G4Media.ro

Acordul aeroportului din Strasbourg de a achiziționa scannere de bagaje chinezești stârnește…

Sursa foto: strasbourg.aeroport.fr

Acordul aeroportului din Strasbourg de a achiziționa scannere de bagaje chinezești stârnește proteste din partea europarlamentarilor, care invocă motive de securitate

Acordul aeroportului din Strasbourg de a achiziționa echipamente de scanare a bagajelor produse de compania chineză Nuctech i-a deranjat pe unii legislatori europeni din cauza preocupărilor legate de securitate, se arată într-o scrisoare semnată de trei membri ai Parlamentului European și consultată de Reuters.

Scrisoarea, trimisă de cei trei eurodeputați către reprezentantul statului francez pentru regiunea Strasbourg, a cerut anularea contractului „până când se va efectua o investigație independentă” pentru a verifica dacă tehnologia Nuctech nu prezintă riscuri de spionaj.

„Dezvoltarea rapidă a Nuctech ridică îngrijorări cu privire la riscurile adoptării tehnologiei chinezești în sistemele noastre de securitate la frontiere”, au scris cei trei eurodeputați – Bart Groothuis, Nathalie Loiseau, Reinhard Bütikofer – în scrisoare, enumerând printre persoanele vizate legislatori europeni și membri ai Comisiei Europene.

Strasbourg este sediul oficial al Parlamentului European, precum și al Consiliului Europei și al Curții Europene a Drepturilor Omului.

„Principala mea îngrijorare nu este legată de backdoors în aceste produse chinezești, deoarece orice actualizare de software poate iniția acest lucru, ci de dependența de o întreprindere de stat care este obligată de legea chineză privind serviciile de informații din 2017”, a declarat Groothius într-un e-mail pentru Reuters, citând legea chineză privind securitatea cibernetică care obligă companiile să stocheze datele în țară, precum și să accepte să se supună unor analize de securitate.

„Aeroportul din Strasbourg va fi dependent de cetățenii chinezi pentru inovație, întreținere și suport tehnic”, a declarat Groothius, membru al grupului politic liberal Renew Europe din Parlamentul European și fost expert în securitate cibernetică pentru Ministerul olandez al Apărării.

Groothius a declarat că scrisoarea a fost trimisă pe 10 octombrie.

Nuctech, care este parțial deținută de stat, nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Un purtător de cuvânt al prefectului francez al regiunii Strasbourg, Josiane Chevalier, nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Tehnologia Nuctech, care include materiale de scanare cu raze X și senzori pentru porturi și aeroporturi, a fost inclusă pe lista neagră a Biroului american pentru industrie și securitate, Comerț, în 2020.

Directorul general al aeroportului din Strasbourg, Renaud Paubelle, a declarat pentru Reuters într-un interviu că aeroportul a semnat un contract la începutul lunii octombrie cu distribuitorul francez DETEKT’IN pentru furnizarea și întreținerea echipamentelor Nuctech.

Paubelle a declarat că produsele Nuctech au fost preferate în fața altor ofertanți, inclusiv europeni și americani, în urma unei licitații.

„Am ales cea mai bună ofertă, atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar”, a declarat el, adăugând că orice anulare a contractului ar putea duce la litigii și taxe de desfacere.

„De fapt, sunt surprins de agitația pe care achiziționarea acestui tip de echipament a provocat-o la Strasbourg”, a adăugat Paubelle, insistând că echipamentul Nuctech a fost verificat și aprobat de autoritatea aeronautică franceză DGAC.

„Deplâng faptul că nu am avut o ofertă europeană care să fie la înălțime și pe care am fi fost foarte fericiți să o putem selecta.”

Echipamentele Nuctech sunt deja prezente în alte aeroporturi franceze, cum ar fi Bordeaux.

DGAC nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Unde au ajuns si astia 😃😃😃 sa achizitioneze chinezarii de doi bani in sistemele de securitate 😄😄😄

  2. Râsu lumii UE-ul! Jenant! Bine UK! Nu mai merita nimic – e spartu targului. Nici uniunea nici schengen nimic..chinezariti-va in frig cu Greta si panouri solare.

  3. Eu n-am vrut să instalez o aplicație chinezească pentru un cîntar, deoarece, ca să funcționeze, mă șantaja cerînd acces integral la telefon, la agendă, convorbiri, email, stocare și celelalte.

    • Toate softurile chinezești au rutine de urmărire. Trump știa ce spune. Fără tik-tok și huawei.