G4Media.ro

Acces mai ușor la informațiile de interes public: Toate instituțiile finanțate din…

sursa foto: G4Media.ro

Acces mai ușor la informațiile de interes public: Toate instituțiile finanțate din bani publici, obligate să ofere informații. Fiecare instituție publică, obligată să aibă un registru propriu cu solicitările de informații. Amenzi între 500 și 7.500 de lei pentru refuzul comunicării de informații

Modificările aduse legii 544/2001, care vizează facilitarea accesului cetățenilor la informațiile de interes public instituind o serie de obligații pentru instituțiile statului, intră la dezbatere și vot final în Camera Deputaților.

Cele mai importante modificări aduse actului normativ sunt:

  • introducerea obligativității de a furniza informații de interes public pentru orice entitate care utilizează, administrează sau beneficiază de finanțare din bani publici;
  • obligația instituțiilor publice de a furniza informațiile solicitate în format electronic, deschis și prelucrabil automat;
  • obligația instituțiilor publice de a publica și actualiza pe pagina de Internet proprie un registru public electronic al solicitărilor privind informațiile de interes public care să conțină:
    • solicitările de informații;
    • răspunsurile asociate fiecărei solicitări;
    • soluția pe scurt de admitere sau respingere a fiecărei solicitări;
    • reclamațiile;
    • actele de soluționare a reclamațiilor;
    • numărul, data și instanța emitentă a hotărârilor judecătorești rămase definitive prin care autoritatea sau instituția a fost obligată să furnizeze informații de interes public, precum și răspunsurile sau informațiile furnizate în baza acestor hotărâri, cu anonimizarea sau înlăturarea datelor cu caracter personal.
  • termenul în care o instituție publică trebuie să publice solicitările de informații de interes public este de 15 zile de la primirea acestora. De asemenea, în 15 zile de la emitere, și răspunsurile trebuie publicate în registrul public.
  • încălcarea prevederilor legale atrage răspunderea contravențională a conducătorului compartimentului pentru relații publice sau a persoanei desemnate în scopul asigurării accesului la informațiile de interes public, precum și a conducătorului autorității sau instituției publice în cauză și se sancționează cu avertisment sau amendă între 500 și 7.500 lei.
  • Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către persoanele împuternicite prin ordin al președintelui Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

UDMR a depus o serie de amendamente pentru eliminarea prevederilor nou introduse prin care se facilitează accesul la informațiile de interes public, dar acestea au fost respinse.

Raportul de admitere al inițiativei a fost adoptat săptămâna trecută în comisia de cultură a Camerei Deputaților.

Votul final este prevăzut pentru marți în plenul Camerei Deputaților, care și forul decizional.

Inițiativa legislativă a fost depusă anul trecut în Parlament și a fost semnată de mai mulți deputați de la USR și PSD.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Cand am citit titlul m-am bucurat..insa prematur si eventual degeaba. Votul e abia maine.

    • Raspunsul mai depinde si de ce le ceri: de exemplu:
      – aveti un istoric al modificarilor asumate asupra procedurilor interne de lucru?
      Cei mai multi vor fi uimiti – procedurile si le face cel care le aplica si difera de la o stare la alta. De spirit.

  2. Eu i-as intreba asa pe functionari:
    Atunci cand se modifica o lege existenta care-i priveste in mod cine le actualizeaza informatiile in mintile lor? Primesc un document OFICIAL cu forma „agregata” a legilor sau aplica o parte din cea veche, o parte din cea noua sau doar din cea noua ca nici pe cea veche nu o stiau prea bine?
    Doar un judecator poate stabili daca un angajat cunoaste legile pe care le aplica?

  3. Cum ar fi autorizatiile de construire si puz-urile care ar trebui sa fie pe site urile primariilor dar lipsesc, in flagranta contraventie cu legea?
    Daaa, mor de frica legii si a amenzilor institutiile statului. La cata spaga iese ascunzand informatiile, o amenda se plateste usor.

  4. De ce nu spuneti pe sleau, ca UDMR nu vrea sa se afle despre sursele lor exterioare de finantare.

  5. Amenzile sa le plateasca primarul din venitul personal .
    Amenzile nu trebuie platite din bani publici .