Acceleraționismul eficient, noua filosofie care împarte Silicon Valley în două: Adepții ei militează ca lumea să fie condusă de inteligența artificială, într-un viitor tehnocapital
Mișcarea acceleraționismului eficient – o ideologie ferm pro-inteligență artificială, care a divizat Silicon Valley cu privire la modul în care ar trebui reglementată această tehnologie – pare a fi pe muchie de cuțit între o filosofie tehno-libertariană și o abordare nihilistă, chiar nesăbuită, a avansării uneia dintre cele mai importante evoluții tehnologice din lume, scrie Business Insider într-o analiză.
Susținătorii săi publici, precum Garry Tan, CEO al acceleratorului de startup-uri Y Combinator și fost cofondator al firmei de risc Initialized Capital, insistă că a fi „e/acc” nu înseamnă înlocuirea oamenilor cu roboți.
O dezbatere aprinsă pe filosofia altruismului eficient, sau „EA”, promovată de influenceri din domeniul tehnologiei precum Sam Bankman-Fried și Elon Musk, e/acc a luat avânt în 2023, deși originile sale exacte rămân neclare. Mișcarea a atras o distribuție de personaje improbabile, inclusiv pe capitalistul de risc Marc Andreessen și fraudatorul condamnat Martin Shkreli.
„EA și e/acc sunt în mare parte aceiași oameni”, a declarat Emmett Shear, fostul director general interimar al OpenAI, într-un interviu acordat Meridian. „Singura lor diferență este o judecată de valoare cu privire la faptul că dispariția umanității este sau nu o problemă”.
Adepții E/accs (pronunțat ee-yacks) cred că crearea unei singularități a inteligenței artificiale, în care tehnologia avansează dincolo de punctul de control uman, nu este doar inevitabilă, ci și de dorit – o parte necesară a evoluției dincolo de umanitate.
Iar investiția pentru a ajunge acolo ar putea însemna bani mulți, deoarece e/accs stimulează creșterea controversei și a interesului pentru industria IA, a cărei dezvoltare determină schimbări atât de puternice pe piață încât Goldman Sachs estimează că IA generativă ar putea crește PIB-ul global cu 7 trilioane de dolari, sau 7%, în următorii 10 ani.
‘Nu există nicio simpatie pentru oamenii biologici’
Un site web plin de jargon care răspândește evanghelia accelerismului eficient descrie „progresul tehnocapitalist” ca fiind inevitabil, lăudându-i pe susținătorii e/acc ca fiind constructori care „fac ca viitorul să se întâmple”.
„În loc să ne temem, avem încredere în procesul de adaptare și dorim să accelerăm acest proces până la limita asimptotică: singularitatea tehnocapitală”, se arată pe site. „Nu avem nicio afinitate pentru oamenii biologici sau chiar pentru structura minții umane. Suntem postumaniști în sensul că recunoaștem supremația formelor superioare de acumulare de energie liberă asupra formelor inferioare de acumulare de energie liberă. Ne propunem să accelerăm acest proces pentru a păstra lumina tehnocapitalului.”
Practic, stăpânii inteligenței artificiale sunt o necesitate pentru a păstra capitalismul și trebuie să ne apucăm să îi creăm rapid.
În prima postare de pe blogul site-ului, scrisă de susținătorii anonimi ai e/acc @zestular, @creatine_cycle, @bayeslord și @BasedBeffJezos – despre care Forbes a confirmat ulterior că este Guillaume Verdon, un fost inginer Google care a fondat ulterior startup-ul de inteligență artificială Extropic – se poate citi: „Încă nu am văzut nimic”.
În timp ce e/accs spun că nu au nicio dragoste pentru oamenii biologici, ei își descriu totuși mișcarea ca fiind „pro-umană” – dar pentru ei, tehnologia este cea care ne va salva, nu noi înșine.
În general, e/accs sunt reticenți în a da curs chiar și celor mai sincere întrebări despre preocupările legate de siguranța dezvoltării IA. Ca răspuns la întrebările din partea Business Insider, Shkreli și-a avertizat colegii acceleratori într-o postare pe X să nu vorbească cu presa, numindu-l „cel mai puțin e/acc lucru pe care îl poți face”.
Investiții într-un viitor postumanist
A face „sensibilitatea mai variată”, după cum afirmă blogul e/acc, este rezultatul inevitabil al dezvoltării necontrolate a IA. Iar afacerile sunt în plină expansiune.
Tan este poziționat ca unul dintre cei mai importanți investitori în tehnologie, conform listei Midas Seed List a Forbes, iar prin intermediul Y Combinator, a investit în peste 100 de startup-uri diferite de IA.
Miliardarul Andreessen, care a scris și a publicat un manifest de 5.000 de cuvinte în care își detaliază sprijinul pentru dezvoltarea rapidă a IA, a investit, de asemenea, masiv în această industrie – inclusiv în OpenAI, potrivit Forbes.
Shkreli, care are scris cu mândrie „e/acc” lângă numele său de utilizator pe X, a înființat o afacere de IA numită Dr. Gupta după ce a fost eliberat din închisoare pentru fraudă cu valori mobiliare. Serviciul este un „asistent medical virtual” care permite utilizatorilor să solicite sfaturi medicale de la un chatbot. Robotul a fost aspru criticat de experți, care și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la etica unui robot de sănătate condus de o persoană condamnată pentru fraudă.
Extropic AI, start-up-ul lui Verdon, a strâns recent 14,1 milioane de dolari în cadrul unei runde de finanțare, conform unei postări pe blogul companiei. Postarea începe cu o expediție din altă lume din viitorul „inteligenței artificiale generative omniprezente”. Compania dezvoltă microcipuri care rulează LLM-uri (gândiți-vă la modele de tip ChatGPT), potrivit The Information.
Verdon a declarat pentru Forbes că viziunea sa asupra viitorului tehnocapital este o investiție puternică în rezolvarea problemelor sociale care presează „cultura”. Acesta se face ecoul unor sentimente similare din partea fraților din tehnologie care cred că roboții și IA vor face lumea mai bună – în timp ce îi vor face, de asemenea, foarte bogați.
Așadar, puterea de a decide viitorul nostru, spun acceleratorii, va fi în mâinile unui grup de frați din Silicon Valley care își sărbătoresc „superioritatea culturală continuă” față de toți ceilalți.
Opozanții spun că acest viitor este sumbru
„Ironia este că aceștia sunt oameni care cred cu tărie că fac un bine”, a declarat Nancy Connell, cercetător în domeniul biosecurității la Universitatea Rutgers, pentru Politico. „Și este cu adevărat sfâșietor”.
„Este ca și cum ai crede că veverițele pot controla omenirea”.
Pentru e/accs, lumea este simplă: IA ne va rezolva problemele pentru că așa vrem noi, iar noi suntem cei care o programăm. Oportunitățile sunt nesfârșite, iar la capătul curcubeului AI se află o singularitate care valorează mai mult decât aurul.
Un susținător public al Accelerationismului Eficient care a vorbit cu Business Insider a declarat că mișcarea dorește oameni care pot aloca capital pentru cauza e/acc și pentru a-și promova obiectivele. I s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer despre mișcare fără a risca relațiile sale profesionale, dar identitatea sa este cunoscută de Business Insider.
El a spus că susținătorii cred că inginerii vor investi doar într-o evoluție a inteligenței artificiale care ar fi în beneficiul oamenilor – dar experții în securitate AI nu văd lucrurile așa; mișcarea e/acc a fost puternic criticată [de către experții în securitate cibernetică. Un cercetător a numit-o „o ideologie periculoasă și lipsită de responsabilitate inspirată de înlocuirea umanității cu AI”. Un altul a spus că mișcarea nu are „nicio viziune socială”.
Este, de asemenea, un mod naiv de a gândi despre superinteligență, a declarat pentru Business Insider Roman Yampolskiy, directorul Laboratorului de Securitate Cibernetică de la Universitatea din Louisville.
„Nimeni, chiar și în e/acc, nu va sugera că are un mecanism de control al superinteligenței funcțional sau chiar un prototip pentru unul”, a spus Yampolskiy. „De ce ar crede cineva că este posibil să controleze la nesfârșit o mașină superinteligentă (asemănătoare unui zeu)? Este ca și cum ai crede că veverițele pot controla omenirea”.
Yampolskiy încearcă să avertizeze industria că viitorul stăpânilor inteligenței artificiale pe care aceste e/accs încearcă rapid să îl introducă ar putea fi foarte, foarte rău. Înspăimântător chiar. Și este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău.
În ciuda anilor săi de cercetare, e/accs ar putea să îl vadă pe el și pe alții care investesc în siguranța IA ca pe un pesimist doomer – sau, în vernacularul e/accs, un „decel”. Dar, așa cum a subliniat Yampolskiy pentru Business Insider, mulți e/acc nu sunt oameni de știință și nu sunt cercetători în domeniul siguranței AI. Acesta este domeniul său de activitate – nu al lor.
„Ori ne oprim, ori murim cu toții”
În timp ce o inteligență artificială bine dezvoltată are puterea de a ajuta la depistarea cancerului, de a crește accesibilitatea pentru persoanele cu handicap, de a conserva viața sălbatică, de a combate foametea în lume și chiar de a ajuta în criza climatică, criticii mișcării e/acc susțin că aplicațiile practice actuale ale tehnologiei ar deveni imediat irelevante dacă inteligența artificială ar începe să gândească singură și să își stabilească propriile obiective în interesul umanității, fără ca oamenii să o controleze.
Dar, în timp ce e/acc încearcă să sfideze avertismentele cercetătorilor în domeniul siguranței, cum rămâne cu noi ceilalți?
E/accs vor să remodeleze radical societatea, să modifice modul în care lucrăm și interacționăm și să redefinească ceea ce înseamnă să fii în viață, dar publicul larg nu prea are un cuvânt de spus în ceea ce privește IA – sau destui bani pentru a avea o voce.
Yampolskiy a declarat că atenția pe care această mișcare a atras-o în rândul uber-bogaților este îngrijorătoare și „și mai îngrijorătoare dacă te uiți cu atenție; îți dai seama că acești oameni nu sunt reprezentativi pentru umanitate, pentru credința și valorile noastre, ei înșiși nu sunt aliniați valoric cu oamenii”.
Viziunea sa este diametral opusă celei a e/accs: Opriți dezvoltarea inteligenței artificiale.
„Fie ne oprim înainte de a ajunge la o IA supraumană, fie murim cu toții. ‘Huge AI, Inc.’ nu ar trebui să facă experimente periculoase pe 8 miliarde de oameni.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii