G4Media.ro

Acordul de parteneriat cuprinzător și consolidat UE-Armenia intră în vigoare luni /…

Foto: Facebook Josep Borrell

Acordul de parteneriat cuprinzător și consolidat UE-Armenia intră în vigoare luni / Borrell: Armenia se confruntă cu provocări semnificative, acesta trimite un semnal puternic că părțile sunt angajate să respecte principiile democratice și statul de drept

Acordul de parteneriat cuprinzător și consolidat Uniunea Europeană-Armenia (CEPA) intră în vigoare la 1 martie, după ce a fost ratificat de toate statele membre ale UE și de Parlamentul European, Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, declarând că acordul vine într-un moment în care Armenia se confruntă „cu provocări semnificative” și acesta trimite „un semnal puternic” că cele două părți se angajează să respecte principiile democratice și statul de drept.

Acordul de parteneriat cuprinzător și consolidat oferă cadrul pentru ca UE și Armenia să colaboreze într-o gamă largă de domenii: consolidarea democrației, statul de drept și drepturile omului; crearea mai multor locuri de muncă și oportunități de afaceri, îmbunătățirea legislației, siguranța publică, un mediu mai curat, precum și o educație mai bună și oportunități de cercetare.

„Intrarea în vigoare a Acordului nostru de parteneriat cuprinzător și consolidat vine într-un moment în care Armenia se confruntă cu provocări semnificative. Acesta trimite un semnal puternic că UE și Armenia sunt angajate să respecte principiile democratice și statul de drept, precum și o agendă de reformă mai largă. În toate domeniile politice, economice, comerciale și în alte domenii sectoriale, Acordul nostru își propune să aducă schimbări pozitive în viața oamenilor”, a declarat Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, potrivit unui comunicat de presă.

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a subliniat că, în timp ce Armenia parcurge „vremuri grele”, Uniunea Europeană continuă să fie alături de poporul armean.

Acordul a fost semnat în noiembrie 2017 și părți substanțiale din acesta au fost aplicate provizoriu de la 1 iunie 2018. La cel de-al treilea Consiliu de parteneriat UE-Armenia, desfășurat la 17 decembrie 2020, Uniunea Europeană și Armenia și-au reiterat angajamentul deplin de a pune în aplicare CEPA.

Preşedintele Armeniei, Armen Sarkissian, a refuzat să semneze ordinul prim-ministrului Nikol Paşinian de demitere a şefului armatei, agravând astfel şi mai mult criza politică din ţară, unde mii de persoane au manifestat sâmbătă din nou.

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Erevan pentru a treia zi consecutiv pentru a cere demisia lui Paşinian, criticat pentru înfrângerea în războiul din Nagorno-Karabah din toamna lui 2020.

Armenia traversează o criză politică de când Nikol Paşinian a acceptat în noiembrie, sub constrângere, acordul de pace propus de Moscova, parafând astfel o înfrângere umilitoare în faţa Azerbaidjanului.

Citește și:

Premierul Armeniei denunță o tentativă de lovitură de stat militară / Rusia lansează un apel „la calm”

Sursa foto: Josep Borrell / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. In loc sa se ocupe de problemele interne ale statelor membre, discrepanța pe salarizarea, locuri de munca, migratia islamica, ajutarea tarilor din EST..etc, U.E. incepe sa devina un fel de al treilea REICH…se schimba total ratiunile pentru care a fost creata, iar banii se indrepta catre non ue pentru satisfacerea unor interese de grup sau personale.

  2. garantiile UE n-au nicio valoare :))

  3. UE are nevoie disperată sa-si spele imaginea dupa dezastrul din Rusia si acum definitiveaza un acord care deja exista cu Armenia, insa nu a ajutat cu nimic. UE are nevoie de un succes pe plan extern pentru a deveni credibilă din nou, insa nu reușește cu astfel de gesturi.