cercetători de la Institutul de Istorie ,,Nicolae Iorga“, Bucureşti, Institutul de Istorie ,,A.D. Xenopol“, Iaşi, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai“, Târgu Mureş, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Bucureşti.
Grupul de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului activează sub patronajul preşedintelui Academiei Române, în cadrul Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie a Academiei Române, şi este coordonat de dr. Viorel Achim, cercetător principal la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucureşti, specialist în minorităţi etnice în România secolelor XIX-XX, politica de populaţie în România în anii 1940-1944, Holocaust, istoria ţiganilor/romilor în România şi Sud-Estul Europei.
Scopul Grupului este de a stimula cercetarea în institutele Academiei Române pe cele două teme astfel încât acestea să devină într-un orizont de timp rezonabil un loc care să conteze în peisajul cercetării internaţionale cu privire la istoria antisemitismului şi Holocaust, potrivit News.ro.
Intenţia creării acestui grup a fost anunţată de preşedintele Academiei Române, academician Ioan-Aurel Pop, la masa rotundă cu titlul „Antisemitismul şi violenţa politică în România interbelică“, organizată pe 26 noiembrie 2020 de Academia Română, Centrul de Studii Transilvane şi Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“.
O direcţie importantă o reprezintă stimularea doctoranzilor de la Şcoala de Studii Avansate a Academiei Române, precum şi a doctoranzilor de la diverse universităţi coordonaţi de membri ai Grupului pentru abordarea unor teme dedicate antisemitismului şi Holocaustului sau a unor teme înrudite.
Pentru anul 2022 calendarul de activităţi cuprinde, între altele, iniţierea, la Bucureşti, în toamnă, a unei conferinţe anuale cu participarea cercetătorilor din Academia Română şi din mediul universitar din ţară şi din străinătate, organizarea de mese rotunde în cadrul unor manifestări ştiinţifice cu acoperirte naţională, instituirea unei colecţii editoriale, care să reunească studiile realizate în cadrul Grupului.
Cu prilejul workshop-ului, în data de 15 decembrie 2021 au fost prezentate două comunicări ştiinţifice: „Să îţi salvezi sau să îţi ucizi aproapele? Câteva cazuri de clerici ortodocşi care au contribuit decisiv la salvarea evreilor în timpul Holocaustului românesc“ de dr. Ionuţ Biliuţă de la Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai“ din Târgu Mureş, şi „Repere privind problema evreiască la sfârşitul secolului al XIX-lea. Opinie publică şi asociaţionism“ de dr. Liviu Brătescu, de la Institutul de Istorie ,,A. D. Xenopol“ din Iaşi.
Foto: Ghetoul din Sighet e pustiu după deportarea evreilor / sursa foto: Muzeul Memorial al Holocaustului al Statelor Unite
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank