Acord european pentru refacerea stocurilor de gaze naturale înainte de iarnă, la cel puțin 80% / Operatorii care nu obțin certificarea vor trebui să renunțe la proprietatea instalațiilor de stocare a din UE
Negociatorii Parlamentului și ai Consiliului au ajuns joi la un acord asupra unui nou regulament care stabilește un nivel minim obligatoriu de gaz în instalațiile de stocare la 80% până la 1 noiembrie 2022. Statele membre și operatorii ar trebui să depună eforturi pentru a ajunge la 85%. Ținta va fi de 90% pentru anii următori, pentru a-i proteja pe europeni de eventuale șocuri de aprovizionare.
De notat că acordul deschide calea mecanismului de achiziție în comun a gazelor, care va fi activat în mod voluntar de două sau mai multe state membre.
Proiectul de act normativ are ca scop reumplerea mai rapidă a rezervelor strategice de gaz ale Europei, astfel încât gospodăriile și întreprinderile să dispună de suficient gaz pentru următorul sezon de încălzire, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.
Începând cu 2023, statele membre vor stabili traiectorii individuale de reumplere împreună cu Comisia.
Statele membre fără capacități de stocare subterană vor trebui să se asigure că cel puțin 15% din consumul lor mediu din ultimii cinci ani este stocat într-un alt stat membru. Alternativ, acestea vor trebui să elaboreze un mecanism de partajare a sarcinilor care să prevadă sprijin financiar pentru atingerea obiectivelor de umplere.
Achiziții comune
Până la 1 august 2022, Comisia va emite orientări privind modul de utilizare a unui mecanism de achiziție în comun a gazelor, care va fi activat în mod voluntar de două sau mai multe state membre.
Certificarea obligatorie a capacităților de stocare a gazelor
În temeiul regulamentului, capacitățile de stocare a gazelor vor deveni infrastructuri critice. Toți operatorii de stocare vor trebui să se supună unei noi certificări obligatorii pentru a evita riscurile de interferențe externe.
Deputații europeni au făcut presiuni pentru ca faza de certificare să fie cât mai scurtă posibil. Statele membre vor trebui să publice proiectele de decizii de certificare până în noiembrie 2022. Operatorii care nu reușesc să obțină această certificare vor trebui să renunțe la proprietatea sau controlul instalațiilor de stocare a gazelor din UE. În plus, operatorii nu vor putea închide o instalație de stocare a gazelor fără autorizație din partea autorității naționale de reglementare.
„Vremurile extraordinare cer o viteză și o eficiență extraordinare. Le-am îndeplinit pe amândouă”, a declarat eurodeputatul Jerzy Buzek (PPE, PL), care conduce echipa de negociere a Parlamentului European. „Încă din 2010, Parlamentul a pledat pentru achiziționarea comună de gaze de către UE. PE a reușit să includă în noua legislație o dispoziție privind un astfel de mecanism de achiziție comună de gaze naturale. Am încredere că statele membre – sprijinite de Comisia Europeană – vor profita la maximum de această posibilitate de a-și uni puterea de cumpărare atunci când achiziționează gaze pe piața globală a energiei. Pandemiile au arătat că suntem mai puternici atunci când suntem uniți; haideți să ne bazăm pe această experiență și mai mult.”
„Colegislatorii au fost la înălțimea provocării și au obținut un acord care vizează să asigure că cetățenii europeni vor avea suficient gaz iarna viitoare și vor fi protejați de cei care încearcă să folosească aprovizionarea cu energie ca pe o armă”, a declarat raportorul și președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie, Cristian Bușoi (PPE, RO). „Vom lua măsuri drastice împotriva operatorilor care ne pun în pericol securitatea aprovizionării datorită unui proces de certificare care va asigura că infrastructura de stocare critică nu se află în mâinile unor operatori care reprezintă un risc”, a adăugat Bușoi.
Etapele următoare
Pentru a intra în vigoare, acordul informal va trebui acum să fie aprobat în mod oficial de către Parlament și Consiliu. Comisia pentru industrie, cercetare și energie va vota asupra textului în cadrul unei reuniuni viitoare.
Context
Propunerea legislativă a fost adoptată de Comisie la 23 martie, în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei. La 5 aprilie, Parlamentul a votat în favoarea declanșării unei proceduri accelerate și a susținut propunerea două zile mai târziu. La summitul de la Versailles, liderii UE au solicitat măsuri pentru a aborda problema independenței energetice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank