Acționarii Euroins contestă în instanță decizia ASF de retragere a licenței de funcționare și solicită 500 de milioane de euro daune
Acționarii companiei cu capital majoritar bulgăresc Euroins au anunțat luni într-o conferință de presă la București că vor contestă în instanță decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a licenței de funcționare pentru compania de asigurări.
Assen Hristov, președintele Eurohold – grupul bulgar care deține Euroins, a mai anunțat că acționarii vor solicita 500 de milioane de euro daune din partea autorităților române, care au constatat că Euroins nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate.
Hristov a mai anunțat că va depune și o plângere împotriva conducerii ASF dacă instituția nu își anulează decizia de retragere a licenței.
Context. Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras vinerea trecută autorizația societății de asigurări Euroins. Inițial, falimentul a fost anunțat pe surse.
„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, arată comunicatul ASF.
ASF susține că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate (SCR), situație care se menține și la data de 30 septembrie 2022.
„Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, arată ASF.
Autoritatea transmite că decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. „În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, arată instituția.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank