G4Media.ro

Actele antisemite aproape s-au triplat în Franţa în prima jumătate a anului…

Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP

Actele antisemite aproape s-au triplat în Franţa în prima jumătate a anului 2024

Actele antisemite aproape s-au triplat în Franţa în prima jumătate a anului 2024, cu „887 de acte” înregistrate, faţă de 304 în aceeaşi perioadă din 2023, a declarat vineri ministrul de interne francez demisionar Gerald Darmanin, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

„Antisemitismul, care a existat dintotdeauna, nu se mai ascunde acum. Este o insultă la adresa morţilor, a răniţilor, a celor umiliţi şi a istoriei noastre”, a spus el în cadrul unei ceremonii în care a adus un omagiu victimelor atacului de pe rue des Rosiers, în inima cartierului istoric evreiesc din Paris, care a provocat şase morţi şi 22 de răniţi după explozia unei grenade în restaurantul Jo Goldenberg, urmat de tiruri de armă în cartier, în 1982.

„Încă nu s-a făcut dreptate pentru această crimă dispreţuitoare şi antisemită”, a menţionat Darmanin.

Doar unul dintre cei patru suspecţi în atentatul din 9 august 1982 se află în mâinile justiţiei franceze.

„Acestea sunt cuvintele care alimentează astăzi antisemitismul care ne afectează pe toţi” şi „care ne îndeamnă astăzi să ducem o luptă culturală”, a spus el, reiterând „sprijinul neclintit al guvernului pentru evreii din Franţa”.

Ceremonia a avut loc în prezenţa lui Doug Emhoff, soţul vicepreşedintei americane şi candidata democrată la preşedinţie Kamala Harris, care a depus una dintre coroane şi a aprins una dintre cele şase lumânări în memoria victimelor.

„În numele preşedintelui Joe Biden şi al vicepreşedintei Kamala Harris, Statele Unite sunt solidare cu dumneavoastră”, a spus acesta, exprimându-şi „mândria pentru identitatea (sa) evreiască”.

„Nu putem să tăcem şi nu trebuie să ne fie frică”, a spus Emhoff, în aplauze.

El a anunţat joi o donaţie americană de 2,2 milioane de dolari către UNESCO pentru a lupta împotriva antisemitismului.

Potrivit unui raport publicat luna trecută de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale (FRA) din Viena, evreii sunt „mai îngrijoraţi ca oricând în Europa” cu privire la „creşterea antisemitismului” după războiul Israel-Hamas – în special în Franţa, unde 83% dintre ei au spus că „îşi ascund ocazional identitatea” (76% dintre evreii din Europa).

Conflictul din Orientul Mijlociu a fost declanşat de un atac al Hamas din 7 octombrie 2023 pe teritoriul israelian, care a avut ca rezultat moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui număr AFP bazat pe date oficiale israeliene. Ca represalii, Israelul a lansat o ofensivă în Fâşia Gaza, unde luptele continuă în prezent şi au făcut aproape 40.000 de morţi, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului condus de Hamas.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează