G4Media.ro

Acesta ar putea fi următorul pas important al Apple / Va anunța…

Sursă foto: Unsplash

Acesta ar putea fi următorul pas important al Apple / Va anunța luni un parterneriat strategic cu producătorul ChatGPT / Ce vor putea face instrumentele AI incluse în sistemul operare

Apple este pe punctul de a da startul probabil celui mai important eveniment al său din ultimii ani, în timp ce se confruntă cu o serie de provocări.

În cadrul conferinței sale anuale Worldwide Developers Conference, care începe luni, compania este așteptată să anunțe un parteneriat cu OpenAI, producătorul ChatGPT, și să dezvăluie primul lot de instrumente de inteligență artificială generativă care vor fi incluse în sistemul său de operare mobil, relatează CNN.

Un impuls important în domeniul IA ar putea stimula creșterea vânzărilor și a serviciilor iPhone în anii următori, în condițiile în care utilizatorii așteaptă acum mai mult timp pentru a-și actualiza dispozitivele, iar un mediu economic incert apasă asupra consumatorilor, în special în China. Compania se confruntă, de asemenea, cu un control de reglementare la Washington și a fost depășită săptămâna aceasta de producătorul de cipuri Nvidia, devenind a doua cea mai mare companie publică din SUA.

„Vedem inteligența artificială generativă ca pe o oportunitate cheie pentru toate produsele noastre și credem că avem avantaje care ne diferențiază în acest domeniu”, a declarat directorul general al Apple, Tim Cook, în cea mai recentă teleconferință privind rezultatele companiei, la începutul lunii mai, menționând că firma va anunța noutăți în „săptămânile următoare”.

Momentul este, de asemenea, demn de remarcat: Apple nu este întotdeauna prima care adoptă și integrează tehnologiile emergente – de obicei, aceasta cercetează, dezvoltă și urmărește să perfecționeze o nouă tehnologie timp de ani de zile înainte de a o include în noile produse – dar viteza cu care lumea adoptă inteligența artificială generativă accelerează poate nevoia companiei de a avea un smartphone cu cea mai avansată tehnologie.

Potrivit analistului Dan Ives de la Wedbush, faptul că firma se va implica total în AI „va da startul unei noi frontiere pentru Apple” – una care va avea un impact de durată asupra produselor și serviciilor sale.

Iată o privire mai atentă la ce să ne așteptăm la marele eveniment Apple:

Inteligență artificială, inteligență artificială și iar inteligență artificială

Se așteaptă ca Apple să-și numească inițiativa AI „Apple Intelligence” și să facă doar opt-in. Aceasta va necesita un iPhone 15 Pro sau un dispozitiv cu un cip M1 sau mai nou, potrivit unui nou raport al Bloomberg.

Poate că cel mai evident mod în care Apple ar putea îmbrățișa AI generativ – forma de inteligență artificială în vogă care poate oferi răspunsuri atente și amănunțite la întrebări – este prin intermediul lui Siri, asistentul virtual al companiei cu un istoric de succes sau de eșec. O integrare cu cel mai recent model ChatGPT-4o de la OpenAI ar putea catapulta Siri cu ani înainte, transformând funcția într-un chatbot pentru iPhone.

Acest lucru ar putea permite lui Siri să îndeplinească sarcini specifice, cum ar fi reamintirea unei fotografii făcute cu ani în urmă pe dispozitiv sau să răspundă la întrebări detaliate despre vreme, știri sau trivia. În timp, acesta ar putea învăța preferințele și chiar personalitatea utilizatorului și ar putea răspunde în consecință.

Dacă ne uităm la modul în care concurenții au introdus deja instrumente generative, funcțiile cu inteligență artificială pentru iPhone ar putea, de asemenea, să ajute probabil utilizatorii la rezumarea și redactarea e-mailurilor sau la aducerea de informații pe ecranul dispozitivului printr-un gest cu degetul. De asemenea, este probabil că se va adapta automat și fără probleme la utilizatori, pe baza vocii, a sunetului și a limbajului natural, împreună cu imagini și indicii contextuale.

„Inteligența artificială generativă va permite ca următoarele generații de iPhone-uri să devină un al șaselea simț, dându-ne posibilitatea de a scana și interacționa cu lumea din jurul nostru”, a declarat pentru CNN Thomas Husson, analist la firma de cercetare de piață Forrester, Thomas Husson.

De asemenea, ar putea însemna schimbări pentru întregul ecosistem Apple prin încorporarea AI în propriile aplicații, precum Apple Maps, iMovie și iPhoto. Unii analiști se așteaptă ca Apple să lanseze instrumente pentru dezvoltatorii de mărci și producătorii de aplicații pentru a crea noi experiențe.

Reece Hayden, analist senior la ABI Research, a declarat că se așteaptă ca demonstrațiile din timpul evenimentului să evidențieze punctele în care AI-ul de pe dispozitiv aduce o valoare suplimentară. De asemenea, el crede că Apple va petrece timp descriind viziunea sa pe termen lung.

„AI va fi din ce în ce mai mult fundamentală pentru întreaga orientare strategică a Apple, așa că va evidenția eforturile de cercetare și dezvoltare care avansează, investițiile preconizate și achizițiile pe care compania le-a făcut pentru a-și susține propunerea”, a spus el.

Un parteneriat strategic

În primăvară, Apple ar fi discutat oportunități de parteneriat atât cu OpenAI, cât și cu Google pentru a-și alimenta instrumentele de inteligență artificială. Dar acum se crede că firma ar fi încheiat un acord cu creatorul ChatGPT, un parteneriat despre care Apple ar putea da detalii în timpul discursului de deschidere de luni.

„Dacă OpenAI este responsabil pentru alimentarea capacităților de inteligență artificială ale Apple, m-aș aștepta la un anunț oficial de parteneriat, deoarece consumatorii și întreprinderile doresc să înțeleagă regulamentul și regulile și la ce se înscriu și cum sunt utilizate datele lor”, a declarat Hayden.

Deși parteneriatul ar da companiei un impuls de care are mare nevoie în materie de inovație, acesta ar putea, de asemenea, să împiedice controlul Apple asupra dezvoltării produselor și asupra regulilor și reglementărilor privind colectarea de date și confidențialitatea, a mai spus Hayden.

Alinierea Apple cu o companie și o tehnologie care nu au câștigat încă încrederea publicului ar putea prezenta unele riscuri pentru Apple în viitor. OpenAI continuă să se confrunte cu critici în legătură cu unele dintre practicile sale. Săptămâna aceasta, un grup de actuali și foști angajați ai OpenAI a cerut companiilor de inteligență artificială să fie mult mai transparente în ceea ce privește „riscurile grave” ale IA – și să protejeze angajații care își exprimă îngrijorarea cu privire la tehnologia pe care o construiesc.

Grupul a cerut companiilor de inteligență artificială să încurajeze „o cultură a criticii deschise” care să primească binevenite, în loc să pedepsească, persoanele care își exprimă îngrijorarea, mai ales că reglementările se luptă să ajungă din urmă tehnologia care avansează rapid.

Un accent pe confidențialitate și securitate

Apple se concentrează de mult timp pe confidențialitatea și securitatea consumatorilor, iar acest lucru se va reflecta probabil și în anunțurile de luni.

Companiile au recunoscut riscurile serioase pe care le prezintă IA – de la manipulare și răspândirea dezinformării până la o pierdere de control care ar putea duce la dispariția omului. Mulți cercetători și lucrători în domeniul IA au exprimat necesitatea de a educa mai bine publicul cu privire la riscuri și la măsurile de protecție.

Apple va trebui să abordeze modul în care utilizarea acestui tip de tehnologie va avea un impact asupra consumatorilor.

Actualizare Vision Pro

Apple va oferi probabil o actualizare a căștii sale de realitate mixtă Vision Pro, care a fost anunțată în urmă cu un an în această săptămână și lansată pentru achiziționare în februarie.

În timpul celei mai recente teleconferințe privind câștigurile, CEO-ul Tim Cook a declarat că mai mult de jumătate dintre companiile din Fortune 100 au cumpărat deja un Apple Vision Pro. „[Noi] explorăm modalități inovatoare de a-l utiliza pentru a face lucruri care nu erau posibile înainte”, a adăugat el.

Inteligența artificială generativă ar putea propulsa căștile la un alt nivel de personalizare și imersiune și ar putea introduce noi cazuri de utilizare pentru întreprinderi, în special în domeniul educației și în cel medical.

Tuong Nygugen, director analist la firma de cercetare de piață Gartner, a declarat că orice companie interesată de căști „trebuie să se gândească la [AI]” în toate liniile sale de produse.

„Nimeni nu știe încă ce este cu adevărat câștigător, așa că adună toate aceste cazuri de utilizare chiar acum, cu accent pe întreprinderi, și prezintă argumente pentru a demonstra de ce acesta este viitorul experiențelor și dispozitivelor”, a spus el.

Actualizările ar putea, de asemenea, să stimuleze vânzările de Vision Pro, care este foarte scump, care începe de la 3.499 de dolari și care, potrivit rapoartelor, a înregistrat o cerere slabă.

Sursa: CNN

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...