G4Media.ro

Acordul de împrumut cu Rusia, asumat de președintele Moldovei, Igor Dodon, a…

Acordul de împrumut cu Rusia, asumat de președintele Moldovei, Igor Dodon, a fost declarat neconstituțional

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a admis cele trei sesizări depuse de deputații opoziției, declarând neconstituțional Acordul de împrumut cu Federația Rusă, hotărârea Guvernului privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului, hotărârea Guvernului privind aprobarea ratificării Acordului, precum și Legea de ratificare votată de Parlament.

Înțelegerea cu Rusia prevedea acordarea unui împrumut în valoarea de 200 de milioane de euro, cu dobânda anuală de 2%. Documentul a provocat dezbateri și critici din partea unor experți financiari, precum și în rândul opoziției, relatează radiochisinau.md.
Parlamentarii din opoziție au atenționat, printre altele, că acordul cu Rusia ar putea permite includerea în datoria Republicii Moldova și a restanțelor de plată ale unor agenți economici. În special este vorba despre datoria acumulată de regiunea transnistriană la gazul livrat de Rusia care depășește 6,5 miliarde de dolari

Igor Dodon, președintele pro-rus al Republicii Moldova, este girantul înțelegerii semnate cu Federația Rusă. Acordul prevede ca datoria restantă a oricărei firme sau instituții înregistrate în Moldova față de statul rus să fie preluată automat de guvernul Republicii Moldova pe durata de zece ani a acordului. De unde vine pericolul? Din faptul că economia Moldovei este profund ”rusificată”, mii de companii moldovene având capital rusesc și datorii (inclusiv restanțe) către bănci, instituții de stat din Rusia. Or, preluarea tuturor acestor datorii private ale unor companii de către guvernul Republicii Moldova ar putea duce la preluarea de facto a economiei moldovene de Rusia.

Moldova a mai trăit un asemenea moment în trecut, după cum explică pentru Deutsche Welle deputatul de opoziție Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA: „Ultima dată când Rusia a oferit un credit Republicii Moldova (pentru achitarea penalităților la datorii), Chișinăul a pierdut controlul statului asupra rețelei interne de gaze naturale. S-a întâmplat în anii 1994-96. Atunci, Rusia a preluat, în contul datoriilor create, pachetul de control (51% plus un alt pachet transmis administrației separatiste de la Tiraspol) la compania MoldovaGaz”.

Maia Sandu, șefa principalului partid de opoziție (PAS) a anunțat că va sesiza Procuratura Generală pentru un presupus abuz comis de demnitarii publici care au admis negocierea și semnarea Acordului de împrumut rusesc în detrimentul intereselor Republicii Moldova și a cetățenilor săi.

Acordul a fost semnat oficial de ambasadorul Moldovei la Moscova, a fost aprobat de guvernul de la Chișinău și a fost ratificat de Parlament pentru a putea intra în vigoare.

Sursa Foto: Facebook (Igor Dodon)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. foarte bine, ca ar fi fost culmea ca cu trupe de ocupatie in transnistria Moldova sa mai ea si un mar otravit cu noviciok, Moldova a citigat o batalie dar dusmanul nu se va opri, pentru Dodon a special place in the hell, nici petru lucinski nu vindea tara asa pe fata cum o face boul asta cu minte de gaina

  2. In pofida a ceea ce se spune, Putin e doar un om si ocupat fiind cu problemele legate de CCR-ul de la Bucuresti, n-a mai avut timp si de problemele CCR-ului de la Chisinau, chit ca ar fi putut lasa totul in seama lui Dormeanu, ca doar nu degeaba kgb-istele cu specializare in disciplina ”dame de companie” si-au asumat atata raspundere in Mai 2018…

    • Dormamu, ca raul absolut din Doctor Strange care vroia sa distruga universul

    • Care este deosebirea dintre mumiile Egiptului Antic si cele din CCR? Mumiile din Egipt stau in cisciug, cele din CCR in fotoliu de judekkatori. Care este deosebirea dintre CCM si CCR? CCM, respectand Constitutia, protejeaza de vi…rusi interesele nationale si securitatea cetatenilor. CCR, violand si scuipand Constitutia, apara Cosa Nostra, Famiglia si interesele criminale ce le poarta fesele imorale.

  3. Dar sa o ia odată Putin pe numele lui,că si asa acolo 80 % vorbesc si simt rusește!!! Noi ce ne mai amagim cu „fratii de peste Prut” Ca ei nu simt nimc…S-au „facut români” doar ca să poată iesi in Europa. Hai sa fim sinceri si sa nu ne mai amagim! Pt cei care nu cred,faceți ca mine o plimbare la Chișinău si va veti convinge!

    • baga de seama ca pretul petrolului a scazut, daca pina acuma primeai 30 de copeici pe comentariu dupa vei primi 15, moskova nu mai are bani sa hraneasca hoarde de troli

  4. Am locuit o vreme la Chisinau.
    Sunt 85% romani, restul ucrainieni 5% si rusi 5% restul gagauzi bulgari azeri etc.
    se vorbeste si limba rusa, gandeste-te ca pe timpul Urss invatau in mod obligatoriu limba rusa, de aici influenta pe care o constati la unii vorbitori de limba romana.

    Majoritatea televiziunilor au program doar in limba rusa sau preponderent in limba rusa, de ex inainte de ora 19 e in limba romana apoi in limba rusa. Exceptie fac protv si tvr care au programe doar in limba romana. E posibil sa fie si altele.

    Românii din Republica Moldova sunt calzi si primitori.

    Intr-o zi Prutul nu va desparti 2 tari, ci va fi doar o parte dintr-o tara, România !