Academia Română intră oficial în zodia naţionalismului. Noul preşedinte Ioan Aurel Pop e protectorul lui Ponta şi un admirator al curentului naţionalist din Ungaria, Polonia şi Cehia
Istoricul Ioan Aurel Pop, ales joi preşedinte al Academiei Române, s-a remarcat pe scena publică prin câteva gesturi controversate. În 2012 a votat împotriva verdictului de plagiat la doctoratul lui Victor Ponta, iar în acest an a refuzat să-şi asume semnătura pusă pe o scrisoare de susţinere a ministrului Educaţiei, Valentin Popa. Rector al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, Ioan Aurel Pop a promovat constant un discurs naţionalist, cu accente protocroniste.
Nu mai departe decât în luna februarie, Ioan Aurel Pop făcea direct apologia naţionalismului promovat agresiv de câteva ţări vecine, unde programa şcolară e modificată cu rapiditate pentru a pune accentul pe propaganda ideologică.
„Uitați-vă ce se întâmplă şi mai aproape de noi, în Polonia, în Cehia, în Ungaria, cum reînvie aceste tradiții, inclusiv prin școală. Eu nu pledez pentru închiderea în sine și nici pentru naționalismul înțeles ca o apăsare și ca un egoism de tip etnico-național, Doamne fereşte!. Dar militez pentru demnitate în afirmarea propriilor valori. Dacă nu vom reuși să-i învățăm pe tineri să prețuiască valorile în mijlocul cărora s-au născut, atunci vor rămâne tot mai mulți în străinătate și vor crede că o școală din Elveția e mult superioară, deşi mulţi nu se adaptează”, declara Ioan Aurel Pop într-un interviu tv în luna inuarie.
Pop a şocat comunitatea academică în 2016, când a caracterizat generaţia tânără, numită de el „generaţia Google, Facebook, SMS” ca fiind alcătuită din „oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză”. Pop nu şi-a oprit aici diatribele, continuând într-o notă conspiraţionistă: „Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică”.
De altfel, Ioan Aurel Pop este cultivat intens de site-urile care promovează teorii ale conspiraţiei şi ideologii anti-occidentale.
Pop a avut în acest an un moment extrem de delicat, când a lăsat senzaţia că fuge de răspunderea propriilor acţiuni. Astfel, în timpul discuţiilor pentru formarea guvernului Dăncilă, numele său a apărut pe o scrisoare de susţinere a lui Valentin Popa ca ministru al Educaţiei, scrisoare semnată de majoritatea rectorilor din România. După ce apariţia scrisorii a declanşat un scandal public, Pop s-a delimitat, deşi surse politice au declarat pentru G4Media.ro că el şi-a dat explicit acordul pentru semnarea documentului.
Un alt moment controversat al carierei sale a fost în 2012, când, ca membru al Consiliu de Atestare a Titlurilor Universitare (CNATDCU), s-a delimitat de verdictul de plagiat dat de consiliu.
Citeşte aici CV-ul oficial al lui Ioan Aurel Pop
Pop a câştigat alegerile pentru preşedinţia Academiei Române în faţa lui Victor Voicu. Alegerile au fost organizate după decesul lui Ionel Valentin Vlad.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii