G4Media.ro

Academia Română solicită Ministerului Educaţiei trei ore de Istorie pe săptămână în…

Sursa foto: G4Media.ro

Academia Română solicită Ministerului Educaţiei trei ore de Istorie pe săptămână în învăţământul preuniversitar

Academia Română atrage atenţia că fără revenirea disciplinei Istorie la statutul pe care l-a avut cel puţin în primii ani după 1989 „este compromisă păstrarea identităţii naţiunii române” şi solicită, într-un mesaj adresat de participanţii la Congresul Istoricilor Români, care se desfăşoară în perioada 8-10 septembrie, la Alba Iulia, ca numărul de ore de istorie din învăţământul preuniversitar să fie de trei ore pe săptămână, relatează Agerpres.

„Fără revenirea disciplinei Istorie la statutul pe care l-a avut cel puţin în primii ani după 1989, fără acordarea finanţării adecvate institutelor Academiei, instituţiilor de arhivă (Arhivele Naţionale, Arhivele Diplomatice şi Arhivele Militare), muzeelor şi facultăţilor de istorie, publicaţiilor de istorie etc. este compromisă păstrarea identităţii naţiunii române şi se pecetluieşte dispariţia sa treptată”, se afirmă în mesajul semnat de preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

În mesaj se solicită ca numărul de ore de Istorie din învăţământul preuniversitar din România să fie cel puţin egal cu media orelor de Istorie din statele UE, respectiv de trei ore pe săptămână.

Solicităm Ministerului Educaţiei să înceapă în cel mai scurt timp un dialog cu reprezentanţii Academiei Române – Comitetului Naţional al Istoricilor Români, ca singură entitate reprezentativă pentru breasla istoricilor din România, în aşa fel încât viitoarea lege a învăţământului să reflecte corect statutul Istoriei şi al istoricilor„, se arată în mesajul menţionat.

Potrivit documentului, comunitatea istoricilor şi arhiviştilor din România „declară că se va menţine pe linia profesională şi morală instituită de marii părinţi ai istoriografiei naţionale”.

„Cel puţin Academia Română şi entităţile ei de cercetare a istoriei îşi propun o mai intensă prezenţă în arena creativităţii istoriografice şi a dezbaterilor publice. Cunoaşterea în mod corect, critic, de către tineri mai ales, a istoriei naţionale, dar şi a istoriei minorităţilor naţionale ca parte a acestei ţări, cu toate împlinirile şi neajunsurile prezente la toate naţiunile, trebuie să-i preocupe nu numai pe cei care activează în breasla noastră, ci şi pe decidenţii politici ai României. Pe de altă parte, oamenii au tot mai multă nevoie de istorie universală, pentru a avea un cadru verosimil de înţelegere şi circumscriere a studiilor de istorie locală, naţională, regională. Ţinem să subliniem determinarea istoricilor români de a coopera cu istoriografiile europene şi internaţionale, cu instituţiile şi reţelele profesionale ale istoricilor care servesc cu credinţă principiile Muzei Clio, cercetarea şi prezentarea adevărului istoric”, se mai arată în mesajul Academiei Române.

Sute de istorici participă, timp de trei zile, de joi până sâmbătă, la Alba Iulia, la un congres naţional, eveniment desfăşurat în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand şi Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Ajuns la cea de-a III-a ediţie, Congresul Naţional al Istoricilor Români, organizat în acest an de Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, sub egida Academiei Române şi a Comitetului Naţional al Istoricilor din România, reuneşte peste 640 de participanţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Asa e taticule, propun sa se faca la scoala numai lb romana si istorie. Matematica, fizica, chimia,informatica….nu ne trebuiesc, sunt cah.

  2. De asemenea trebuie reabilitate Miscarea Legionara si Securitatea, adevaratele stindarde ale patriotismului si mandriei de a fi roman, institutele intru care s-a format si Presedintele Academiei, cel mai mare istoric si patriot roman in viata.

  3. Istoria aia scrisa de dl secu Ion Pop Auriferul puteti sa o aruncati la goz.
    Aia nu e Istorie, e literatura istorica.

  4. Ok, dar sa fie după cartea lui Vlad Georgescu!

  5. vaaaai, s-a dus naibii de rapa indoctrinarea si spalatul pe creier al copchiilor de cand cu internetul asta. 3 ore pe saptamana ar trebui sa ne ajunga sa le zicem ce e cu tunul cu laser, tunelurile de sub Bucegi, galetile de aur si fantanile cu energie ale lui Zamolxe.
    poate si de cat de „brav” si „cinstit” era psihopatul de Tepes, si altele asemenea. tot inainte, tovarasi academicieni.

  6. si asta, in timp ce majoritatea se dau de ceasul mortii sa reduca numarul total de ore pe saptamana.
    Deci, daca le inmultesti pe astea (mai sunt propuneri de crestere a nr de ore la diverse materii), trebuie scurtate orele.
    Altfel … aduni mai multe si vrei sa rezulte mai putine
    Concluzie: nu s-au facut destule ore de aritmetica, la vremea ei.

  7. Doua ar fi acceptabile, dar 3 sint prea multe!

  8. La mijloc este sociocentrismul: istoricii(prof. de istorie), la fel ca alte categorii profesionale, exagereaza importanta activitatii(predarea lectiilor de istorie ) pe care o desfasoara, pentru a profita si a primi mai multi bani la salarii. Altii au vrut ore de numerologie, de sah, mai multe ore de sport etc etc, insa de fapt e vorba de a profita si de realizarea ambitiilor egoiste ale adultilor pe seama copiilor.

  9. De ce? Cu ce ii ajuta pe copii si pe adulți in viata reala, de zi cu zi? Doua ore sunt suficiente. Sa faca mai multa informatica, ecologie, cultura civica pe bune, educație financiara, educație sexuala.

  10. O recomandare,solicitare sau o directiva???
    Mai ramine sa vedem cine si ce va scrie in acele manuale.

  11. Da,asa este!Cine nu isi cunoaste istoria risca sa o repete. Cunoasterea istoriei poporului tau face parte din stima de sine a persoanei si a natiunii. Sa nu ne mai plângem atunci ca nu avem conducatori patrioti, preocupati de binele nostru,al poporului si al tarii.

  12. Eu sunt de părere ca istoria nu ar trebuii sa existe (e părerea personala) .Majoritatea tarilor au istoria lor care nu bate cu realitatea iar de acolo și conflictele teritoriale ,drept exemplu Rusia, Ungaria ,China etc …
    Istoria=trecut ,de fiecare data când ne uitam în trecut vedem ca am fost contra lumii și lumea împotriva noastră. Cred ca umanitatea sa aibă o cale de scăpare este pur și simplu sa se uite în viitor și sa uite de trecut .