G4Media.ro

Academia Română despre solicitarea unei părți din terenul Muzeului Antipa pentru construcția…

Foto: Wikipedia

Academia Română despre solicitarea unei părți din terenul Muzeului Antipa pentru construcția Muzeului Holocaustului: Complet inadecvată și păguboasă

Academia Română s-a alăturat campaniei demarate la finalul săptămânii trecute prin care mai multe ONG-uri și persoane din mediul universitar solicită guvernului României să găsească un alt spațiu pentru Muzeul Holocaustului și să lase intact patrimoniul Muzeului Antipa.

Academia Română califică drept „complet inadecvată şi păguboasă” solicitarea recentă a Institutului Elie Wiesel de a ceda 5300 de metri patrati, adică o parte din terenul de care dispune actualmente Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Proiectul pentru Muzeul Holocaustului a fost iniţiat în 2012 de către Administraţia Prezidenţială, Guvernul României şi Municipalitate. În 2016, Consiliul General al Capitalei a dat un imobil de pe strada Lipscani în administrarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, însă hotărârea a fost anulată în instanță ulterior.

Redăm mai jos comunicatul Academiei Române:

Poziţia Academiei Române faţă de solicitarea de cedare a unei suprafeţe de teren aparţinând Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Academia Română consideră că edificarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului este un act cultural şi istoric pe deplin justificat şi reprezintă o datorie morală faţă de tragedia trăită de milioane de oameni în contextul celei mai mari conflagraţii a secolului XX şi un gest necesar de conservare a memoriei holocaustului. Academia Română susţine înfiinţarea acestui muzeu, care merită cu îndreptăţire un spaţiu adecvat şi o amplasare conformă cu menirea sa.

În acelaşi timp, apreciem că soluţia propusă de a solicita, oficial, Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” să cedeze o suprafaţă de 5300 mp din proprietatea pe care o deţine în Şoseaua Kiseleff nr. 1, cu scopul construirii Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului, este complet inadecvată şi păguboasă, aducând mari prejudicii unuia dintre cele mai vechi şi apreciate muzee din România.

Fondat în 1834, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a devenit, de-a lungul celor peste 170 de ani de funcţionare neîntreruptă, deţinător al unor colecţii deosebit de valoroase, de ample dimensiuni, rod al pasiunii, priceperii şi muncii depuse de generaţii de cercetători şi specialişti. Între ei s-a aflat, desigur, cel care a dat numele acestui prestigios muzeu, academicianul Grigore Antipa, personalitate ştiinţifică de anvergură europeană, implicat deopotrivă în arta şi ştiinţa expunerii muzeale. Opera sa a fost dusă mai departe cu consecvenţă de sute de specialişti care au păstrat permanent muzeul în acord cu principiile moderne de prezentare şi expunere, situându-se nu o dată în avangarda europeană.

Solicitarea recentă de a ceda terenul de care dispune actualmente Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” nu face altceva decât să compromită o veche şi îndelungă aspiraţie a acestei instituţii, aceea de a-şi extinde spaţiile de expunere şi de depozitare, o nevoie resimţită încă de la înfiinţare, reiterată administrativ prin demersurile făcute de însuşi Grigore Antipa, în anii 1911, 1941, apoi în 1958 şi 1998, când a fost adoptată o hotărâre de guvern pentru extinderea muzeului.

Academia Română apreciază că este necesară găsirea unei soluţii raţionale şi eficiente pentru înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului, în urma unei analize atente, astfel încât să nu fie afectate interesele niciunei alte instituţii şi să nu genereze false conflicte.

Suntem convinşi că factorii administrativi şi decizionali vor identifica modalităţile optime de a răspunde nevoilor de funcţionare ale celor două instituţii care, prin activitatea şi patrimoniul lor, fac cinste culturii, ştiinţei şi istoriei României.

Biroul Prezidiului Academiei Române

Citește și:

Zeci de academicieni, cercetători și ONG-iști cer guvernului să găsească un alt sediu pentru Muzeul Holocaustului și să lase intact patrimoniul Muzeului Antipa

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Academia romana are in portofoliu fosta casa Bratianu cu arhiva si biblioteca date sau cedate. Stramatusa mea, Elisa Stirbey, casatorita Bratianu , a donat Academiei Romane domeniul intre Str. Piata Amzei si Dld. Dacia, din care , precum se vede, se alege Praful…
    Faceti acolo Museul Evreiesc!!! Sau al Holocaustului, daca doriti sa il numiti asa… Pe terenul Muzeului Antipa nu prea are ce cauta un astfel de muzeu – langa reptile si dinozauri….
    Faceti ceva ca lumea!

  2. Chiar nu înțeleg de ce Institutul Elie Wiesel insistă pentru tot felul de locuri neadecvate, când în vechiul cartier evreiesc al orașului (Olteni, Mămulari, Calea Văcărești etc) există zeci de terenuri libere/disponibile și ACOLO este locul memoriei Holocaustului pentru că acolo s-au petrecut tragediile.

    Inclusiv demolările.