G4Media.ro

Achitări pe bandă rulantă în dosarul DNA privind falimentarea companiei de asigurări…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Achitări pe bandă rulantă în dosarul DNA privind falimentarea companiei de asigurări ASTRA. Ce se întâmplă cu prejudiciul de 200 de milioane de euro

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat achitări tuturor inculpaților din dosarul falimentării companiei de asigurări Astra, potrivit unui anunț al avocaților din dosar.

„Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus astazi, la finalul a 4 ani de proces, prin hotarare definitiva, *achitarea* tuturor persoanelor trimise in judecata in anul 2017 in dosarul falimentului societatii de asigurari ASTRA, avand asociat un prejudiciu de aproximativ 200 milioane Euro”, susțin avocații.

Achitările au fost date pe considerentul că fapta nu este prevăzută de legea penală.

În primă instanță, Curtea de Apel București, a condamnat-o pe Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară) la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în dosarul falimentării Astra Asigurări, fiind cea mai mare pedeapsă în acest dosar. Alți cinci membri ai board-ului au primit închisoare cu suspendare, în timp ce trei directori au fost achitați.

Cu privire la prejudiciu, instanța a lăsat nesoluționată latura civilă, urmând să se deschidă un proces separat.

În acest dosar a fost trimis în judecată şi Dan Adamescu, însă procesul împotriva lui a încetat, ca urmare a decesului omului de afaceri.

Acuzațiile din dosar

Potrivit DNA, Dan Adamescu a administrat, în perioada 2011 – 2013, în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor.

Procurorii mai spuneau că anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au făcut demersuri pentru a-l favoriza pe Adamescu. „În perioada 2011 – 2013, Adamescu, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea Astra, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei”, susținea DNA.

Anchetatorii afirmau că omul de afaceri a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de aproximativ 106 milioane lei, fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resursele financiare ale Astra. Procurorii mai susţin că el a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care Astra, în calitate de cesionar, s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care aceasta era în procedură de faliment.

„De menţionat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societăţii Astra. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adăuga o dobândă anuală de 6%. În cadrul procedurii de faliment a firmei, Astra a încasat doar suma de 358.768 lei. Într-un alt context, în perioada iunie – iulie 2011, Adamescu (…) a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acţiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Astra. Această sumă provenea chiar din lichidităţile societăţii de asigurare. Inculpatul a ascuns însă provenienţa banilor prin simularea unor contracte de împrumut acordate unei alte societăţi controlate de acesta (Medien Holding)”, mai arăta DNA.

DNA menţiona că, în 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu, conducerea CSA aprobat intenţia societăţii Epsilon Estate Provider SRL de a achiziţiona un pachet de acţiuni Astra SA, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări. Procurorii au constatat că achiziţionarea pachetului de acţiuni a fost aprobată de inculpaţii Toncescu, Baltă şi Buzoianu, Constantinescu, Popa şi Moldoveanu, Ruse, Nemeş şi Ivan, deşi cunoşteau că firma nu îndeplinea condiţiile.

„Cum societatea de asigurare reasigurare Astra SA a fost lipsită de o parte din lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare-reasigurare, Adamescu şi o altă persoană au transferat, în mod fictiv, riscurile de reasigurare către Panamerican Re (societate înfiinţată şi înregistrată într-un paradis fiscal în acest scop) şi, pe cale de consecinţă, au distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare”, preciza DNA.

DNA menţiona, totodată, că Adamescu şi cealaltă persoană au obţinut un folos necuvenit, constând în preluarea pachetului de acţiuni de către un acţionar (pe care îl controlau) cu o situaţie financiară care nu îi permitea să îşi onoreze obligaţiile patrimoniale şi nici să asigure premisele pentru susţinerea activităţii Astra din surse proprii, în cazul în care situaţia financiară a acesteia se deteriora, fapt care s-a reflectat ulterior în dificultăţile financiare ale firmei. „Dan Adamescu, la 14 august 2008, a solicitat şi obţinut de la CSA (actuala ASF), luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deţinute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090 lei, în vederea îmbunătăţirii artificiale a indicatorilor de prudenţialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societăţii Astra pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvenţă a acesteia”, mai spuneau procurorii.

Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA s-a constituit parte civilă în proces cu suma provizorie de peste 788 milioane lei, iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) cu suma totală de peste 714 milioane lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. DUPA METODA fratii micula CARE NE-AU SPOLIAT DE APROAPE UN MILIARD DE EURO, JUMATATE EI, JUMATATE DOBANDA LA CREDITUL FACUT SA LE PLATIM, URMEAZA adamescu jr CU ACEEASI SUMA, ACEASI SCHEMA.

    SI UITE ASA, CU TOVARASI SECURISTI DE PE LA NOI, CU TOVARASI SECURSIT DE PRIN ALTE PARTI, populatia generala VA FI SPOLIATA DE INCA UN MILIARD DE EURO.

    SINGURUL PROIECT PENTRU romania AL PARTIDULUI SI SECURISTILOR EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE FACEM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”.

  2. IATA DE CE NU S-A SCHIMBAT NIMIC DE LA INTRAREA IN INCHISOARE A LUI dragnetti.
    SI NICI NU SE VA SCHIMBA. NICI MACAR O LITERA. SE VOR INTAMPLA NOI GROZAVII.

    SA FIE TOTI BLESTEMATI !

  3. ASTA E COMANDA, NU E JUDECATA. ASA CUM A FOST MUSAMALIZAT CAZUL BLACK CUBE. TOT LA COMANDA.
    ACTUL DE NASTERE AL „noii” justitii ESTE „procesul” ceausescu.

    COMUNISTII SUNT CEI MAI MARI HOTI SI CEI MAI MARI CRIMINALI DIN ISTORIE.

  4. CERT dot ro a confirmat ca un virus informatic a fost problema in cazul ASTRA, CERT e companie de stat!
    @G4Media chiar nu analizeaza nimic?

  5. justitia cea mai corupta institutie

  6. si iarasi ajung la concluzia ca singura solutie pentru romania este o dictatura de tipul carol al II-lea..cu un consiliu de coroana si fara partide politice…
    in 1938 romania a fost varful de lance al economiei europene, granarul europei..etc

  7. Dacă achitările au fost făcute pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală”, dar în realitate există un prejudiciu de 200,000 de milioane de Euro, atunci în cei 4 ani de la identificarea faptelor si trimiterea cazului in judecata, trebuiau aduse completări legislației penale astfel încât să acopere toate infracțiunile observate în realitate, iar cazul retrimis în instanță.
    Este un proces logic simplu. El trebuia să se regăsească în procedurile operaționale din cadrul autorităților din domeniu: in Ministerul Justiției, CSM, ASF și alte instituții cu speciali plătiți regește în timp ce pe fundal corupția înflorește.

    În MJ trebuie să existe o procedură operațională de „actualizare permanentă a legislației și definire a cadrului legal și a sancțiunilor pentru noile scheme infracționale identificate pe piață; benchmarking cu bunele practici juridice regionale și internaționale”, mai ales când vorbim de prejudicii de sute de milioane de euro!
    Din moment ce nu există așa ceva, mi-e foarte clar că se încalcă prevederile Ordinului 600/2018 – „Codul controlului intern managerial al entităților publice” și alte legi.

    • Obiectivul este stabilitatea Justiției, indiferent de consecințe. Crezi că doare pe cineva din Justiție că apar „niște” prejudicii nesanctionate?! Doar prejudiciile magistraților contează, în rest poate să se aleagă praful.

    • Nu poti sa completezi legislatia penala pe parcurs, pt ca nu retroactiveaza. O poti completa pt viitor, totusi.

      Totusi, daca fapta nu e prevazuta in lege, cum de s-au pronuntat condamnari in instanta precedenta?

  8. Schema clasica. Ca zici Botswana sau Romania, tot iti vine sa-ti bagi moneda lor nationala in justitia romana.

  9. S-a rezolvat si acest caz. Multumim Justitia Romana! Cea mai si cea mai institutie a statului care va ingropa aceasta tara, pe salarii si pensii de nababi platite de noi ca fraierii.
    Multumim Iliescu, multumim Constantinescu, multumim Basescu si mai ales multumim primului schior la tarii, Herr Johannis!!

  10. Mulțumim Justiției: fapte comise până în 2011 (greșit 2013 când CSA era desființată ) trimise în judecată în 2017 când prescripția în materie financiară/asigurări este de 3 ani. S-a dormit liniștit pe dosare, iar capii CSA s-au angajat șefi pe la Carpatica lui Carabulea Ilie unde puțea a bani fraudați de la FNI. Pierdere de timp. Cum continuă latura civilă dacă ”fapta nu este prevăzută de legea penală” ?