G4Media.ro

Acordul bugetar la care s-a ajuns după summit-ul UE riscă să nu…

Foto: Facebook.com/ Mark Rutte

Acordul bugetar la care s-a ajuns după summit-ul UE riscă să nu fie ratificat de Parlamentul olandez, unde premierul Rutte nu mai deține majoritatea și este criticat de opoziție pentru înțelegerea de la Bruxelles

Premierul olandez, Mark Rutte, a fost proclamat regele așa numitei facțiuni a statelor frugale din UE în timpul negocierilor maraton pe tema bugetului, însă odată întors acasă i s-a reproșat că n-a fost suficient de frugal, scrie Politico.eu.

Perceput drept liderul micului grup de patru țări bogate care au cerut reținere în alcătuirea bugetului în timpul summit-ului, Rutte a reușit să modifice balanța dintre granturi și împrumuturi în cadrul fondului de relansare al UE. Ela obtinut de asemenea un discount de la contribuția anuală la bugetul UE și venituri suplimentare din activități vamale pentru Olanda.

În ciuda criticilor unor lideri europeni, Rutte a părut mai interesat să nu supere alegătorii olandezi și să nu ofere muniție opoziției eurosceptice înaintea alegerilor programate pentru luna martie a anului viitor.

Sprijinul pentru partidul liberal al premierului Rutte (VVD) a crescut pe perioada crizei, în prezent partidul având șanse să obțină mai multe mandate (41) față de 32 câte are acum. Un sondaj realizat în Martie îl indică pe Rutte drept cel mai mare premier al Olandei de după război.

Totuși, coalilția de patru partide pe care o conduce nu mai deține majoritatea în Parlamentul olandez. Acest lucru înseamnă că orice acord încheiat la Bruxelles ar putea să nu fie ratificat la Haga.

Opinia publică pare să susțină linia dură adoptată de Rutte.  Potrivit unui sondaj de opinie, 61% dintre alegătorii olandezi nu susțin versiunea planului de redresare susținut de Comisie (înainte de a fi amendat de Rutte și aliații săi), în timp ce doar 4% s-au declarat satisfăcuți de propunere.

Olanda are o lungă tradiție eurosceptică (a respins tratatul constituțional european, la fel acordul de asociere dintre UE și Ucraina), iar Rutte s-a luptat ani de zile la Bruxelles pentru un buget mai mic și pentru ținte mai puțin ambițioase.

Acum trebuie să apere la Haga un buget care nu îndeplinește nici una din condițiile de mai sus.

Partidul Libertății de extremă dreaptă condus de Geert Wilders a declarat joi că acordul este  un rezultat ”îngrozitor de rău”. Un alt partid de extremă dreapta, Forumul pentru Democrație, consideră că prea multe fonduri merg în țările din sudul Europei și a criticat cheltuielile prea mari de la bugetul UE.

Atacat din toate părțile, Rutte a anunțat la începutul lunii că va decide abia în decembrie, deci cu trei luni înainte de alegeri, dacă va continua ca lider al partidului și va candida din  nou pentru funcția de premier. Până atunci, tot ce poate spera este ca bugetul UE să nu mai reprezinte un subiect major de discuție.

Sursa: Politico.eu/ Traducerea și adaptarea: G4Media.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. cine nu risca nu cistiga

    • # kondensatorilor, mereu v ati intrebat (sper) ” de ce oare hollandika are un. cuvant atat de greu in ueSS? ”

      in afara faptului ca au portul rotterdam . ..

      1 ati auzit sigur de Grupul Bildenberg

      2. initiatorul a fost printul bernhard al hollandikai

      3. nazist cu state vechi

      4. avid dupa spagi americane

      1 + 2

      „The Bilderberg Conference in 1954 was the first annual meeting of European politicians, bankers and monarchs and American politicians and bankers.

      The founders and promoters were Prince Bernhard of the Netherlands (who was the president of the meeting until 1976) and the Polish political advisor Józef Retinger.

      It took place in the Hotel de Bilderberg, Oosterbeek, Netherlands, and was held 29–31 May 1954

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/1954_Bilderberg_Conference

      3.

      Prince Bernhard was a member of the „Reiter-SS”, a mounted unit of the SS and had joined the Nazi party before the war.[9]

      He later also joined the National Socialist Motor Corps.

      Various members of his family and friends were aligned with the Nazis prior to the Second World War, and a number of them attended the royal wedding.

      Protocol demanded that the prospective Prince-Consort be invited to an audience with his head of state, who at the time was Adolf Hitler.

      Hitler gave an account of the conversation he had with Bernhard in his Tischgespräche (Table Conversations).

      4.

      Scandal rocked the Royal family in 1976 when the press reported that

      Prince Bernhard had accepted a US$1.1 million bribe

      from U.S. aircraft manufacturer Lockheed Corporation to influence the Dutch government’s purchase of fighter aircraft.

      […]

      Prime Minister of the Netherlands Joop den Uyl ordered an inquiry into the Lockheed affair.

      Prince Bernhard refused to answer reporters’ questions, stating:

      „I am above such things”.

      […]

      On 26 August 1976, a full report of Prince Bernhard’s activities was released to a shocked Dutch public.

      The Prince’s own letter of 1974, to Lockheed Corporation, was publicised; he had demanded „commissions” be paid to him on Dutch government aircraft purchases.

      This was very damaging evidence of improper conduct by the man who was Inspector-General of the Dutch Armed Forces.

      Out of respect for Queen Juliana, the government did not press charges against Bernhard.[37]

  2. Hai cu dizolvarea UE.

    • Daca pe englezi sa zicem ca ii poti intelege dc ar fi vrut sa iasa din UE cu toate ca s-a demonstrat ca a fost vorba de fake news la greu, chiar sunt curios dc ar dori un roman dizolvarea UE. Da chiar, posibil sa nu fi roman.

    • Hai cu dizolvarea UE!

  3. Cum zici ceva rau de UE, cum sar marxistii pe tine. Normal, asa cum exista troli rusi, asa exista si troli europeni. Am mai spus-o, la Bruxelles a fost un esec de fapt, nu un „acord”. A fost doar transmis mesajul ca liderii europeni vor sa tina Europa unită și vor sa continue proiectul european. Atat. Vom vedea insa cum va continua.

  4. Eu il astept pe iohannis sa puna cele 80 de miliarde pe masa, ca asa s-a laudat. Cum zicea chiar el, ori esti prost, ori esti precaut. Acum este clar ce varianta a ales. Mai multe milioane de prosti au ales un prost, dar mai au timp sa se conviga definitiv. As vrea sa vina si USR la guvernare sa vedem si varianta dublu-prost. Apoi sa vina iar PSD si sa repare oalele sparte.

  5. In timpul asta, tarile UE se strofoaca sa elaboreze maretele Planuri nationale cu care sa aduca in fiecare Tara pleasca cu Zecile si sutele de miliarde Euro care vor fi in mare parte din Imprumuturi ale CE!!
    Protestanta Olanda, care are SIMTUL MUNCII si al BANULUI nu prea exalta…

    • Simtul muncii si a banului facute pe spatele europenilor. Olanda face asa multi bani pentru ca au portul Rotterdam si avantajul la libera piata europeana. Depinde extrem de mult pe urma statelor afectate de criza, dar lumea e proasta si nu intelege. Gandesc la fel ca cei din UK. Ca noi dam si dam, si nu ne alegem cu nimic…