G4Media.ro

Acoperişul Turnului cu Ceas din cetatea Sighișoara intră în restaurare / Va…

Sursa foto: Pixabay

Acoperişul Turnului cu Ceas din cetatea Sighișoara intră în restaurare / Va fi deschisă bila aurită care ar conţine cronica orașului până în 1894 / „Dacă o să o găsim, avem obligaţia de a pune ca într-o capsulă a timpului şi evenimentele din secolele XX şi XXI”

Primarul municipiului Sighişoara, Iulian Sîrbu, a anunţat, vineri, semnarea contractului pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru restaurarea Turnului cu Ceas din Cetatea Medievală, în prima etapă fiind vizat acoperişul turnului, pe care se află o bilă aurită, despre care se afirmă că ar conţine cronica aşezării de la începuturi până în anul 1894.

„Am semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru obiectivul de investiţii «Restaurare Turnul cu Ceas». Se restaurează acoperişul Turnului cu Ceas, valoarea investiţiei este de 568.503,63 lei din bugetul local. În primă fază va fi restaurat întregul acoperiş, grinzile, tabla şi, ulterior, se va coborî pe faţade. Durata de execuţie este de 7 luni, conform contractului semnat. Am iniţiat acest proiect anul trecut, ţinând cont că ultima restaurare a Turnului cu Ceas a avut loc în anul 1894”, a declarat, pentru Agerpres, Iulian Sîrbu.

Angajaţii Muzeului de Istorie din Sighişoara aşteaptă cu emoţie să înceapă restaurarea Turnului cu Ceas din Cetatea Medievală, întrucât există indicii că acesta ar conţine cronica oraşului care ar fi fost completată şi reaşezată în acest loc la restaurarea din anul 1894.

„Structura de acoperiş are o învelitoare din tablă. Vechile restaurări ale turnului au adus cronica oraşului, care se găseşte la Arhivele Naţionale din Târgu Mureş. În secolul al XVIII-lea s-a găsit o cronică, care a fost pusă după marele incendiu din 1676, la reparaţiile din 1678. Turnul a mai fost reparat în 1788, ultima dată fiind în 1894. Dacă ne uităm în istorie, cam o dată la 100-150 de ani turnul a fost reparat. Se presupune că la 1894 ar fi fost continuată cronica şi dacă o să o găsim, avem obligaţia de a pune ca într-o capsulă a timpului şi evenimentele din secolele XX şi XXI. Deja avem date adunate şi ceea ce mai trebuie continuat este de la anul 2000 încoace, ca evenimente majore în oraş, o serie de premii pe care le-a luat Sighişoara, probleme demografice, evenimente care au avut loc, inclusiv includerea în patrimoniul UNESCO. După marele incendiu s-a pus prima cronică într-o bilă mare de cupru”, a declarat directorul Muzeului de Istorie Sighişoara, Nicolae Teşculă.

Dacă pe edificiul construit în secolul al XIV-lea va fi găsită cronica mult aşteptată, muzeografii din Sighişoara vor trebui să o actualizeze începând din 1894 până astăzi, fiindcă de atunci au avut loc numeroase evenimente care au marcat dramatic viaţa oraşului – două războaie mondiale, exodul saşilor şi inundaţiile catastrofale din anii ’70.

Globul de pe Turnul cu Ceas are şi o legendă, în sensul că sighişorenii, atunci când l-au făcut, au vrut să fie cel mai frumos din lume, iar în acest fel i-au confecţionat o bilă aurită de mari dimensiuni, care ar fi fost aşezată la locul ei de un uriaş.

Deşi bila pare destul de mică privită de la baza turnului, se spune că în ea ar intra 10 găleţi de apă.

Turnul cu Ceas are o înălţime de 64 de metri, acoperişul fiind mai înalt decât turnul propriu-zis, iar deasupra bilei aurite există un cocoş cu rol de giruetă astronomică, care îşi mişcă cu exactitate poziţia în funcţie de vreme, în sensul că atunci când este îndreptat spre oraşul de jos, va fi vreme bună, iar când se întoarce spre cetate, va ploua.

Turnul cu Ceas este principala poartă de intrare în Cetatea Sighişoarei, atestată documentar într-un act emis de Papa Bonifaciu în 1298, dar există unii cronicari care arată că aceasta era locuită din anul 1191.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Știrea dv. ar trebui completată cu mențiunea că domnul Primar al Sighișoarei tocmai a mărit taxele și impozitele locale cu maximul permis de lege, adică cu 133% față de anul anterior. Investițiile în lucrări de restaurare a unor obiective turistice atât de importante s-au făcut în alte orașe din țară prin atragerea de fonduri europene, nu prin împovărarea locuitorilor orașului cu taxe .

  2. Cum se face cum nu se face e bune ca se face au fost atatia primari înaintea lui si nu sa vazut nici un rezultat. Impozitele sau marit in toata tara nu doar la noi in oras. Nustiu ce dumnezeu nu intelege odata lumea ca degeaba pui pe altii la putere ca aia isi fac plinul si nu fac nimic cu partidele lor de 2 lei… Pnl… Psd mai ales. Eu pe primarul asta lam votat am avut încredere în el si se vad rezultate.