G4Media.ro

Acești lași sfătoși care ne conduc

Acești lași sfătoși care ne conduc

Numărul de infectări crește vertiginos în București și alte localități din țară, dar România pare condusă azi de o mână de funcționărași incompetenți care se joacă, cel puțin în Capitală, cu viețile a peste 2 milioane de locuitori. Guvernul Orban și președintele Iohannis s-au extras artistic din pesiaj, lăsând greul unor decizii exclusiv în sarcina unor anonimi din administrația locală. Derobarea de responsabilitatăți nu-i împiedică să înfiereze, de pe margine, un amărât de prefect complet depășit de situație sau să-și ascundă lașitatea politică în spatele ”experților”.

Iată un pasaj elocvent din ultima conferință de presă ținută de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni:

  • ”Alte județe sau localități sunt, de asemenea, foarte aproape de acest scenariu. Odată depășit acest prag, este evidentă necesitatea instituirii de noi măsuri restrictive, care să permită reducerea curbei infecțiilor. Guvernul a stabilit metodologia și măsurile specifice fiecărui scenariu în care ajungem în urma numărului de infectări, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa. Este de neînțeles că, deși am văzut zilnic o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare, și era evident că această tendință va continua, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte. Atitudinea Prefectului Capitalei și modul în care acesta a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări.”

Cum s-a ajuns totuși ca o mână de funcționari și experți fără chip să fie singurii responsabili de decizii care pot afecta viața a milioane de oameni, așa cum am văzut că se întâmplă în București? Cum e posibil ca premierul să anunțe dimineața că afterschool-urile și creșele nu vor închise în Capitală, iar câteva ore mai târziu Comitetul pentru Situații de Urgență să decidă invers, pentru ca seara târziu să revină din nou bulversând viața a sute de mii de oameni? Cât va mai dura această bătaie de joc, cu guvernul Orban și cu președintele Iohannis derobați de orice responsabilitate numai și numai pentru că sunt în campanie electorală pentru alegerile parlamentare?

Povestea fugii de răspundere e simplă și încape în câteva rânduri. După decizia CCR din primăvară, care a stabilit că decizia carantinării nu se poate lua pe baza unui simplu ordin de ministru, ci pe bază de lege, a fost adoptată în Parlament legea carantinării. Potrivit legii, decizia carantinării zonale este luată de șeful Direcției pentru Situații de Urgență (DSU), la propunerea comitetelor județene pentru situații de urgență.

Dar atenție mare, decizia carantinării, în caz că lucrurile scapă de sub control, cum pare să se întâmple azi în România, poate fi luată de șeful statului prin declararea stării de urgență la nivelul local sau regional. Numai că șeful statului a explicat deja public, în conferința de presa din 13 octombrie, că nu va utiliza acest instrument legal, la îndemâna sa.

  • ”Deci, nu este nevoie acum de stare de urgență. Dacă, Doamne ferește, ajungem în situația să nu mai fie suficiente măsurile posibile prin legea care descrie starea de alertă și trebuie să impunem alte restricții ale libertăților, atunci este de evaluat dacă se introduce local, regional sau, național nu cred că va fi cazul, starea de urgență, în măsura în care experții noștri, medicii noștri vor veni cu aceste solicitări, le vom discuta. (…) Da, în momentul în care va exista o astfel de solicitare, o voi analiza cu absolut toată seriozitatea.”

Dar să zicem că măsura carantinării, adică a limitării mobilității populației, dat fiind că restrânge drepturi fundamentale, în acest caz la libertatea de circulație, este ultimul lucru la care ne dorim să ajungem, deși tot mai multe state unde valul doi se manifestă cu agresivitate au impus cetățenilor să rămână în casele lor pentru două săptămâni.

Numai că în afară de carantinare, clar stabilită în lege, toate celelalte măsuri și restricții au fost delegate de Guvern autorităților locale. Toate: închideri de restaurante, creșe, afterschool, purtarea obligatorie a măștii.

Sigur că și autoritatea locală trebuie să fie parte din decizie, să-și asume împreună cu Guvernul impunerea de restricții  și e foarte bine că decizia a fost descentralizată prin HG pe durata stării de alertă.

Dar atunci când Guvernul constată că autoritatea locală, respectiv prefectura sau comitetul pentru situații de urgență,  este complet depășită de situație, cum se întâmplă în Capitală, ar trebui să intervină urgent. Așa cum a delegat decizia prin simple HG, tot așa o poate lua înapoi la centru dacă există voință politică.

  • De pildă, în București, din Comitetul pentru Situații de Urgență fac parte, pe lângă prefect, experți și specialiști în subordinea Guvernului, primarul general plus primarii de sectoare, societăți din subordinea primăriei. Or, aceștia nici măcar n-au depus jurământul, abia se trezesc după alegeri, necum să fie capabili de decizii complicate. Cum să lași o Capitală, în momente de criză majoră, pe mâna unui organism care s-a dovedit deja nefuncțional?

Nu mai stai pe gânduri când lucrurile tind să scape de sub control, când spitalele sunt deja pline, iar medicii țipă că au ajuns, ca în Italia, să decidă cine trăiește și cine moare. Când începem să vedem tot mai des cozi nesfârșite la intrarea în spitale cu suspecți de COVID, nu te mai cramponezi aiurea de procentul de 3 la mie și acționezi în forță.

Muți decizia înapoi la nivel central, pentru a reda încredere cetățenilor că țara este totuși condusă de oameni responsabili. Nu doar că nu te oprește nimeni, dar ai obligația ca guvern și ca președinte cu toată puterea pe mână să-ți asumi decizii care pot salva vieți.

Cetățenii acesti țări n-au votat experți și funcționari anonimi care să ia decizii-cheie în momente grave. Aceștia propun, formulează sugestii, livrează expertiză, dar decizia finală trebuie să aparțină oamenilor politici. Din acest motiv votăm, ca oamenii politici să conducă, să-și asume decizii și să treacă țara prin momentele dificile, nu să se ascundă laș în spatele unor funcționărași și experți îngroziți și de umbra lor.

Numai că nici premierul Orban, nici președintele Iohannis nu mai vor să anunțe ei, din gura lor, în plină campanie electorală, măsuri nepopulare. Nu mai vor nici să se pună în fruntea deciziei politice, așa cum au făcut în primăvara, când Guvernul s-a mutat la Cotroceni, iar președintele ținea să transmită pe toate căile că a luat în mână frâiele țării și că decizia este la el.

Acum, când era mai mare nevoie de curaj politic și decizie asumată la vârf, am ajuns în extrema cealaltă. Nimeni nu mai vrea să răspundă pentru nimic, de unde rezultă un șir lung de bâlbâieli, ezitări, amânări și fofilări.

De frică și din lașitate politică se învârt în jurul cifrelor și nu știu cum să le tragă în jos pentru a nu panica populația și pentru a nu periclita organizarea de alegeri în decembrie. Tot din acest motiv evită să se implice direct, președintele sau premierul, prin decretarea stării de urgență în plan zonal sau regional sau prin adoptarea unor măsuri  necesare, cum ar fi obligativitatea măștii.

Însă orice nouă restricție furnizează argumente celor care solicită amânarea parlamentarelor. Premierul Orban și președintele Iohannis nu vor asta, din motive pe care le-am explicat deja.

Așa am ajuns, mergând pas cu pas pe sârmă, cu sistemul sanitar în pragul colapsului și cu secțiile de terapie intensivă pline și cu o rată de infectare alarmantă.

În momente critice, țara nu poate fi condusă de funcționari mărunți și de experți din comitete și comiții. Dacă acest lucru ar fi posibil, n-am mai avea nevoie de politicieni, nici motive să-i votăm, din moment ce lucrurile se pot rezolva și fără ei.

Guvernul Orban și președintele Iohannis ar trebui să-și exercite atribuțiile cu ceva mai mult curaj și să-și asume decizia politică așa cum au procedat la începutul pandemiei. Lașitatea lor sfătoasă, chibițatul de pe margine, a început să cam plictisească și să ne coste scump pe noi toți.

PS: Captura de mai jos de pe site-ul presidency.ro ilustrează perfect gradul de implicare al președintelui. Ideal ar fi ca oamenii să-și pună restricții singuri și să-și limiteze de bună voie deplasările fără să fie forțați de autorități, ceea ce vedem bine că nu funcționează nicăieri în lumea asta.

Sursa: Captură presidency.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

75 comentarii

  1. ei merg pe sirma sau tu calci în străchini? reprezinți opinia usr-plus care în loc să-și asume responsabilități sta pe margine și critica pe cei care muncesc!

    • Daca te duci la un director de firma de stat si-i spui ca nu-si face treaba o sa-ti raspunda ca de ce nu te angajezi tu la ei sa faci mai bine.
      Aberezi cu USR PLUS. Politica e una, directorul platit corespunzator sa-si faca treaba e alta.
      Problema e a directorilor prost platiti care nici nu se pricep la treaba ci doar la prefacut ca fac treaba pana o dau in bara si sunt inlocuiti cu altii exact la fel.
      Ai bani – te specializezi, inveti, apelezi la ajutor, daca e cazul… dar munceste pentru ei!

      La noi in Romania cel mai usor se castiga avand afacerea ta proprie si personala, un ong, un magazin, un import… lasa ca munca la stat e doar pentru a primi salariul.

    • Hai, că ți-a băgat-o cam bine nenea Dan!

    • Pe asta l-au platit sa scrie acest articol, in forma asta, fie PSD, fie USR si / sau Pro-Romania…

  2. Nu sunt de acord cu aceasta abordare centralista.
    Cetatenii nu voteaza legile naturii. O situatie care cere expertiza specifica se gestioneaza de expertii in materie si acestia sunt cei care duc responsabilitatea acestei gestionari! Asta inseamna profesionist responsabil. Nu pentru orice lucru sa decide Presedintele.

    Si apoi cum vine asta, descentralizarea deciziei pentru ca apoi cand lucrurile sunt serioase sa fie luata inapoi? Pai atunci de ce am descentralizat ???

    Din contra, cere curaj sa lasi descentralizarea sa functioneze, altfel nu mai iesim niciodata din centralismul comunist!

    Apoi daca expertii si profesionistii care au de gestionat treaba se descurca bine sau nu este alta discutie. Iar daca au nevoie de suport, statul trebuie sa le asigure SUPORT, nu sa le ia decizia inapoi! Asa se intaresc institutiile publice, nu cu circ centralist comunist.

    N-am inteles, Prefectul ce trebuie sa faca – sa ocupe un scaun si sa pape bani publici la adapostul deciziilor luate toate de sus?

    • Auzi, dar in primavara cand au scos tancurile pe strazi nu v-a placut, asa-i? Acum, fara centralizare si tancuri, nu va mai place ca va infectati? Lasa, ca asa simtim si noi cum e in Vest, ca la fel si ăia, umblă creanga prin cluburi fara mască, la fel cum umblam si noi acum si nu mai au alegeri parlamentare.

    • Foarte corect. Sa ia exemplu de la cel din Arges, unde acum au cel mai mic numar de infectari.

    • @Mike, aceeasi piesa comunista o fredonezi ca Arafat, Nelu si alti useristi socialisti cum e si tovarasul Tapalaga. Nu in cluburi si restaurante sunt focarele de covid, nici in avioane, dupa cum s-a demonstrat. S-a intors lumea la serviciu si copii la scoala si se vede asta, de acolo e cresterea. La noi , se ascund sub presul covid si alte nenorociri care colcaie prin spitale si asta se vede din ultimul raport referitor la infectiile nosocomiale care au disparut subit, adica acum sunt, 0 (zero).

    • Mike, despre ce vorbesti?
      De ce adica ar fi trebuit sa-mi placa tancurile pe strazi si lockdown-ul? (o masura care nu se justifica in niciun fel, si care este o clara dovada de neintelegere a fenomenului epidemiei).
      Si de unde ai scos ca nu-mi place mie ca ma infectez? Infectarea este rea cand se intampla la vulnerabili si buna la ne-vulnerabili (pentru ca este singura cale de a atinge pragul de imunitate de grup – caci numai odata ce atingem acel prag se va opri epidemia).

      Sau ai vrut sa arunci pe forum o idee pe care o aveai in cap si ai varsat-o aici la intamplare?

    • Ioane, ai dreptate. Descentralizare are sensul ei, ce rost ar avea sa închizi o tara întreagă dacă problema e doar în București, de exemplu (nu e cazul, dar ipotetic vorbind).
      Iar experții sunt cei care ar trebui sa ofere variante de acțiune iar politicienii aleși, locali sau la centru, sa decidă.

      Guvernul ăsta trebuie criticat, foarte aspru, dar nu pentru aceste lucruri.

  3. Adică..
    SACII NEGRI, au fost pasați în mâna aleșior din partea locului…
    Am înțeles.
    Asta – ca „la București” – să nu fie afectat votul.
    Am înțeles.

    • cred ca ati inteles bine, nu c-ar fi trebuit sa ne atraga atentia domnul Tapalaga, numai sa fi activist/postac PNL – Cotroceni, si sa nu vezi, ca, pe zi ce trece, balanta este: „votul pentru ei” contra” sanatatea pentru toti”! De aici si pana la…”centralismul cominist” (oare stie respectivul ce inseamna asta cu adevarat?) sau „USR-istii criticand de pe margini”… ce sa mai vorbim…ori inconstienta ori ticalosie totala!

  4. Greu este sa intelegi chiar si dupa treizeci de ani ce inseamna democratia , capitalism , asumarea unor resposabilitati , asumarea deciziei personale in calitatea de functionar al statului ce primesti bani pentru asta . Greu sa intelegi ,cum ca nimeni pe aceasta planeta nu este divinitatea ce decide, cind vrea sau cind nu vrea, totul .Fiecare acolo unde se afla trebuie sa ia in propriile lui mini , propria lui viata , guvernul ,presedintele nu sunt factotum pe aceasta lume , ei doar indica o directie de urmat bazata pe ceea ce speciaistii in domenii diverse spun ca trebuie facut . Am mai avut ,nu de mult, unul de stia si – luna de pe cer -, citi castraveti se fac la hectar si cum ii intrecem noi intr-un cincinal si juma pe capitalistii cei mirsavi . Iaca ca nu a fost asa si chiar daca unii inca spera sa ajunga acolo , iaca ca cetateanul nu doreste asta . Peste 70 % dintre locuitorii Uniunii Europene vor stat de drept si controlul permanent asupra banului public . De frica si din lasitate ne spune intempestiv aparut ca de niciunde textierul . De frica cui ? si lasitatea cui ? ar trebui sa tremure cei si-au asumat de unii singuri aceasta guvernare . Ei sunt cei lasi ? sau altii ? Poate trebuie sa cautati lasitatea si frica in alta parte , aflata de partea celor care, dupa cum bine stiti ,nu si-au asumat si nu isi asuma nimic, doar strica sau se impotrivesc .Una peste alta , domnule ziarist, au trecut vremurile cind trebuiam sa fim cu totii- stersi la fund- de tatucul cel viteaz . Un pic de decenta nu ar strica .

    • Să-ți trag la mu*ie!

    • Magistral articol a scris dl. Tapalaga!

    • pentru inapoiati

    • Ca sa descentralizezi trebuie sa ai specialisti buni in functiile alea , nu pilosi pusi numai dupa criterii politice. Meteahna asta o au si pesedistii si penelistii.
      Cand ii angajezi pe pilosi, pune-i nene pe functii care nu afecteaza viata tuturor, pentru ca in caz de … urgenta, ce faci cu ei, cu analfabetii pusi sa ia decizii? Centralizezi iar luarea deciziilor ca nu poti schimba de 10 ori o hotarare: dimineata e alba, la pranz e neagra si seara e alba la loc. Bataie de joc si incompetenta, asta e!
      Deci nu asta e problema, ca asteptam mura in gura de la presedinte si premier. Problema e ca de la ei pleaca semnale gresite si decizii aiurite.

    • hai pleaca doar nu te fisticesti tocmai la final

  5. ce brambureala mincinoasa de scriere

  6. Dar pe functionarii aia de ce ii mai tinem si ii platim daca nu sunt in stare sa implementeze niste masuri clare. Daca in Cucuietii din Deal se depaseste 3 la mie se inchid scoli, restaurante si ce mai scrie acolo in lege. Daca in Cucuietii din Vale nu a fost nici un caz de la inceputul pandemiei se aplica masurile de la nivel national, adica masca in spatii inchise si altele.
    De asta avem o gramada de functionari, consilieri, primari si prefecti ca sa analizeze si aplice niste masuri in plan local in functie de situatie, nu sa astepte ca altii sa le faca treaba si ei sa incaseze salarii mari.
    Ati vrea ca guvernul sau presedintele sa analizeze fiecare localitate in parte si sa aplice masurile necesare? Sau vreti sa inchida la gramada tot in tara indiferent ca in unele localitati nu sunt cazuri sau sunt foarte putine?

    • A pornit analiza de la cazul Capitalei, tembelule!

    • E imposibil sa delegi totul la nivel local, inclusiv comunicarea publica, iar tu, ministru, premier sau presedinte sa te ascunzi in gura de sarpe si sa refuzi sa mai declari ceva in privinta masurilor luate, ca da nasol si pierzi tu puncte electorale.

      Trebuie macar sa comunici cu populatia, sa explici legile adoptate si motivele, sa explici care sunt penalizarile si cand sunt ele date, sa explici cum sunt alocate reursele de la nivelul guvernului (ca marile spitale TIN DE GUVERN, nu de administratiile locale) si asa mai departe.

      Ori, guvernul si Iohannis se feresc ca dracu de tamaie in a mai anunta orice in legatura cu epidemia, de parca responsabilitatea administratiei centrala a devenit zero in problema asta. „Nu mai e treaba noastra, discutati cu prefectul, cu comisia locala a lui peste prajit, cu seful local DSU, cu cineva de la DSP (daca raspunde la telefon) si asa mai departe”.

      E aproape comic, daca nu ar fi cam tragic.

      e aproape comic prin felul in care se feresc in a

  7. Awww…se anunta o toamna rece si ploioasa.

  8. Domnule Tăpălagă, dacă îi certați mai demult în loc să-i tine- ți în brațe, poate era mai bine acum. Orban e bolnav de putere , dacă la alegeri nu scoate un scor mare, inebuneste. Iohannis e o păpușă trasă de ață căreia i s- a ordonat să facă ceva. Pentru acest ceva îi trebuie parlamentul lui. Deci ținta lor… alegerile.

  9. Poate fiecare prefect ar putea lua exemplu celor din Arges. Dupa o perioada horror, acum au cea mai mica rata de infectare din tara. Nu le-a impus nimeni ce sa faca, au decis si aplicat regulile. Atat! Cat mai asteptam tatucul sa ne spuna ce sa facem? Dezacord total cu autorul.

  10. O parte din adevăr în articol, dar generalități. În realitate, în afară de militari care cunosc și aplică domeniul situațiilor de urgentă (din păcate nu decid), să vedeți incompetență la nivelul comitetelor locale/județene pt situații de urgență.
    Ia faceți un reportaj cap-coadă cu o ședință , începând de la:
    -sosirea membrilor cu limuzinele
    – protocolul, cafele și altele
    – ședința, mulți membrii titulari nu participă, trimit pe cine vor, mulți au altă treabă și vorbesc la telefon cine știe ce, unii sunt pe lângă subiect nici nu știu legislația șamd
    – la final, rămâne cum am stabilit, semnăm minuta și ne cărăm cu limuzinele

  11. Cainii latra, caravana trece (pandemia ne curata).
    Nu exista solutie – angajatii la stat trag mioritic de partea PSD iar PSD o duce bine fara sa le pese cu adevarat tara

  12. Nu sunt de acord.
    Sunt zone unde rata de infectare chiar nu e mare, deci local trebuie decis ce si cum.
    De unde s-a ajuns la lasitate?

    • Adica de ce trebuie sa fie Ion de la Cucuieta din deal, din varf de munte, obligat sa-si tina copilul in casa, ca Ion din Bucuresti a decis sa nu-i pese de nimic si sa nu poarte masca, daca rata de infectare de la primul e mica? Pana si pasarile se coordoneaza mai bine cand e vorba de supravietuire. Daca prima o ia intr-o parte, toate se duc dupa ea. La noi, nu. Unii o iau in stanga, altii in dreapta, altii se opresc, altii au pitici pe creier, altii se uita la a3. Cat de greu poate sa fie sa poarte toata lumea masca si sa pastreze distanta?

    • Culmea e ca vom ajunge in situatia aia ” si …ti si cu banii luati”.
      Dupa luni de „impotrivire civica” la portul mastii (ca dovada inalta de manifestare a libertatii personale) timp in care putea sa se intoarca evolutia pandemiei prin participarea tuturor, vom fi nevoiti s-o tinem asa inca multe luni, pana cand si ultimul om cu deviatii de sept in creier se va convinge ca masca e mai utila decat disconfortul minor pe care-l produce … daca scapam vreodata.
      2-3 luni ar fi fost mult? 2-3 ani cum va fi?

  13. Gata, bucureștenii se pot liniști. Vă dă nenea Orban prefect nou. Mai aveți puțintică răbdare că acuși l-a făcut funcționar public și în câteva zile vi-l livrează.

  14. Nu îi mai înjură pe șefii Sica și iohanis ba, grasule ca ma cac in site-ul tău!

  15. căutătura ta sumbră nu-ți validează automat afirmațiile…

  16. E o mare diferenta intre carantina si restrictii punctuale. Si poate ca e nevoie de curaj sa te abtii de la carantina. Problema nu este asta, ci faptul ca prea putin au facut in aceste 6 luni ca sa upgradeze sistemul de urgenta, intrucat ar fi trebuit sa fie clar ca exista o mare probabilitate ca dupa ridicarea carantinelor, viteza de propagare a virusului sa creasca foarte mult.

    • Carantina si restrictiile punctuale sau nepunctuale nu au functionat nicaieri, aproape nicaieri, pentru ca nu le-a respectat nimeni in lume, vezi Olanda, Franta, Elvetia. Ce e aia demonstratie impotriva mastilor? Nici cei vulnerabili nu respecta reguli simple, la noi batranii au fost cei mai incapatanati. De ce? Criza ratiunii? Libertinul-arbitru ? La noi, credinta in palinca, usturoi si varza murata?
      Cum sa upgradezi sistemul in 6 luni cand asta face o lume intreaga – aveam nevoie de ajutor de la ET. Dar mai ales de unde sa scoti oameni pregatiti in 6 luni?
      Unde au dat-o in bara? Cineva mai sus vorbea despre militari care cunosc și aplică domeniul situațiilor de urgentă. Noi nu am avut sau nu am implicat oameni care cunosc si aplica domeniul situatiilor de urgenta?
      Dictaturile cine stie ce au facut, i-au reeducat cu reclame de atentionare, i-au inchis in casa ? Naiba stie. In democratie trebuia sa functioneze principiul simplu: sa traiasca capra vecinului ca sa iau si eu lapte de la ea. Nerespectand reguli simple omoram capra, oricum e a vecinului, dar ajungem la masuri economice disperate pentru toata lumea (si pentru toate caprele) .

  17. Domnule Tapalaga, știți cum am înțeles eu că au gestionat pandemia domnii Președinte și Prim-ministru? Exact în aceeași termeni și în același mod ca pe pregătirea de aplicare și respectarea legii pensiilor publice!! Identic!

  18. Autorități locale și spagarii din spitale care au avut interes sa ascunda numarul infectarilor până când nu s-au mai găsit locuri la ATI pentru bolnavii de rand.

  19. Mare mizerie articolul asta, nu ca Musiu Tapalaga nu ne-ar fi invatat deja cu laturile sale. Sa le citim, de inghitit le inghit prostii. Populimea se rascoala pentru „ingradirea libertatii” (de a se imbolnavi ?!), pentru „portul „botnitei””, pentru ca i se cere sa nu isi mai linga balele unuia altuia de pe oase vechi tinute la cald de „Biserica”, PSDimea baga strambe la toate masurile de bun simt si pluseaza votand tampenii, USR+ se cearta care sa fure in urmatorii patru ani si arata acuzator la PNLul alaturi de care au refuzat sa iei asume responsabilitatea guvernarii („nu credem ca e momentul sa intram la guvernare inainte de parlamentare”), de vina insa sunt Presedintele si Prim Ministrul. Eu nu spun ca domnul Tapalaga e prost, dar singura alternativa valabila la aceasta posibiltate, e ca este un profitor care numai jurnalist nu mai e, ca ii pica ceva arginti din alta parte. Mi-e sila de el si prostii care ii canta in struna.

  20. Chiar e greu de vazut pana cand? Pana pe 6 decembrie, guvernul Pnl si Johannis nu isi vor dinamita singuri voturile la alegeri indiferent de nivelul de infectare.
    Pana in 6 decembrie e fiecare pe cont propriu, exact cum a vrut pezede, fara “puscarie si dictatura medicala”. Gradul de infectare va depinde de responsabilitatea sau imbecilitatea populatiei, daca nu vor fi respectate regulile de protectie sanitara virusul se va propaga tot mai mult.
    Ne vedem in 7 decembrie, aia care om mai fi cu puls pana atunci.

  21. cand la ultima conferinta de presa presedintele a afirmat ca situatia este sub control si este multumit de modul in care a fost ea gestionata de guvern am ramas cu gura-cascata…nu de foame, ci din cauza prostiei mele care nu pricepeam cu vine treaba…

    ei bine lucrurile stau astfel…Presedintele si PM vor ca sa castige alegerile, ca sa aiba majoritate in Parlament si autoritatea lor de a lua decizii aspre sa nu fie pusa la indoiala nici de parlament, nici de CCR, nici de Avocatul Poporului, nici de televiziuni, nici de saituri etc…

    pentru asta sunt dispusi sa accepte o crestere a numarului de imbolnaviri fara ca sa introduca stare de urgenta si ce stare o mai trebui

    alternativa ar fi fost ca Presedintel si guvernul sa ia masuri dure, cu riscul de a pierde alegerile sau de a le amana….

    intre grija pentru sanatatea imediata si grija pentru castigarea alegerilor a prevalat ultima..

  22. Și pandemie, și incompetenți în anumite funcții de decizie si execuție, și vechea corupție. Corelați, extrapolați. Fiecare este pe cont propriu.

    • Cum adică în „anumite”?! Nu crezi că în toate?! Eu asa văd.

    • ai ochelari de cal ?

    • Cred că există și o minoritate de competenți (~15%). Ei nu pot însă îmbunătăți performanța de ansamblu a unei instituții din cauza majorității de piloși incompetenți și frecători de mentă. Cei x% au fost singurii recrutați să facă treabă cu adevărat, fără ei ar fi fost un dezastru absolut.

  23. La această oră, domnule Tăpălagă, ați pus degetul pe rană. Și doare îngrozitor. Știm pe cine. A câta oară se dovedește reală, lipsa bărbăției și a oamenilor de stat.
    Vă rog să mă credeți că mă simt ca un lepros condus de oameni ce se feresc să ia lepra de la un popor exagerat de batjocorit chiar de către conducătorii pe care, chiar ei i-au ales.
    Se prăpădește țara și el are nevoie de „Guvernul lui”. Numai al lui.

  24. La modul cel mai serios, articolul trecut v-ati descurcat mult mai bine, d-le Tapalaga. Ce vreti sa faca presedintele si Orban mai mult decat ceea ce fac : NU S-AU INFECTAT PANA IN PREZENT, hai sa le urmam exemplul toti, si-o s-o ducem mult mai bine cu toate!

    • E o realizare că nu s-au infectat!!!! Ceva premiu?!

    • Marcele, ma scuzi, dar pensia aia vad ca scoate ce-i mai rau din tine, daca esti asa de ofticat ca ai ajuns la pensie, angajeaza-te iar, si gata cu-atatea aiureli pe care le tot propagi p-aci!
      PS. Iohannis tocmai a luat un premiu prin Europa, daca-i pe-asa!

    • e ofuscat tare amicul nostru

  25. virusul hepatitei C si COVID19 omoara in 2 saptamani: prin pierdere mare in greutate etc.

    • oana, esti vraiște. 10% din cei cu hepatita C pot dezvolta in 10-20-60 de ani ciroza care poate cauza moartea. cu covrigul esti la fel de paralela.

    • Eu ma intelegeam bine cu domnul @Patrocle pana a luat-o pe aratura cu wer si oana cu care a compus un poem.

  26. Președintele Werner va lua frâiele în mâini, dar stai să treacă alegerile, frate.
    Aveți puțintică răbdare. Să treacă alegerile, ce mai contează că mor câteva mii, că suntem destui, aproape 20 de milioane, avem de unde.
    Să treacă alegerile și o băgăm pe mucles și ținut în casă cu forța.
    Stai să vezi. Doar să avem parlamentul meu.

  27. Vești bune azi pentru dvs., dle Tăpălagă. Elliot Broidy care v-a acționat în judecată în 2018 (pentru ca ați spus adevărul) a recunoscut astăzi că a făcut lobby ilegal și va primi probabil 5 ani de detenție.
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-10-20/ex-trump-fundraiser-broidy-appears-în-dc-court-to-plead-guilty

    Mulți corupți s-au infiltrat în structuri de putere și atacă jurnaliștii independenți și activiștii civici pentru a-și ascunde infracțiunile nesimțite, dar forța combinată a oamenilor corecți întotdeauna va învinge.

  28. Și ce ai vrea sa facă?sa condamne o întreagă generație de tineri la șomaj,sărăcie și datorii prin carantina?

  29. ——————————————————————————————————————————-

    Virusul hepatititei C nu a fost eradicat prin vaccin
    HIV nu a fost eradicat prin vaccin.

    Lupusul nu se vindeca. Medicina interna, Colentina.

    Front anatomic comun Lupus/VhC/coVID/HIV: utilizare interferon/lipsa Stafilococi/bacili.

  30. Nici d. Tapalagă, nici alți jurnaliști, medici, mai nou juriști, când cer o carantinare , de fapt o stare de urgență, nu iau în calcul problemele economice, bugetare, sociale . Acest guvern a trebuit să facă față unor provocări economice, bugetare și sociale foarte greu de soluționat. Adaug și un parlament ostil, inconștient, o Curte Constituțională aservită unui partid, un așa zis Avocat al poporului „apărător al libertăților populației” și a unor așa ziși prieteni care stau pe margine și cârcotesc tot timpul, uneori de-a dreptu suburban.
    ps. cunosc mulți tineri susținători ai USR foarte buni în profesiunile lor dar, din păcate, lipsiți de o cultură generală serioasă ca să nu mai vorbesc de o minimă cultură politică. Și o marotă . USR și useriștii cei mai inteligenți, curați, democrați. Restul o pleavă.