G4Media.ro

Acord între preşedintele Joe Biden şi premierul irakian Mustafa al-Kadhimi pentru încheierea…

sursa foto: Twitter| Joe Biden

Acord între preşedintele Joe Biden şi premierul irakian Mustafa al-Kadhimi pentru încheierea misiunii de luptă a SUA în Irak

Preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul irakian Mustafa al-Kadhimi au semnat luni un acord care prevede încheierea oficială a misiunii de luptă a SUA în Irak până la sfârşitul anului 2021, la mai bine de 18 ani după ce trupele americane au fost trimise în ţară, transmite Reuters, citată de News.ro.

Împreună cu retragerea de către Biden a ultimelor forţe americane din Afganistan până la sfârşitul lunii august, prin acordul privind încheierea misiunii de luptă din Irak preşedintele democrat finalizează misiunile de luptă ale SUA în cele două războaie pe care fostul preşedinte George W. Bush le-a început sub supravegherea sa.

Biden şi Kadhimi s-au întâlnit în biroul oval pentru primele lor discuţii faţă în faţă, ca parte a unui dialog strategic între Statele Unite şi Irak.

”Rolul nostru în Irak va fi … să fim disponibili, să continuăm să ne antrenăm, să asistăm, să ajutăm şi să ne ocupăm de ISIS pe măsură ce apare, dar nu vom mai fi, de la sfârşitul anului, într-o misiune de luptă „, le-a spus Biden reporterilor în timp ce el şi Kadhimi s-au întâlnit. În prezent, în Irak sunt 2.500 de soldaţi americani care se concentrează pe combaterea a ceea ce a mai rămas din statul islamic.

Rolul SUA în Irak se va muta în totalitate către instruirea şi consilierea armatei irakiene pentru apărare. Nu este de aşteptat ca schimbarea să aibă un impact major, deoarece Statele Unite s-au îndreptat deja spre concentrarea asupra instruirii forţelor irakiene.

O coaliţie condusă de SUA a invadat Irakul în martie 2003, pe baza acuzaţiilor că guvernul liderului irakian de atunci Saddam Hussein deţinea arme de distrugere în masă.

Saddam a fost înlăturat de la putere, dar astfel de arme nu au fost niciodată găsite. În ultimii ani, misiunea SUA s-a axat pe contribuţia la înfrângerea militanţilor Statului Islamic în Irak şi Siria.

„Nimeni nu va declara misiunea îndeplinită. Scopul este înfrângerea durabilă a ISIS”, a declarat reporterilor un oficial al administraţiei, înaintea vizitei lui Kadhimi. Referinţa aminteşte de marele banner ”Misiune îndeplinită” de pe portavionul USS Abraham Lincoln, unde Bush a ţinut un discurs declarând operaţiuni de luptă majore în Irak la 1 mai 2003.

”Dacă te uiţi unde eram, unde aveam elicoptere Apache în luptă, când aveam forţe speciale americane care făceau operaţiuni regulate, este o evoluţie semnificativă. Deci, până la sfârşitul anului credem că vom fi într-un loc bun pentru a intra într-adevăr într-un rol consultativ şi de consolidare a capacităţii „, a spus oficialul.

Diplomaţii şi trupele americane din Irak şi Siria au fost vizaţi în trei atacuri cu rachete şi drone, la începutul acestei luni.

Analiştii au considerat că atacurile fac parte dintr-o campanie a miliţiilor susţinute de iranieni.

Înaltul oficial al administraţiei nu a spus câte trupe americane vor rămâne pe teren în Irak pentru consiliere şi instruire.

sursa foto: Twitter| Joe Biden

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Al cui este titeiul din irak ?

    • A lu’ coana Bărbulea. L-a primit de la mică-sa ca cadou, să nu rămâie și anul care vine repetentă.

  2. americani vor lasa 2500 de coldati in Irak, ca semn al … retragerii

    cred ca nici in Romania nu au atatia, dar u stim, pentru ca, din fericire, premierii nostri nu pun astfel de intrebari

    e bine sa ai eliberatori, ca alminteri risti sa ramai fara trupe straine, ca Romania intre 1958 si 2000

  3. Irakul e totusi stat de drept, Talharii din Romania fac prapad acum, dar daca se retrag americanii va fi macel total.

  4. Irakul a fost atacat si au aparut talibani, isis, etc, care sunt activi si astazi, deci o mare irealizare. Libia si Siria au fost atacate, nici azi nu e pace acolo, iar o mare irealizare. Etc, etc. Au scăpat de dictaturi dar au rămas cu războaie civile.