G4Media.ro

Achiziție suspectă în pandemie. Guvernul Trudeau plătește 54 de milioane de dolari…

Sursa foto: NATO.int

Achiziție suspectă în pandemie. Guvernul Trudeau plătește 54 de milioane de dolari pentru aplicația de intrare în Canada / Programatori independenți: ArriveCAN ar fi putut fi creată pentru 250.000 de dolari

Două firme de tehnologie canadiene au anunțat că au recreat fiecare în mod independent aplicația ArriveCAN, folosită de călătorii intrați în Canada, pentru a demonstra faptul că guvernul condus de premierul liberal Justin Trudeau nu ar fi trebuit să plătească aproape 54 de milioane de dolari pentru software-ul mobil. Prețul uriaș plătit de executivul de stânga de la Ottawa – mai mult decât dublu față de ceea ce guvernul a spus recent că a fost cheltuit – a provocat critici vehemente legate de necesitatea unei astfel de achiziții și de posibile fapte de corupție, mai ales că programatorii spun că aplicația ar fi putut fi creată cu doar 250.000 de dolari. E mai scumpă decât un film de la Hollywood, a comentat o publicație canadiană.

O aplicație controversată

ArriveCan este o aplicație pentru web și aparate mobile care a fost creată de guvernul federal canadian pentru a oferi funcția Advance CBSA Declaration, obligatorie pentru toți călătorii, canadieni și străini, care intrau în Canada. Călătorii puteau încărca în avans informații obligatorii de sănătate legate de COVID-19, fiind singura metodă acceptată de CBSA pentru a verifica statutul de vaccinare al călătorilor. (CBSA este acronimul pentru Canada Border Services Agency, o agenție guvernamentală canadiană echivalentă cu poliția de frontieră.)

După apariția inițială, în aprilie 2020, aplicația a fost extinsă pentru a permite utilizatorilor să răspundă la întrebări vamale și de imigrație cu 72 de ore înainte de a ajunge în Canada. Aplicația nu mai este obligatorie din 30 septembrie acest an, dar continuă ca opțiune voluntară pentru persoanele care ajung la punctele de frontieră canadiene.

Scopul aplicației, așa cum a fost prezentat de Guvernul Trudeau, a fost să schimbe și să îmbunătățească experiența pentru cei care ajungeau la frontierele canadiene.

Aplicația ArriveCAN are un clasament de 4,4 din 5 stele în magazinul de aplicații Apple (din peste 614 mii de recenzii) și de 3.9 din 5 stele din 250 de mii de recenzii în Google Play, dar a fost criticată pe scară largă de călători, companii și politicieni atât din Canada, cât și din Statele Unite ca o sursă de iritare și întârziere la punctele de intrare terestre și aeriene pe teritoriul canadian.

Din acest motiv, un grup care apără libertățile constituționale a intentat un proces în instanța federală împotriva aplicației. Acțiunea a fost lansată de Justice Centre for Constitutional Freedoms (JCCF) în numele a 11 canadieni care ar fi fost amendați sau obligați să se plaseze în carantină timp de 14 zile după întoarcerea în Canada. Aceasta deoarece cei care doreau să ocolească folosirea aplicației și să prezinte dovezile de vaccinare pe hârtie au fost fie respinși de grănicerii canadieni, fie plasați în carantină.

JCCF a contestat obligativitatea completării aplicației, susținând în documentele depuse la tribunal că ministrul federal al sănătății „a eșuat sau a refuzat” să ofere publicului dovezi că colectarea datelor prin ArriveCAN este legală sau sigură.

De asemenea, JCCF a susținut că aplicația este „nefiabilă și predispusă la erori” care au încălcat The Charter of Rights and Freedoms (Carta Drepturilor și Libertăților). De altfel, experții au remarcat că aplicația a fost afectată de greșeli în primele sale luni de funcționare. În iulie, o eroare tehnică a determinat ArriveCAN să trimită în carantină obligatorie 10.200 de călători, în ciuda faptului că aceștia și-au depus corect informațiile despre vaccinul anti-COVID.

Achiziție suspectă

O investigație a celor de la The Globe and Mail a dezvăluit recent că cheltuielile federale totale pentru aplicația ArriveCAN sunt pe cale să depășească 54 de milioane de dolari în acest an – mai mult decât dublu față de ceea ce Guvernul Trudeau a declarat că a fost cheltuită până în prezent -, ​​iar strategia executivului de la Ottawa cu privire la externalizarea aferentă realizării aplicației ridică probleme de transparență.

Astfel, o analiză a contractelor ArriveCAN a constatat că compania care a primit cele mai multe lucrări federale în realizarea aplicației – GCstrategies – este o companie din zona Ottawa, cu mai puțin de cinci angajați, care se bazează în mare măsură pe zeci de subcontractori. Compania a declarat pentru The Globe că lucrează cu peste o duzină de departamente guvernamentale și își execută contractele prin utilizarea a peste 75 de subcontractori. Guvernul și GCStrategies au susținut însă că nu pot dezvălui identitățile acelor subcontractori din cauza prevederilor de confidențialitate din regulile federale de achiziții.

De asemenea, CBSA a oferit răspunsuri contradictorii în ultimele săptămâni legate de numărul de companii care au primit contracte legate de ArriveCAN. După ce a oferit instituțiilor de presă în această vară o listă cu cinci companii care au primit contracte, agenția a depus recent în Parlament documente care listează 27 de contracte care implică 23 de companii unice, potrivit The Globe and Mail.

Dintre acestea, GC Strategies a primit 9 milioane de dolari pentru realizarea aplicației, IBISKA – 8,07 milioane de dolari, Amazon Web Services – 4,29 milioane de dolari și Dalian/Coradix – 2,23 milioane de dolari. În total, opt companii au încasat comisioane de peste 1 milion de dolari pentru realizarea aplicației.

Compania GCStrategies a lucrat și la aplicația COVID Alert, care a fost menită să asiste la urmărirea contactelor canadienilor în timpul pandemiei, dar care a fost între timp închisă. Acea aplicație, criticată și ea pentru erori, a avut un preț raportat de 20 de milioane de dolari.

Analiza contractelor legate de aplicația ArriveCAN a găsit mai multe probleme legate de transparență. Multe dintre contractele care au legătură cu aplicația nu sunt menționate clar ca atare atunci când sunt postate pe site-ul de contractare al guvernului. În plus, contractele pot implica o combinație de lucrări care includ ArriveCAN și alte aspecte, ceea ce face dificilă urmărirea cheltuielilor legate în mod specific de aplicație de călătorie.

Unele dintre contracte se potrivesc, de asemenea, cu tendința raportată la începutul acestui an de The Globe and Mail, în care valoarea contractelor IT crește dramatic prin modificări după ce ele au fost atribuite.

Astfel, cheltuielile guvernului federal pentru externalizarea contractelor au crescut cu peste 40% de când liberalii au preluat puterea, o tendință în contradicție cu promisiunea făcută de partid în campania electorală din 2015 de a reduce utilizarea consultanților.

Analiza The Globe and Mail a indicat atunci că Ottawa a cheltuit 11,8 miliarde de dolari în anul fiscal 2020-21 pe contracte. Aceasta reprezintă o creștere de 41,8% față de cele 8,4 miliarde de dolari cheltuite în anul fiscal 2015-16, atunci când guvernul condus de Justin Trudeau a ajuns prima dată la putere. Această categorie include lucruri precum servicii de consultanță în management, servicii juridice, servicii IT, ajutor temporar și agenți de securitate.

Creșterea externalizării nu a coincis cu un serviciu public mai restrâns. Numărul de angajați ai guvernului federal a crescut de la 257.034 la 319.601 între 2015 și 2021, o creștere cu 24%.

Duplicată în două zile

În acest context, două firme de tehnologie canadiene au anunțat că au recreat fiecare în mod independent aplicația ArriveCAN, pentru a demonstra faptul că Ottawa a plătit prea mult pentru software-ul mobil.

Lazer Technologies și TribalScale, care produc aplicații pentru clienți corporativi mari, au declarat vinerea trecută că echipele lor vor organiza hackathon-uri voluntare în weekendul în care s-a sărbătorit Ziua Recunoștinței în Canada pentru a ilustra faptul că ArriveCAN ar fi putut fi realizată mai ieftin și mai rapid decât a făcut-o Guvernul Trudeau.

Ulterior, ambele companii au anunțat că hackathoanele lor au reprodus cu succes clone ale aplicației. Lazer și-a postat codul online, precum și un videoclip și o explicație scrisă care descrie ce face aplicația clonă și cum se compară cu aplicația ArriveCAN a guvernului de la Ottawa.

„După ce am construit peste 100 de aplicații diferite la Lazer pentru unele dintre cele mai interesante companii din lume, a fost șocant pentru noi să vedem suma totală care a fost cheltuită pentru a proiecta, crea, lansa și întreține aplicația ArriveCAN,” a scris co-fondatorul Lazer, Zain Manji, într-o postare online.

Construirea unei astfel de tehnologii cruciale cu mulți participanți diferiți nu este „o sarcină ușoară,” a adăugat el. „Cu toate acestea, costul real pentru implementarea acestei aplicații nu ar fi trebuit să fie atât de mare,” a spus Manji.

 

Aplicația clonă creată de Lazer a fost realizată de un singur membru al firmei în weekendul lung de Ziua Recunoștinței. Dan Whiffing a postat codul online, pentru ca alți programatori să-l verifice.

Compania spune, spre deosebire de aplicația guvernamentală, clona sa nu include unele elemente, cum ar fi traducerea automată, integrarea cu sistemele de back-end ale guvernului federal (partea unui sistem informatic sau a unei aplicații care nu este accesată direct de utilizator, de obicei responsabilă pentru stocarea și manipularea datelor), accesibilitatea și testarea completă.

„Desigur că știm că o aplicație precum ArriveCAN nu poate fi preluată de la ideea la lansare într-un weekend,” a spus Manji, adăugând că speră că acest exercițiu va demonstra bogăția talentelor umane din Canada, care ar putea ajuta guvernul să-și „atingă obiectivele la un cost mai rezonabil pentru contribuabili.”

Richard Hyatt, CEO și fondator al companiei de tehnologie Candr și partener fondator și bursier la Creative Destruction Lab de la Rotman School of Management, a revizuit codul aplicației clonate ArriveCAN creată de Lazer.

„Până acum arată grozav,” a afirmat Hyatt, care nu a fost implicat în hackathon, dar s-a numărat printre liderii tehnologici canadieni care au criticat prețul de 54 de milioane de dolari plătit de Guvernul Trudeau. El a spus că vor mai fi necesare încă câteva detalii suplimentare importante pentru ca o astfel de aplicație să fie gata de lansare. „Aplicația front-end este destul de simplă,” a spus el, referindu-se la partea aplicației cu care utilizatorul interacționează direct. „Probabil că este nevoie de multă muncă pentru a securiza și asigura integrarea corectă în celelalte sisteme de tip back-end.”

Sheetal Jaitly, CEO al TribalScale, cealaltă companie care a recreat aplicația ArriveCAN, a spus că proiectul a fost lansat deoarece echipa sa a fost supărată de ceea ce a perceput drept risipă de cheltuieli din partea executivului de la Ottawa.

La fel ca Lazer, TribalScale a lansat un videoclip cu aplicația sa clonată și intenționează să publice codul aferent.

Într-un comunicat de presă, Jaitly a spus că proiectul poate fi o oportunitate de schimbare. Compania sa își propune să facă echipă cu alți lideri tehnologici pentru a forma un grup care să ofere resurse de consiliere gratuite pentru guvernul federal cu privire la politica digitală. El a afirmat că 17 companii au răspuns deja spunând că ar dori să participe la Canadian Technology Consortium, inclusiv Lazer. Grupul a avut prima întâlnire vineri.

„Formăm acest consorțiu de lideri în domeniul digital pentru a fi o resursă de consiliere gratuită pentru guvernul canadian la toate nivelurile în întreaga țară cu privire la orice întrebare digitală acum sau în viitor. Să aducem eficiența capitalului și productivitatea ecosistemului nostru digital în cadrul guvernului,” a spus el.

Reacții critice

Confruntat cu dezvăluirile despre ArriveCAN, Guvernul Trudeau și-a apărat investiția. Ministrul siguranței publice, Marco Mendicino, care este responsabil pentru CBSA, a justificat costul aplicației ArriveCAN, afirmând că „a fost un instrument esențial.” Oficialul a adăugat că aplicația este în prezent opțională și va fi folosită pentru declarațiile vamale. „Este o investiție care va continua pentru cei care doresc să o folosească.”

Comunitatea tehnologică din Canada a reacționat însă cu indignare după ce The Globe and Mail a dezvăluit costul pentru crearea și întreținerea aplicației ArriveCAN.

Ei au descris prețul ca fiind „scandalos,” explicând că, din experiența lor, majoritatea aplicațiilor sunt realizate pentru mai puțin de 1 milion de dolari.

De asemenea, ei s-au întrebat de ce guvernul de la Ottawa nu a apelat direct la un dezvoltator de aplicații canadian, mai degrabă decât la 23 de contractori separați și un număr necunoscut de subcontractori suplimentari.

„Oamenii din comunitatea tehnologică canadiană cu care am vorbit sunt revoltați și am vorbit mult astăzi,” a declarat Neil Selfe, un bancher de investiții în tehnologie și fondator și director executiv al INFOR Financial Group Inc.

Fahd Ananta, un investitor la Roach Capital, care a ocupat anterior poziții de top la Snapchat și Shopify, a spus că nu poate înțelege cum prețul ArriveCAN a urcat la mai mult de 54 de milioane de dolari. Acesta a afirmat că, din experiența sa, construirea unei aplicații pentru un client corporativ important nu ar costa mai mult de aproximativ 1,5 milioane de dolari, iar dezvoltatorii „ar sărbători” la obținerea unui contract atât de mare. „Este scandalos,” a afirmat el într-un interviu. „Din punctul meu de vedere, cred că au fost trași pe sfoară.”În mod similar, CEO-ul Apply Digital, Gautam Lohia, care a construit numeroase aplicații, a declarat: „Am folosit (aplicația) de multe ori și nu este complexă. Cincizeci și patru de milioane într-o perioadă de doi ani și jumătate este excesiv.”

Zain Manji, co-fondatorul Lazer Technologies, a declarat că abordarea guvernului ridică multe întrebări cu privire la luarea deciziilor. „Suma cheltuită pentru aplicație este șocantă, mai ales în ceea ce privește suma cheltuită pentru construirea aplicației și distribuția fondurilor,” a spus el.

Nick Van Weerdenburg, CEO și fondator al companiei Rangle, a declarat că firma sa ar fi putut construi aplicația în mai puțin de o lună pentru aproximativ 250.000 de dolari. „Aceasta este o aplicație foarte simplă,” a afirmat el.

La rândul lor, cei de la National Post au scris că „la 54 de milioane de dolari, prețul aplicației este mai aproape cu cel al unui film major de la Hollywood sau al unui joc video cu buget mare.”

Deputata conservatore Raquel Dancho a afirmat că aplicația a fost criticată de muți călători la granița dintre Canada și SUA și ar fi trebuit să fie abandonată de mult. Ea a susținut că toate cheltuielile și contractele legate de pandemie ar trebui auditate, în timp ce un membru al NDP (Noii Democrați), care sprijină Guvernul Trudeau, a spus că executivul liberal nu a reușit să fie transparent cu privire la costul ArriveCAN și alege în mod repetat „să îmbogățească corporațiile private” prin externalizarea contractelor, mai degrabă decât prin consolidarea serviciului public al Canadei.

Surse: The Globe and Mail, National Post, Daily Hive, Twitter

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. ha ha ha, credeatzi ca romanii au inventat smenul. pai noi suntem la juniori pe langa astia.

    • Nu are cum, „toată lumea știe” că noi suntem cei mai corupți din lume și că nu merităm in Schengen. Întrebați-l pe Colea dacă nu credeți.

  2. Trudeau, copilul din flori a lui Fidel Castro, e un escroc neo-marxist.

  3. De ce ne miram?
    Progresistii nu au voie sa fie corupți? Ma rog, Justin trudeau e un caz special. Cu cât e mai jigodie cu atât e mai răsfățat de presa progresista

  4. ca rusii „ortodoxi” sustinatori ai teroristilor musulmani care ucid si violeaza crestini nu o sa ajunga niciodata la putere in Romania !
    oricum cu mintea mai tulbure decat o ai tu nu se prea poate. probabil ai baut clor asa cum ti-a recomandat papusa lui putinel trump !

  5. cand ajungi in aerogara in canada te intampina Tom Cruise, de aia e asa scumpa aplicatia.

  6. PASUL 1: Se dă o problemă (mică sau mare, nu contează).
    PASUL 2: Politicianul va exacerba problema, făcând-o să pară uriașă.
    PASUL 3: Politicianul va exploata problema, încercând să obțină profit de pe urma ei (bani și/sau voturi).

    Dacă nu există nici o problemă, politicianul va inventa una și va aplica algoritmul de mai sus.

  7. Nu ma asteptam la Canada o tara foarte dezvoltata economic sa existe un asa furt pe față ca in Romania,Trudeau este un politician mafiot ca Iohannis.