Acordul bugetar la care s-a ajuns după summit-ul UE riscă să nu fie ratificat de Parlamentul olandez, unde premierul Rutte nu mai deține majoritatea și este criticat de opoziție pentru înțelegerea de la Bruxelles
Premierul olandez, Mark Rutte, a fost proclamat regele așa numitei facțiuni a statelor frugale din UE în timpul negocierilor maraton pe tema bugetului, însă odată întors acasă i s-a reproșat că n-a fost suficient de frugal, scrie Politico.eu.
Perceput drept liderul micului grup de patru țări bogate care au cerut reținere în alcătuirea bugetului în timpul summit-ului, Rutte a reușit să modifice balanța dintre granturi și împrumuturi în cadrul fondului de relansare al UE. Ela obtinut de asemenea un discount de la contribuția anuală la bugetul UE și venituri suplimentare din activități vamale pentru Olanda.
În ciuda criticilor unor lideri europeni, Rutte a părut mai interesat să nu supere alegătorii olandezi și să nu ofere muniție opoziției eurosceptice înaintea alegerilor programate pentru luna martie a anului viitor.
Sprijinul pentru partidul liberal al premierului Rutte (VVD) a crescut pe perioada crizei, în prezent partidul având șanse să obțină mai multe mandate (41) față de 32 câte are acum. Un sondaj realizat în Martie îl indică pe Rutte drept cel mai mare premier al Olandei de după război.
Totuși, coalilția de patru partide pe care o conduce nu mai deține majoritatea în Parlamentul olandez. Acest lucru înseamnă că orice acord încheiat la Bruxelles ar putea să nu fie ratificat la Haga.
Opinia publică pare să susțină linia dură adoptată de Rutte. Potrivit unui sondaj de opinie, 61% dintre alegătorii olandezi nu susțin versiunea planului de redresare susținut de Comisie (înainte de a fi amendat de Rutte și aliații săi), în timp ce doar 4% s-au declarat satisfăcuți de propunere.
Olanda are o lungă tradiție eurosceptică (a respins tratatul constituțional european, la fel acordul de asociere dintre UE și Ucraina), iar Rutte s-a luptat ani de zile la Bruxelles pentru un buget mai mic și pentru ținte mai puțin ambițioase.
Acum trebuie să apere la Haga un buget care nu îndeplinește nici una din condițiile de mai sus.
Partidul Libertății de extremă dreaptă condus de Geert Wilders a declarat joi că acordul este un rezultat ”îngrozitor de rău”. Un alt partid de extremă dreapta, Forumul pentru Democrație, consideră că prea multe fonduri merg în țările din sudul Europei și a criticat cheltuielile prea mari de la bugetul UE.
Atacat din toate părțile, Rutte a anunțat la începutul lunii că va decide abia în decembrie, deci cu trei luni înainte de alegeri, dacă va continua ca lider al partidului și va candida din nou pentru funcția de premier. Până atunci, tot ce poate spera este ca bugetul UE să nu mai reprezinte un subiect major de discuție.
Sursa: Politico.eu/ Traducerea și adaptarea: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii