G4Media.ro

Acordul dintre SUA și talibani, sub semnul întrebării la numai o zi…

Acordul dintre SUA și talibani, sub semnul întrebării la numai o zi de la semnare. Guvernul de la Kabul nu vrea să facă schimbul de prizonieri

Președintele afgan Ashraf Ghani a respins solicitarea făcută de talibani ca 5.000 de prizonieri să fie eliberați de autoritățile de la Kabul în schimbul eliberării a 1.000 de prizonieri capturați de gruparea religioasă. Schimbul de prizonieri este una dintre prevederile acordului semnat, sâmbătă, la Doha, între Statele Unite și talibani, transmite Reuters.

”Guvernul Afganistanului nu și-a luat niciun angajament să elibereze 5.000 de prizonieri. Nu este dreptul Statelor Unite să decidă, ele sunt doar un mediator”, a spus președintele Ghani.

Potrivit acordului de la Doha, la care guvernul lui Ghani nu a fost parte semnatară, schimbul de prizonieri ar fi trebuit să aibă loc până pe 10 martie, ca o precondiție a începerii negocierilor dintre autoritățile de la Kabul și insurgenți.

Acordul de sâmbătă a fost semnat de către trimisul special al Statelor Unite Zalmay Khalilzad și liderul politic al talibanilor, mullahul Abdul Ghani Baradar, în prezența secretarului de stat Mike Pompeo.

După ceremonie, Baradar s-a întâlnit cu miniștrii de Externe din Norvegia, Turcia și Uzbekistan, precum și cu diplomați din Rusia, indonezia și alte țări, gest care a fost interpretat ca un semn al hotărârii talibanilor de a obține legitimitate pe plan internațional.

”Demnitarii care s-au întâlnit cu mullahul Baradar și-au exprimat angajamentul pentru reconstrucția și dezvoltarea Afganistanului”, a declarat Zabiullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor.

Potrivit acordului de la Doha, SUA ar urma să-şi reducă iniţial forţele din Afganistan la 8.600 de militari în interval de 135 de zile de semnarea acordului.

Retragerea completă a trupelor americane și aliate ar urma să aibă loc peste 14 luni, cu condiția ca talibanii să respecte încetarea ostilităților convenită astăzi.

Potrivit BBC.com, urmează inițierea unor discuții între guvernul de la Kabul și talibani. Aceștia din urmă se angajează să nu permită al-Qaeda și altor organizații extremiste să opereze în zonele pe care le controlează.

Statele Unite au invadat Afganistanul la câteva săptămâni după atacurile din 11 septembrie 2001. Mai mult, de 2.400 de soldați americani au fost uciși în conflict. În momentul de față, SUA au 12.000 de militari sunt staționați în această țară.

Citește și: Donald Trump vrea să discute personal cu liderii talibani: ”Toată lumea s-a săturat de război”

Foto: Ashraf Ghani, președintele Afganistanului/ Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Cu siguranta Americanii nu vor pleca prea usor asa din zona si incearca doar sa detensioneze atmosfera de acolo.

  2. Cum se ascund unii dupa o mare pereche de ochelari de soare.